minden más

Főoldal/minden más
31 12, 2019

2019 – Saját visszatekintésem

által|2019-12-31T13:42:28+01:00december 31st, 2019|aktualitások, Egyéb, minden más|2 hozzászólás

Az előző bejegyzésben összefoglaltam, hogy mi történt a garnélás világban, ebben pedig azt, hogy nálam hogyan is zajlott a 2019-es év, természetesen a garnélák szemszögéből 🙂

Az akváriumok számát tovább csökkentettem, jelenleg 37 akváriumom van a korábbi 100 körüli helyett, összesen kb 1500 liter vízzel. Úgy néz ki, hogy ez az a mennyiség, amit szépen fenn tudok tartani az egyéb teendőim mellett.

2 akváriumban laknak Neocaridinák, többiben különböző Caridina fajok és változatok, mivel azok sokkal közelebb állnak hozzám, a jelenlegi állományomat egy videóban be is mutattam ősszel.

Nagyon nagy garnéla újdonságok idén nem lettek nálam, aminek azonban örülök, hogy gyakorlatilag minden akváriumban hemzsegnek a kicsik és a nagyok, nagyon szépen felszaporodott 1-2 kivételtől eltekintve az összes garnéla.

Idén végre sikerüt ismét eljutnom egy garnélás versenyre, az eddigi legnagyobbra, a Kalkarban megrendezett garnéla világbajnokságra, tényleg fantasztikus rendezvény volt, nagyon szép garnélákkal és jó sok régi és új ismerőssel sikerült ismét találkozom.

Tavasszal tartottam egy “nyílt napot”, amikor is bárki eljöhetett megnézni a garnélákat, beszélgetni egyet, sajnos olyan nagy érdeklődés nem volt iránta, de sebaj, nagyon örülök, hogy azoknak akik eljöttek 🙂

Egy bő másfél éves kis pihenő után, idén mint láthattátok Ti is, sikerült kicsit több időt szánnom a blogra is, így a 2019-es évben ha nem is rengeteg, de azért született 11 bejegyzés is, igyekszem a jövőben is amennyire csak tudom gyarapítani a bejegyzések számát.

A következő évre sok-sok tervem van, remélem ezek közül minél többet sikerül is véghezvinnem, de ami biztos, hogy a garnélák és a hobbi iránti lelkesedésem és szeretetem nem csökkent. Addig is kívánok mindenkinek nagyon boldog és sikerekben gazdag 2020-as évet és jó sok garnélát!

19 10, 2019

Társítás

által|2019-10-19T14:08:28+01:00október 19th, 2019|általános ismertető, egyéb élőlények, minden más|0 hozzászólás

Az utóbbi időben feljött az a kérdés, hogy milyen egyéb állatokkal lehet együtt tartani. Korábban már írtam pár gondolatot a halakkal való összebútoroztatásról: http://szentgyogarnela.hu/?p=293 de nézzük meg ismét ezt a témakört.

A garnélák mellett nekem minden akváriumomban vannak csigák. Mind közül a kedvencem a maláj tornyoscsiga (Melanoides tuberculata). Ők az aljzaton, az aljzatban túrnak, összeszedegetik a maradékokat, amik megmaradnak a garnélák után, illetve azzal, hogy jönnek-mennek átmozgatják a talajt, ami szintén nagyon hasznos. Nálam minden akváriumban vannak, kb 10-20 db ot szoktam tenni, amikor indítom az akváriumot, utána pedig szépen elszaporodnak.

