A néhány hónappal ezelőtt készült “garnéla beszoktatós” post ban írtam róla, hogy végre sikerült hozzájutnom ehhez a változathoz is, eljött az idő, hogy egy kicsit bővebben is írjak róla.

Black tiger

Ez a garnéla szintén “új generációs garnéla”, ez alatt azt értem, hogy nincs még neki túl nagy múltja, nemrég sikerült kitenyészteni. Azt hiszem bátran mondhatjuk, hogy a tenyésztett tigris garnélák hazája Németország. Számos német tenyésztő foglalkozik a Caridina cf. cantonensis ezen változatával, nem eredménytelenül! A fekete tigris garnéla, ha minden igaz 2008 ban jelent meg először Németországban, valószínűleg Kai A. Quante volt az első, akinél felbukkant, de Uwe Neumann hoz is erősen köthető ez a színváltozat.

Szép, erős színű nőstény

Azt, hogy pontosan hogyan alakult ki ez a garnéla sajnos nem tudni, elképzelhető, hogy egy mutáció során során a tigris garnélából, de az is lehet (számomra ez a valószínűbb), hogy több változat összekeresztezéséből alakították ki az első példányokat és később sikerült rögzíteni ezt a variációt is, mindenesetre nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy mára teljesen stabilizálódott a fekete szín.

A legelső csapat kicsi, kb 3 hetesen

Ennek a garnélának a mérete is a “szokásos” 2-2,5 cm, a hímek náluk is kisebbek, a nőstények valamivel nagyobbak. Akárcsak a crystal red garnélánál, itt is próbálkoznak egyfajta “osztályozási rendet” felállítani, de ez nem annyira elterjedt, még mint a crs esetében. Itt értelemszerűen minél több a fekete szín a garnélában, annál magasabb osztályú. A legelső csoportot a BT5 jelenti, ami kb olyan, mint egy hagyományos tigris garnéla, csak szélesebbek rajta a fekete csíkok. A BT4 esetében már majdnem összefüggő a fekete szín, de vannak azért benne áttetsző részek. BT3 nál már teljesen összefüggő a fekete rész, de a lábaknál, a garnéla farkánál és a test alsó részén még látható átlátszó rész. BT2 garnélánál már a farok is fekete, csak a páncél alsó részén látni néhol egy egy apró átlátszó foltot, míg a BT1 esetében teljesen fekete az egész állat, a fejétől a farkáig mindenhol.

Vaku nélkül kissé homályos a kép, de így jól lehet látni a narancssárga és a sötét szem közti különbséget

Ezenfelül  BT0 osztályként szokták emlegetni azt, amikor egy teljesen fekete garnélának narancssárga a szeme. Egyesek ezt tartják a black tiger “királykategóriájának”, mások pedig a BT1 et, a sötét szemekkel.

Felcseperedő gyermek

Tartása megegyezik a többi cf. cantonensis változattal, azaz lágyabb vizet kedvelnek és kicsit hűvösebb hőmérsékletet. Ami a víz kémhatását illeti, itt is megoszlanak a tenyésztők nézetei, van aki lúgos vízben tenyészti őket, mások pedig enyhén savasban. Igazából kicsit tartottam ettől a garnélától, mert sok helyen lehetett olvasni, hogy nagyon nehéz már a tartásuk is, nagyon érzékeny garnélák, a szaporítás nehézségéről pedig már-már horror regényeket írtak 🙂 Szerencsére én ebből semmit nem tapasztaltam, nem volt elhullás náluk, és elég rövid idő alatt szépen elkezdtek szaporodni is, lassan ivarérett korba lépnek az első nálam született kicsik is.

Különböző korú apróságok

A frissen eleresztett garnélák szokásos méretűek, átlátszóak teljesen, 10 napos korokban kezdenek el sötétedni, a végső színüket csak olyan 1 cm méretnél érik el. Érdekes, hogy néhány kicsinél eleinte meg tudtam figyelni a csíkozottságot is, de később ők is teljesen feketére változtak.

A németül jól beszélőknek ajánlok egy jó kis videót, amit az egyik legnevesebb német tenyésztővel Uwe Neumann nal készítettek. Azoknak  akik nem tudnak németül (például én), maradnak a szép garnélákról készült felvételek 🙂

http://www.aquanet.tv/Video/166