Lassan ennek az évnek az utolsó napjai is leperegnek, és belecsapunk az új esztendőbe, így szeretnék egy kis összefoglalót írni, hogy mi is történt idén, hogyan látom én a 2016-ot, garnélás szemüvegen keresztül.

Ami a nagyvilágot illeti, idén is sok garnélás versenyt rendeztek meg, szerte a világban. Ezekről elmondható összességében, hogy szemmel látható, ahogy növekedik a benevezett garnélák száma és színvonala is, tehát összességében szépen fejlődik a hobbi. Idén ősszel nekem is sikerült kilátogatnom két rendezvényre is, Nyitrán, és Bécsben.

PRL-ek, fotó: Internet

Ami magukat a garnélákat illeti, szerintem elég mozgalmas volt ez az év. Természetesen továbbra is “hatalmas slágernek” számítanak a szép, PRL garnélák, de mellettük egyre gyakrabban lehet találkozni gyönyörű PBL garnélával is, ami eddig nem volt túl gyakori.

PBL, fotó: Internet

Ezek mellett továbbra is a Tibee és Taitibee garnélák terjednek nagyon, illetve idén egyre többet lehet látni a taiwani újdonságokkal, mint pl a skunk, backline, galaxy vagy a legújabb különlegességgel, a Blue/White Boa garnélával. Egyértelműen látszik, hogy a Caridina-k között ez a vonal lesz az iránymutató a továbbiakra vonatkozóan.

Piros Tibee, fotó: Shrimpart

Fekete Tibee, Fotó: Internet

Piros galaxy, fotó: Dong shrimp

Piros galaxy, fotó: Internet

Ami a Neocaridina-kat illeti, ott igazából kicsit hiányolom az újdonságokat, mintha nem lenne akkora fókusz rajtuk, mint korábban. Természetesen van sokféle nagyon szép színű piros, sárga, kék, vagy akár zöld Neocaridina, de mintha nem nagyon lenne előrelépés náluk, hátha majd a 2017-es év hozza meg a nagy újdonságot náluk 🙂

Blue boa, fénykép: Skyfish

Piros skunk, fotó: Internet

Fekete galaxy/skunk, Skyfish

Érdekesség, hogy egyre inkább terjednek az OR (“orange eye”) garnélák a CRS/Taiwan bee garnéla vonalon, illetve ugyanezeknél a garnéláknál a ghost vagy skeleton változatok, amikot a fehér szín helyén nem fehér van, hanem átlátszó, mint a Neocaridina rilik esetében. Mindezeken túl pedig mindig vannak olyan újdonságok, amik csak úgy feltűnnek, valószínűleg valamilyen vadon befogott garnéla, mint pl a galaxy tiger, vagy a stardust.

Taiwan bee, OE, ghost, Fotó: Skyfish

Stardust, Fotó: Internet

Engedjétek meg, hogy egy pár szóban írjak arról is, hogy nálam mi történik… Korábban a blogon is beszámoltam róla, hogy kicsit kevesebb akváriumom van, ami egész pontosan azt jelenti, hogy 49db. Ez a mennyiség épp jó, ennyire még jut elég időm, úgyhogy ez most ideálisnak tűnik, a korábbi 80 körüli akvárium már túl sok időt igényelt.

Idén végre sikerült szaporodásra bírni a spinata garnélákat, sok sok év után, talán ezt tartom a legnagyobb előrelépésnek, illetve, hogy sikerült hozzájutni néhány különlegességhez is, de ezekről majd alkalomadtán úgyis beszámolok.

Skunk, már nálam 🙂

White orchid

Yellow king kong

Sajnos a blogra és egyéb online felületekre a család, a garnélák, a munkám és egyéb leterheltségek miatt nem jut annyi időm, mint szeretném, de azért igyekszek időnként valami kis érdekességet bemutatni Nektek, hogy lássátok milyen izgalmas még mindig ez a garnélázás 🙂 Jövőre is van rengeteg tervem, remélem ezeket sikerül megvalósítani 🙂

Ezzel a képpel búcsúzok 🙂

Mindenkinek nagyon boldog karácsonyt, és sikerekben gazdag új évet kívánok!