Maláj tornyoscsiga, Forrás: Internet

Rengeteg egyéb csigát szoktak még akváriumban tartani, mint pl almacsiga (Pomacea bridgesii), süncsiga (Clithon corona), postakürt csiga (Planorbella sp). Ezekben az az érdekesség számomra, hogy sok mindegyikből sok különböző szín is létezik, elég nagy a választék belőlük, biztos mindenki tud találni olyat, ami neki tetszik. A csigák közül még megemlítem a sulawesi csigákat (Tylomenalia), amelyek az emúlt években lettek nagyon népszerűek, ők is rendkívül változatosak. Sok esetben épp az szokott lenni a gond, hogy nagyon elszaporodnak a különböző csigák az akváriumban, amire kézenfekvő megoldás a csigaevő csiga (Anatome helena), én azonban nem javaslom senkinek ezeket a csigákat. Számos történetet, videot lehet találni, amikor ezek a csigák megtámadják a garnélákat – ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy mennyire volt életképes az a garnéla, lehet h azért kapta el a csiga, mert már nagyon gyenge példány volt, de éjszaka, sötétben, mikor a garnélák lelassulnak, elég könnyen előfordulhat h áldozatul esnek a csigának. Én tartom, hogy jobb a biztonság…

Almacsigák, Forrás: Internet
Süncsigák, Forrás: Internet
Postakürt csiga, Forrás: Internet

Nagyon sok akváriumban megjelennek a hólyagcsigák (Haitia acuta), ezeket általában senki sem direkt telepíti az akváriumban, hanem növényekkel kerülnek be. Sok vizet nem zavarnak, nekem nem nagyon tetszenek, szóval vívom velük a szélmalom harcomat, minden vízcserénél amennyit csak tudod leszedek belőlük… A csigák esetében arra érdemes figyelni, főleg a nagyobbaknál (almacsiga, sulawesi csigák), hogy ha elpusztulnak, akkor nagyon gyorsan ki kell venni a vízből, mert könnyen tönkre tudják tenni a vízminőséget.

Természetesen a nagy kérdés, hogy milyen halakkal lehet együtt tartani a garnélákat. Nekem erre viszonylag egyszerű a válaszom: A garnéláknak semmilyen hal sem jó. Ha nem is eszik meg őket, a halak akkor is zavarják a garnélákat. Persze nem mindenkinek az a célja, hogy csak garnélák legyenek az akváriumban, és szeretnének halakat is tartani.

Ha nagyon általánosítani szeretnék, akkor elmondható, hogy ami befér a hal száján, azt megeszi (és elég nagyra tudják nyitni a szájukat…). Amennyiben belegondolunk, hogy mekkorák a kis garnélák, amikor megszületnek, akkor könnyen el tudjuk képzelni, hogy gyakorlatilag bármelyik halnak nagyon finom falat lehet.

Persze vannak kisebb, békésebb halak, akik mellett el tudnak élni a garnéláink, és még akár szaporodni is tudnak, főleg ha van elég rejtekhely a kicsiknek. Az utóbbi években nagyon népszerűek lettek a “nano” halak – törperazbórák, otocinclus, galaxy dánió, endler, kicsi kalászhalak, stb. Ezek a kis halak lehetnek jó választások, ha mindenképp szeretnénk a garnélák mellé valamilyen halacskát is tenni. Rendkívül szép, színes fajok is vannak, köztük és mivel nem túl nagyok, így az összebútorozás még akár hosszútávú is lehet.

Törpedánió, Forrás: Internet
Galaxy dánió, Forrás: Internet
Neoheterandria elegans, Forrás: Interner

Egyesek szokták CPO-val, vagy egyéb rákokkal egy akváriumban tartani a garnélákat, de itt sem mindig egyértelmű, hogy mennyire működőképes a társítás, az biztos, hogy a garnélák számára nem optimális. Ezeken kívül nem nagyon tudok elképzelni más állatokat, amivel együtt lehetne tartani a garnélákat. Nagyobb halak, békák gyorsan megennék őket.

Ollós rák Thaiföldről, Forrás: Interner

19 01, 2017

Megújulás

által|2017-01-19T22:00:21+01:00január 19th, 2017|aktualitások, Egyéb, minden más|5 hozzászólás

Az édesvízi garnélás blogot 8 évvel ezelőtt indítottam. Már elég régóta gondolkozok rajta, hogy ideje lenne átalakítani, megújítani egy kicsit.

