Ebben a bejegyzésben a legújabb davidi változatról, a bloody mary garnéláról lesz szó. Ez a garnéla a tavalyi év során jelent meg, én először tavaly ősszel, az Olaszországban megtartott garnélaversenyen láttam, akkor egyértelműen meg is nyerte a bloody mary csapat a piros Neocaridina kategóriát.

Ha igazak az információim, ez a változat egy kis taiwani tenyészetben jött létre, 4 év szigorú munkával, majd innen indult hódító útjára szerte a világba.

Nőstény

A garnéla, mint ahogy írtam egy davidi változat, tehát igazából egy szép piros red cherry garnéla, ebből kifolyólag a tartása és a tenyésztése nem okoz nagy nehézséget. Gyakorlatilag egy teljesen egyszerű akváriumban tartható, akár sima csapvízben is. Nem érzékeny sem a keménységre, sem a PH értékre, még a meleget is viszonylag jól bírja.

Hím

A szaporodásuk is olyan, mint minden más davidi garnélának, azonban állítólag a kicsiknél viszonylag nagyobb az elhalálozási ráta, nem túl nagy számú kis garnéla nő fel. Természetesen náluk is nagyon erősen kell szelektálni annak érdekében, hogy megmaradjon a szép szín.

Vaku nélkül

De hogy mitől is különleges: a garnéla rostrum része (“orra”) rövidebb, mint a többi davidi garnélának, illetve nagyon különleges sötétpiros, inkább bordó színe van. A pigmentjei érdekes módon, mintha másmilyenek lennének, mint a normál sakura garnéláknak, kicsit olyan, mintha nem a legfelső rétegben lenne (ez csak saját megfigyelés, nincs bizonyítva), illetve a színük mintha “csillogóbb” lenne, mint a többi davidi változatnak. Ami külön érdekesség, hogy még soha nem láttam ennyire szép piros davidi hímeket, mint ezeknél a garnéláknál. Természetesen itt is van különbség a nőstények és a hímek közt, azonban ennél a változatnál a hímek is valóban szép pirosak!

Nálam kb fél éve van egy csapat, szépen elkezdtek szaporodni, de még nem tudok nyilatkozni, hogy mennyire örökítik ezt a színt, jelenleg a legnagyobb apróságok 5-7mm méretűek, szóval még kell pár hónap mire erre fény derül.

Ez a garnéla, az egyszerű tartása és szaporodása miatt bárkinek kiváló választás lehet, azoknak is, akik csak most akarnak megismerkedni a garnélákkal.

Jól látható a rövid rostrum