Biztos sokan hallottatok már a Tibee garnélákról, amely garnélák egy valamilyen tigris változat és egy valamilyen CRS/CBS garnéla kereszteződéséből születnek meg. Az általános közhiedelemmel ellentétben ezek a Tibee garnélák  nem meddők, tehát képesek továbbszaporodni, akár egymás közt is, tehát Tibee x Tibee, vagy visszakeresztezve egyik felmenőjével is, tehát Tibee x Tigris, Tibee x CRS, stb.

Fekete TiBee

Fekete TiBee

fekete Tibee

A TaiTibee garnélák talán kissé kevésbé ismertek, ők egy valamilyen tigris változat és valamilyen taiwan bee változat kereszteződéséből jönnek létre.

Az utóbbi időben elég népszerűek az úgynevezett Tangbee és Taira, vagy Aura mix garnélák, amik a Tangerin tiger vagy az Aura blue változatot keresztezik más fajokkal, általában valamilyen taiwan bee változattal.

Piros Tibee

Piros Tibee

Ezeknél a keresztezéseknél az első generációban általában elég vegyes garnélák szoktak születni, amelyek első ránézésre nem tűnnek nagyon szépnek vagy érdekesnek, de rengeteg lehetőséget hordoznak magukban. A későbbi generációkban és a visszakeresztezésekből nagyon különleges garnélák jöhetnek elő.

F1 Tibee

F1 Tibee

TaiRa

Tangbee

Nálam jelenleg 3 akváriumban vannak ilyen mix garnélák: az egyikben F1-F2 fekete Tibee és Taitibee garnélák, a másodikban F2-F3 piros Tibee és Taitibee garnélák, a harmadikban pedig F1-es Tangbee és Taira garnélák. Az a tervem, hogy ezeket a garnélákat amennyire lehet nem egymással akarom keresztezni, hanem a petésedés előtt álló nőstényeket beteszem valamelyik taiwan bee változathoz, megvárom, hogy ott legyenek petések és ezután visszateszem őket az eredeti Tibee akváriumukba, annak érdekében, hogy a kis garnélákat már ott engedjék el. Így szeretnék létrehozni egy erős mix “tömeget”, és ezekből kiválogatni a legérdekesebb garnélákat és őket külön továbbvinni.

Tibee x fekete Pinto kismama

Tibee x piros pinto kismama

Jelenleg úgy állok, hogy az elmúlt pár hét során már 5 olyan Tibee nőstény, amit vagy piros vagy fekete pinto termékenyített meg, az elsőnek nemsokára el kell engednie a kicsiket. Kíváncsian várom, hogy milyen apróságok fognak születni, igyekszek beszámolni itt a blogon is a fejleményekről.