Ennek kapcsán az utóbb időben egy új honlapon dolgozok, ami nem kizárólag blog, mint ahogy ez az oldal volt, hanem egy hagyományosabb értelemben vett honlap, ami az édesvízi garnélákkal foglalkozik, és elérkezett annak az ideje, hogy elérhetővé is tegyem az új honlapot.

A blog beépül az új honlapba és igyekszek a továbbiakban gyakrabban frissíteni a bejegyzéseket. A blog mellett elkezdtem összeállítani a különböző garnéla változatok leírását, kialakítottam egy “Tudástár” részt, ahol cikkeket szeretnék megosztani, és egy hírek szekciót, ahol pedig az aktuális újdonságokat szeretném megosztani.

Ezúton elköszönök a régi blogtól, azt nem fogom a továbbiakban frissíteni, minden újdonság már itt, új honlapon lesz elérhető. Remélem szeretni fogjátok ezt is, és hasznosnak, sőt hasznosabbnak találjátok, mint a régi blogot.

Mivel csak most indult ez az oldal, biztosan tartalmaz még hibákat, illetve nincs minden tartalom feltöltve, ezeket igyekszem minél hamarabb befejezni.

Amennyiben észrevételetek, megjegyzésetek, kérdésetek, kérésetek, stb van a honlappal kapcsolatban kérlek jelezzétek email, vagy itt hozzászólás formájában. Köszönöm előre is.

Kellemes böngészést!

http://szentgyogarnela.hu/

capture

13 01, 2014

Breeders and Keepers – Vol II

által|2017-01-04T20:59:58+01:00január 13th, 2014|Egyéb, minden más|0 hozzászólás

A nyáron megjelent Breeders and Keepers 1. száma után egy kis késéssel ugyan, de itt a Breeders and Keepers Vol II. Az első számhoz képest történtek változások, bár alapvetően hasonló a kiadvány az előzőhöz képest.

A következő garnélatenyésztőkkel lehet interjúkat olvasni, amelyből számtalan érdekes dolog kiderül:

– Frank Schenk – Németország

– Dane Frampton – Egyesült Királyság

– Frank és Carsten Logemann – Németország

– Marcus Haferman – Németország

– Karin Latos – Németország

– Michale Nadal – Németország

– Waldemar Kolecki – Lengyelország

Az interjúkon kívül a következő témákban olvashatunk cikkeket:

– Hírek a garnélák világából

– Eleségek

– Deformitások a garnélákon

– Szelektív tenyésztés

– Taiwan bee osztályozási útmutató

Természetesen ezúttal is Chris Lukhaup gyönyörű részletgazdag képeivel van illusztrálva az A4- nél nagyobb méretű angol-német nyelvű újság. A kiadvány puhakötésű, nagy alakú, 130 oldalas, az ára 9,95€ (3000 ft). Aki kíváncsi ezekre az érdekes interjúkra a tenyésztőkkel, a cikkekre illetve a csodás képekre, annak nem érdemes kihagyni! Nálam is tudtok érdeklődni a beszerzésről a szentgyo<kukac>gmail<pont>com e-mail címen.

Az újságon kívül egy A4- es méretű naptár is készült, szintén Chris gyönyörű képeivel.

9 12, 2013

Terraplaza, 2013. december

által|2017-01-04T20:59:58+01:00december 9th, 2013|Egyéb, minden más|2 hozzászólás

Elég régóta nem írtam Terraplaza eseményekről, a legutóbbit majdnem másfél éve. Azóta kb 3-4 havonta szokott lenni 1-1 ilyen esemény, a legutóbbi épp a hétvégén, ezúttal egy új helyszínen, a Lurdy házban. Igazából kíváncsi voltam, hogy a megváltozott helyszín esetleg hoz e változást, úgyhogy mi is ellátogattunk a rendezvényre.

