Napjainkban az egyik legnépszerűbb garnéla kétségtelenül a Taiwan bee változatok. Az utóbbi időben eléggé megszaporodtak ezek a változatok, az eredeti king kong, panda, red wine, red ruby és blue bolt mellett lehet találkozni red bolt-tal, green hulk-kal, shadow mosura garnikkal és persze különböző pinto variánsokkal…

Igaz az utóbbi időben a Taiwan garnik ára ára elég jelentősen lement (főként ha a 2 évvel ezelőtti 100 eur körüli árakhoz viszonyítjuk), még mindig nem tartoznak az olcsó és ”hétköznapi” garnélák közé. Alternatív megoldásként van arra lehetőség, hogy nem igazi Taiwan bee garnélákat szerzünk be, hanem úgynevezett Taiwan mix vagy Taiwan mischling garnikat, amelyek jelentősen olcsóbbak.

Fekete taiwan mix

Ezeknek a garnéláknak a fenotípusra CRS/CBS/Gold bee garnélák, tehát pont úgy néznek ki mint a “hagyományos” CRS típusú garnélák. Általában náluk a fehér szín nem túl szép, nincsenek “versenyben” az igazán szép CRS/CBS garnikkal. Ami viszont megkülönbözteti őket, hogy hordozzák a taiwan bee géneket. Ez azt jelenti, hogy az utódok közt kisebb-nagyobb eséllyel lesznek Taiwan bee kicsik. Izgalmas kérdés, hogy mekkora erre az esélyünk?

Tesók

F1-es garnéláknak hívjuk azokat, amelyeknek egyik szülője igazi Taiwan bee, azonban fenotípusra hagyományos CRS/CBS. Mivel a Taiwan bee gének recesszívek, így Mendel törvényei szerint két F1-es Taiwan mix garnéla kereszteződéséből az utódok 25%-a lesz valódi Taiwan bee. Ami érdekes, az a maradék 75% megoszlása, ugyanis 25% hagyományos CRS/CBS lesz, míg a kicsik fele lesz Taiwan gén hordozó. Sajnos azonban ránézésre nem lehet ezt az utóbbi két csoportot megkülönböztetni egymástól, tehát nem lehet megállapítani az adott garnéláról, hogy hordozza-e a Taiwan géneket, vagy pedig nem! A gond ott kezdődik, ha olyan Taiwan mix garnélákat szerzünk be, akiknek már a szülei is Taiwan mix-ek voltak, mert ebben az esetben egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy hordozzák a garnélák a Taiwan géneket!

Piros Taiwan mix

A legbiztosabb jele, hogy a kicsik közt lesz taiwan bee, hogy a petés nőstény egyes petéi a 4. héten kékes színűek lesznek. ezekből a kék petékből lesznek a king kong, a panda apróságok. Érdekes, hogy gyakran megesik, hogy ezeknek a petéknek a kihordási ideje több, mint a többinek, így előfordul, hogy pár napig még hordozza ezeket a petéket azután, hogy a kicsik egy része már megszületett.

Fehér Taiwan mix

A kék peték

Az alábbi ábra nagyon jól összefoglalja az öröklődéseket:

garnelenblog

Ha valaki már rendelkezik kellő tapasztalattal a garnélatartásban és úgy érzi, hogy belevágna a Taiwan bee garnélák tartásába, azonban “költséghatékony” megoldást keres, akkor nagyon jó megoldás a Taiwan mix garnélák beszerzése ugyanis kellő türelemmel nagy eséllyel születnek taiwan bee kicsik az akváriumban és így belefoghatunk a taiwan bee garnik nevelésének izgalmas folyamatába. Azonban érdemes utánajárni, hogy milyen vonalból származnak a garnélák, mert könnyen csalódás érhet.

Taiwan csapat