Ebben a bejegyzésben egy méltatlanul mellőzött kis garnélát szeretnék bemutatni nektek, akiről meglepően kevés információval lehet találkozni. Ő pedig nem más, mint a Malaya garnéla. Sajnos teljesen pontosan nincs meghatározva ez a garnéla, így az sem teljesen bizonyos, hogy  egy babaulti változatról van-e szó, vagy sem, emiatt inkább a  “Malaya” megnevezést használnám rájuk.

Kékes színű kismama

Az első Malaya garnélák évekkel ezelőtt kerültek be a hobbiba, (és akkortájt került belőlük számos egyed Magyarországra is, ha minden igaz “varázs garnéla” néven). Valami miatt (gondolom nem sikerült könnyen szaporítani, és nem találtak megfelelő lelőhelyet) egy időre szinte teljesen eltűntek ezek a kis garnélák a hobbiból, azonban az elmúlt időben ismét egyre gyakrabban felbukkannak.

Szintén egy kékes változat

Sajnos élőben nem találkoztam velük, viszont rengeteg képet láttam róluk, amelyek alapján biztos voltam benne, hogy lesz ilyen garnélám. Folyamatosan kerestem a lehetőségeket, hogy hátha sikerül hozzájutni egy csapathoz belőlük, azonban nem jártam nagy sikerrel, egészen tavaly őszig. A novemberben megrendezett bécsi Exotica vásáron azonban kaptam egy csapat vadon fogott garnélát Chris Lukhauptól. Szerencsére sikerült szépen beszoktatnom őket, és azóta elkezdtek szaporodni is az akváriumban.

Barnás-pirosas kismama

Ezek a garnélák szintén Dél-Kelet Ázsiából származnak, mint oly sok társuk. A nevük arra utal, hogy Malajzia az otthonuk, azonban ha minden igaz azok a garnélák, akik nálam vannak Indiában születtek. Méretüket tekintve kb akkorák, mint a többi törpegarnéla, talán egy leheletnyivel kisebbek. Rendkívül változatos fajról van szó, ami az állatok színét illeti. A barnás-szürkés színű egyedektől a kéken és a sárgán át, lehet találkozni egész narancssárga és piros garnélákkal is. Jellemző rájuk, hogy a testük középvonalán végigfut egy hosszanti világos színű sáv, ami 2-3 ponton keresztirányba is kiszélesedik valamelyest. Többek közt ez a hatalmas változatosság volt, ami megfogott bennük! A hímek ennél a fajnál is jóval kevésbé színesek, gyakran nincs meg a világos sáv sem rajtuk.

Vegyes csapat

A víz paramétereire nem kifejezetten kényesek, én csapvízzel kevert RO vízben tartom őket. Ami gondot okozhat, hogy sok esetben vadon fogott garnélákról van szó, akiknek az akváriumban való tartása sokszor okoz nehézségeket, nagyon oda kell figyelni a stabil körülményekre.

A színezetükön túl a szaporodásuk is rendkívül érdekes! Egyfajta átmenetet képeznek a specializált és a nem specializált szaporodást követő garnélák közt. A nőstény garnéla a petékből lárvákat ereszt el, amelyeknek azonban nincs szükségük sós vízre az átalakuláshoz. A frissen kikelt lárvák rendkívül kicsik, 1 mm körüli a méretük, nem is igazán tudnak úszni, csak függeszkednek, majd a megfigyeléseim szerint 10-14 alatt alakulnak át garnélává. Az átalakulás során veszik fel a garnéla formát a korábbi kis “felkiáltójelek”. A legnagyobb problémát a kis lárvák táplálása okozza, ha átalakultak, onnantól kezdve már nem okoz gondot a felnevelésük. Jelenleg úgy tűnik, hogy sikerült beállítani számukra a megfelelő körülményeket, szinte mindig látok 1-2 petés nőstényt és különböző korú apróságokat az akváriumukban, bár az biztos, hogy nem egy nagyon szapora garnéláról van szó.

Nem tudom, hogy a későbbiekben mi lesz ennek a változatnak a sorsa, kíváncsi vagyok, hogy mennyire lesz népszerű a garnélatartók körében, nekem az egyik kedvenc garnélám közé tartozik a változatos színei és különleges szaporodása miatt!