TerraPlaza_X2_700

Most nem mentünk nyitásra, csak dél után értünk ki, úgyhogy nem tudom, hogy ez volt az oka, vagy pedig a másik a helyszín, de ezúttal nem kellett kígyózó sorokban állni mire bejutunk. Pozitív tapasztalat volt, hogy bent is volt hely, nem szűk folyosókon tolongtak az emberek, kényelmesen oda lehetett férni az asztalokhoz, megnézni a portékát. Szintén nem tudom, hogy a délutáni időpont volt-e az oka vagy pedig az új helyszín jellege, mindenesetre sokkal kellemesebb élmény így nézelődni, vásárolni, mint a hatalmas tömegben, tolakodásban.

Házimalac

Kaméleonok

Nagy kedvenceim ezek a kis békák

Ahogy végigjártunk a rendezvény területén, igazából sok változás nem történt. A terrarisztika hatalmas fölényben volt ezúttal is az akvarisztikával szemben: rengeteg kígyó, sikló, gyík, kétéltű, stb volt, talán mintha kevesebb pók lett volna, mint amire a legutóbbi rendezvényről emlékszek. Úgy tűnik, hogy nem nagyon sikerül ezen az arányon változtatni, aminek az okait talán érdemes lenne megpróbálni feltárni.

Kis kígyók

Nagyobb kígyók

Az akvarisztikai árusok nem egy helyen voltak, hanem szétszórva, talán ez még inkább hozzájárult ahhoz, hogy nagyon kevésnek tűntek, de mintha még kevesebben is lettek volna, mint korábban. 1-2 bolt képviseltette magát, illetve magán árusok is voltak kint a portékáikkal. Persze aki akart, az talált magának érdekességet.

Killik

Egy biztos pont, Akvárium Magazin, akvarisztikia kiadványok

Garnélás szempontból szintén nem volt túl nagy felhozatal: elsősorban davidii változatok voltak (red cherry, sakura, rili, …) talán két helyen volt egyéb garnéla is, de nagyon messze vagyunk még attól, ami egy hasonló rendezvényen pl Ausztriában fogad minket. Azért továbbra is bízok benne, hogy előbb-utóbb csak sikerül egy kicsit felzárkózni.

CRS

Rilik

Abból a szempontból mindenképp érdemes kimenni, hogy ismerősökkel, ugyanezzel a hobbival foglalkozó emberekkel lehet találkozni és jókat beszélgetni és a mostani helyszín (vagy időzítés) erre sokkal inkább alkalmasabb, mint az ELTE kanyargós folyosói.

24 07, 2013

Türelem

által|2017-01-04T20:59:59+01:00július 24th, 2013|Egyéb, minden más|0 hozzászólás

Nagyon sokszor megkérdezik tőlem, hogy mi a legfontosabb a garnélázásban, mi a “kulcsa”? Erre szerintem egy nagyon egyszerű válasz van, ami nem más, mint a Türelem! Rettentő fontos, hogy nagy türelemmel álljunk hozzá ehhez a hobbihoz is, mint sok másikhoz természetesen.

Az egyik leggyakoribb hiba, amivel szinte nap mint találkozok, hogy mindent azonnal akarnak az emberek, ami általáben nem fog jóra vezetni (én most a garnélázásról beszélek…)

Rengeteg nagyon szép faj/változat van, és millió gyönyörű fotót lehet találni az interneten, hát ki ne akarnak egy szép PRL CRS-t vagy egy különleges Taiwan bee garnit? A gond az, hogy ha nincs meg a kellő tapasztalat, akkor ezekkel nagyon gyorsan kudarc érheti az embert. Emiatt javaslom mindenkinek, hogy első körben a legjobb ha valamilyen Neocaridina garnélával próbálkozik és ha már összegyűjtött egy kis tapasztalatot velük, akkor vágjon bele valamilyen egyszerűbb lágy vizes garnéla tartásába (tigris, low grade crs) és így tovább!

