A sulawesi garnélák mindig lenyűgöznek a hihetetlen színeikkel, kecsességükkel és szépségükkel. Csodálatos teremtmények, amelyek sajnos egyre inkább veszélyben vannak a lehalászás, az iparosodás és a Towuti tóba betelepített sügerek miatt.

Sajnos a vadon befogott garnélák nagyon kis töredéke jut el és marad meg az akváriumokban, ennek számos oka lehet, de tény, hogy nagyobb mennyiségben akváriumi körülmények közt a kardinális garnélán kívül nem nagyon van olyan faj, amit sikeresen szaporítanak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincs 1-1 sikeres szaporulat, azonban sajnos ezek ritkaságszámba mennek.

A spártai lakhelyük

Mint korábban írtam nekem az egyik kedvenc változatom a Caridina spinata. Többször is megpróbálkoztam 1-1 vadon fogott csapattal, de pár hónap alatt szép lassan mindig elpusztult az összes egyed.

Pár hónappal ezelőtt azonban sikerült hozzájutnom egy csapat tenyésztett példányhoz. Úgy döntöttem, hogy ez lesz az utolsó esély, ha kudarcot vallok, akkor többet nem próbálkozok ezzel a fajjal. Nagyon rejtőzködő garnélákkal volt dolgom, azonban szerencsére ahogy telt-múlt az idő, mindig láttam 1-1 példányt az akváriumban, és nagyon megbolygatni nem akartam őket.

Náluk is kivehetők a petekezdemények, a “nyereg”

Hetekkel ezelőtt mikor az akváriumot fürkésztem, észrevettem, egy petés kismamát. Nagyon megörültem neki, de azért nem volt határtalan az örömöm, már korábbi csapatokban is volt 1-1 petés garnéla, azonban mégis szép lassan elfogytak…

Nemrégiben azonban észrevettem pár kis garnélát is, így hát úgy döntöttem, hogy érdemes alaposabban megvizsgálni is őket, így megbolygattam az akváriumot és megbontottam a berendezést, hogy lássam mi a helyzet. Rendkívül meglepődtem, mikor kiderült, hogy rengeteg, különböző méretű kis spinata garnéla van már, a kb 2 mm-es apróságoktól kezdve egészen a közel centis példányokig, illetve több petés garnéla is van a nagyok közt.

Petés kismama pár fiatal példánnyal

A vízparamétere épp olyanok, mint a dennerli-knél, PH kb 8,5, gh/kh kb 4/2nk és 28C fok hőmérsékletű a víz. Hetente adok nekik a vízcsere után SaltyShrimp sulawesi sót, illetve többféle egyéb ásványi anyagot, baktériumkultúrát és különféle nyomelemeket, de ezeket épp úgy adom az összes többi garnélának is.

Pár napos apróság

Ők már nagyobbacskák

Jelenleg nagyon bizakodó vagyok, úgy tűnik szépen gyarapodásnak indultak, remélem kitart ez a lendület, és egyre bátrabbak lesznek, ahogy többen és többen lesznek és még sokáig fogok tudni gyönyörködni ezekben a kivéltes garnélákban.

4 különböző korű spinata