Garnéla növendék

A másik oldala az éremnek, hogy ha van valamilyen garnélánk, akkor ne akarjuk azonnal “százasával szüretelni” a kicsiket! Ha nem kezdenek el nyomban szaporodni, nincs semmi gond! Mindig törekedjünk arra, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk nekik, igényeiknek megfelelő vízparamétereket, jó táplálékot, stb és ha jól érzik magukat, akkor biztosan el fognak kezdeni szaporodni! Itt jegyzem meg, hogy ha egy új csapatot akarunk a beszerezni a legjobb, ha kb 1 cm körüli garnélákat veszünk, mivel ők alkalmazkodnak a legkönnyebben a változásokhoz, és fognak a legjobban akklimatizálódni az új akváriumhoz.

A  várva várt peték

Nagyon elkeserít mikor olyan kérdésekkel keresnek meg, hogy “mi a baj, már egy hónapja megvannak a garnélák, de még mindig nem akarnak szaporodni???”. Ha mindent megadunk nekik, amire szükségük van, akkor adjuk meg nekik az időt is!

Anno, mikor az első Super CRS garnélákat megkaptam nagyon vártam én is természetesen, hogy mikor fognak már elkezdeni szaporodni, de erre kb egy évet kellett várnom, mire megláttam az első petés nőstényt. Nem tudom mi lehetett ennek az oka, de ennyi időbe telt, azóta nagyon szépen szaporodnak, folyamatosan vannak kicsik épp a hetekben sikerült kiválogatnom a legszebb 20-30 példányt, amiket tovább akarok szaporítani.

Super CRS csapat

Ezeket a gondolatokat mindenképp érdemes szem előtt tartani akkor is ha csak most akarunk belevágni a garnélázásba és akkor is, ha már vannak garnéláink!

4 07, 2013

Breeders and Keepers – Vol I

által|2017-01-04T20:59:59+01:00július 4th, 2013|Egyéb, minden más|4 hozzászólás

A garnélák fotózásánák egyik ikonikus alakja Chris Lukhaup. Valószínűleg mindenki találkozott már a gyönyörű, részletgazdag fotóival, ahol gyakran nagyon új, különleges garnélákat mutat be. Chris rendszeresen jár akvarisztikai rendezvényekre, előadásokat tartani, amikor épp nem a világ valamelyik eldugott helyén fényképezi a rákokat/garnélákat. Néhány évvel ezelőtt még Magyarországon is tartott egy előadást az AME által szervezett akvarista napon, nekem ekkor volt szerencsém először találkozni vele. A fényképezésen és az előadásokon túl számos könyv és kiadvány kapcsolódik a nevéhez.

A legújabb  kiadványa a Breeders and Keepers című újság/kiskönyv, amelynek a célja, hogy európai garnéla tenyésztőket mutasson be. Az a megtiszteltetés ért, hogy felkért engem is, hogy szerepeljek a 3 részesre tervezett kiadvány első kötetében. Minden egyes részben egy interjú olvasható a tenyésztőkkel, amiket Chris képei illusztrálnak az adott tenyésztő garnéláiról, mindez angol és német nyelven.

Az első számban a következő tenyésztők szerepelnek:

– Beate Enkirch – Németország

– Roland Lück – Németország

– Monika Pöhler – Németország

– Stev Kolditz – Németország

– Markus Kriegel – Ausztria

– Fabio Silva – Spanyolország

– Andy Deppeler – Svájc

– Gennaro Lamba – Olaszország

– Michal Botden – Hollandia

– Janne Johansson – Svédország

– István Szentgyörgyi – Magyarország

– Tobias Giesert – Németország

– Astrid Weber – Németország

Az újság puhakötésű, nagy alakú, 130 oldalas, az ára 9,95€ (3000 ft). Aki kíváncsi ezekre az érdekes interjúkra a tenyésztőkkel, illetve a csodás képekre, annak nem érdemes kihagyni! Nálam is tudtok érdeklődni a beszerzésről a szentgyo<kukac>gmail<pont>com e-mail címen.

1 05, 2013

Interjú Szeles Péterrel

által|2017-01-04T21:00:00+01:00május 1st, 2013|Egyéb, minden más|1 hozzászólás

A tavaszi fotóverseny nyertese Szeles Péter lett, ennek apropójából pár kérdéssel fordultam hozzá.

<szentgyo> Szia Péter! Először is szeretnék gratulálni a gyönyörű képedhez, bevallom nekem is ez volt az egyik kedvencem. Pár szóban bemutatkoznál az olvasóknak?

<SZ.P.>Köszönöm a gratulációt, és üdvözlöm az olvasókat!

Sopronban lakom, 31 éves vagyok, faipari mérnöki és mérnök-tanári diplomával rendelkezem. A Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán dolgozom, ahol a Faanyagtudományi Intézetnek vagyok munkatársa. Elsősorban fák tulajdonságainak vizsgálatával és oktatásával foglalkozunk, én személy szerint csak a vizsgálatokkal.

<szentgyo> Evezzünk egy kicsit el az akvarisztika világába, mióta foglalkozol akvarisztikával? Hogyan kezdődött nálad?

<SZ.P.>Hát egészen pontosan már nem is emlékszem mikor kezdődött, talán 8-10 éves lehettem. Annyi biztos, hogy először az unokatestvéremnél láttam egy csapat guppit egy kis akváriumban. Azonnal rabul ejtett ez a világ. Nem sok idő kellett és már a saját példányaim úszkáltak az ágyam fölötti 5 literes befőttesüvegben. Innen aztán nem volt megállás, az elmúlt kb. 20 évben sok és sokféle akváriumom volt, a kereskedelemben elérhető halfajok legtöbbje megfordult már nálam.

<szentgyo> A garnélázás mikor tetszett meg? Mi az, ami Téged megfogott ezekben a kis apróságokban? Mióta tartasz garnélákat?

<SZ.P.>Körülbelül 3 – 3 és fél évvel ezelőtt egy kollégám megkért, hogy etessem a házi kedvenceit, amíg Ő nyaral. Nála láttam először közelebbről garnélákat. Szinte nem is néztem a halakat, ezek a számomra rendkívül furcsa lények azonnal lenyűgöztek. Később azt is megtudtam, hogy nem csak érdekesek, hanem rendkívül hasznos munkát is végeznek az akváriumban.  Nem volt hát min gondolkodni, talán egy hónap sem telt el, és már a saját amanoim életét figyelhettem meg.

<szentgyo> Egy kicsit bemutatnád, hogy jelenleg hány és milyen akváriumod van? 

<SZ.P.>Az elmúlt évtizedben a lelkesedésem megvolt, de időm kevesebb maradt erre a hobbira, úgyhogy az akváriumok száma egyre redukálódott. Egy körülbelül 80 literes tankban találtam meg számításaimat, amiben a halak (guppik, neonok, algaevők) mellett immár amano és sepregető garnikat is tartok. A garnélák azonban nem hagytak nyugodni. Úgy fél évvel ezelőtt előkerestem egy régebbi – kb. 40 literes – akváriumot, és ismét csatasorba állítottam, azzal a céllal, hogy CRS-eket tartok benne. Végül változott a terv, az új aksiba sakurák költöztek, és nemrég a fotóverseny nyereményei, akik az akvárium ékei lettek.

<szentgyo> Jelenleg milyen garnélákat tartasz? Mik a tapasztalataid velük általánosságban?

<SZ.P.>Jelenleg, mint már említettem amanokat, sakurákat, és sepregetőgarnikat tartok. Láthatóan mindenki nagyon jól érzi magát, a sakurák száma már annyira gyarapodásnak indult, hogy a kevésbé élénk színű példányokat át is költöztettem a kis akváriumból a nagyobba. Csak jó tapasztalataim vannak, elhullást még nem tapasztaltam – bár ezek a fajok nem is tartoznak a nehezen tarthatóak közé – a növények tisztántartásával pedig hihetetlen hasznos munkát végeznek.

<szentgyo> Elárulod az olvasónak, hogy melyik garnélát és miért választottad nyereményképp?

<SZ.P.>A fotóverseny megnyerése után 5 db CRS Smiley head költözött be a sakurák közé. Mint mondtam, eleve CRS-eknek szántam ezt az akváriumot, bár nem gondoltam, hogy ilyen magas kategóriával kezdek bele ebbe a világba. Már régen tervezgettem, hogy megpróbálkozom egy nehezebben tartható fajjal is, és most itt volt a lehetőség, amit meg is ragadtam. Láthatóan jól érzik magukat, remélem ez így marad a jövőben is.

<szentgyo> Melyik a kedvenc garnélád általánosságban és a saját állományodban?

<SZ.P.>A saját állományomban ez nem is lehet kérdés. Természetesen az új jövevényeké a vezető pozíció. Általánosságban is nagyon tetszenek a crystal red – crystal black garnélák, de egy színpompás sulawesi garnélákból álló csapatot is el tudnék képzelni az akváriumomban.

<szentgyo> Mik a terveid az akvarisztikában, illetve a garnélákkal kapcsolatban a közeljövőben

<SZ.P.>Az elmúlt időszakban ismét kezdtem egyre inkább belemélyedni az akvarisztikába. A már említett kollégám hatására, és a sok fórumozás közben tetszett meg az aquascaping világa. A következő egy évben ebben a szellemben szeretném a nagyobb akváriumot átalakítani. Remélem a most megnyert garnik fiai – unokái már ott találnak otthonra.

<szentgyo> Hetente kb mennyi időt szoktál az akváriumokkal tölteni?

<SZ.P.>Két részre bontanám a kérdést. Az első, amikor ténylegesen teszek is valamit. Heti szinten ez szerintem egy óra alatt megvan. (vízcserék, növények nyírása stb.). A második, bár lehet hogy ezzel kellett volna kezdenem, amikor csak ülök és élvezem munkám gyümölcsét. Ezt inkább meg sem merem tippelni, hogy mennyi. Gondolom sokan vagyunk úgy hogy leülünk a kedvenceink elé, és megszűnik az idő.

<szentgyo> Kicsit részletesen leírnád a garnélás akváriumodat? Milyen gyakran cserélsz vizet, mit szoktál etetni? Használsz valamilyen speciális kiegészítőket?

<SZ.P.>A garnélás akvárium 40 literes. Esővízzel van feltöltve, amit egy műanyag hordóban gyűjtögetek. Heti szinten kb. 20% vizet cserélek le. Talajnak egyszerű mosott sódert tettem bele, a dekorációt fák, kövek és növények (Pogostemon helferi, Rotala rotundifolia, Cryptocoryne affinis, Ceratopteris thalictroides, Vesicularia dubyana , Riccia fluitans, Lemna minor) alkotják. Növénytápként Easy Life ProFito-t használok, és vízcsere után egyszerre öntöm be a heti mennyiséget.  Egyszerű belső szűrő gondoskodik a víz tisztításáról, a világítás pedig 2 db t8-as 15W-os daylight cső, amit időkapcsoló kapcsol, és napi 9 és fél órát üzemel. Jelenleg Sera és JBL garnélatápokat használok, amit kétnaponta kapnak, de mindig van bent tölgylevél (illetve alga J) is az akváriumban, szezontól függően pedig a kertből is kapnak ezt-azt (spenót, tök stb…). Különleges kiegészítőket eddig nem használtam, de nem zárkózom el semmi elől, most hogy itt vannak a crs-ek biztosan kifogok próbálni egyéb (pl. Shirakura) termékeket is.

<szentgyo> A fotózás is gondolom a hobbijaid közé tartozik, írnál pár szót arról, hogy milyen technikával és hogyan készítetted ezeket a fantasztikus képeket?

<SZ.P.>Igen, ez is egy hobbi. A képeket egy Pentax K10D típusú géppel készítettem, bár nem a gép a fontos szerintem. Sokkal fontosabb egy jó makró objektív, ha ilyen pici állatkákat akarunk fotózni. Sajnos én ilyennel nem rendelkezem, de mindenképpen olyan képpel akartam nevezni, ahol a garni kitölti a teret (lényegében portré). A rendelkezésemre álló eszközökkel úgy tudtam makrózni, hogy a 70-300-as objektív elé feltettem egy 50 mm-es objektívet fordítva (mivel fordítógyűrűm nincs kézzel szorítottam oda…). Nagyon sok nehézség volt vele, csak hogy egyet említsek, a legtávolabbi pont ahová élességet lehetett állítani az objektívtől kb. 3 cm-re volt. Tehát csak az akvárium üvegénél lévő garnik fotózása jöhetett szóba. A másik nagyon fontos a világítás. Az ellenfény jól kiemeli az apró részleteket, én azonban még egy trükköt vetettem be. Szerintem azért is lett ilyen hatásos a győztes kép, mert úgy látjuk rajta a garnélát, ahogy ritkábban szoktuk. Alulról megvilágítva.

<szentgyo> Nagyon szépen köszönöm az interjút, további sok sikert kívánok, remélem a fórumon láthatjuk, hogy hogyan alakulnak a terveid!

<SZ.P.> Köszönöm az interjút, és természetesen a garnélákat. Én is bízom benne, hogy hamarosan lesz miről beszámolnom!

26 04, 2013

Ültessünk spenótot!

által|2017-01-04T21:00:00+01:00április 26th, 2013|Egyéb, minden más|1 hozzászólás

Tagadhatatlanul beköszönött a tavasz! Mi is lenne ennél jobb alkalom arra, hogy saját magunk termesszünk kedvenc garnéláinknak egy kis csemegét. Mint ahogy sokszor írtam, az egyik kedvenc zöldeleség, amit adni szoktam a garnéláknak az a spenót. Gyakorlatilag majdnem minden héten kapnak, de mindig kérdéses, mikor veszi az ember, hogy ugyan mennyi vegyszert, stb-t kapott a növény mielőtt az üzeltbe került. Azonban ha saját magunk “termesztjük” otthon, akkor természetesen nem kell ilyesmitől tartani.

Magok

Nem kell hozzá nagy kert, elég egy kis erkélyláda, amiben annyi spenótot tudunk csinálni, amennyi bőven elég lesz a garnéláknak, sőt még le is fagyaszthatunk belőle télire. Egy zacskó mag 1-200 forintba kerül, tehát nagy befektetést sem igényel, csak egy kis gondozást.

Ültetés után

Kezdenek kelni

Én az erkélyládát virágfölddel megtöltöm, rászórom a magokat, majd egy kevés földet teszek még rá, ezután meglocsolom, majd kb 1 hét alatt elkezdenek kikelni a kis növények. Ebben az időben rendszeresen kell locsolni a frissen kikelt növényeket, de elég gyorsan fejlődnek és pár hét alatt lesz rajta annyi levél, hogy már nyugodtan tudjuk adni a garnéláknak.

Lassan lehet szüretelni

Általában a nyári nagy meleget már nem szereti, így elkezd magokat hozni és a levelei egyre kisebbek lesznek, ilyenkor érdemes az egészet leszüretelni, majd kora ősszel nyugodtan lehet még egy adagot elvetni.

Higgyétek meg fogják hálálni a garnélák a friss leveleket!

Ennek senki nem tud ellenállni

Go to Top