Elég régóta készülök írni erről a különös garnéláról, azt hiszem most érkezett el ennek az ideje. Kezdjük az elején, hogy mi ez valójában, a mostanában egyre többet emlegetett TiBee garnéla.

Általában mikor arról kérdeznek, hogy melyik fajt melyik másikkal lehet egy akváriumban együtt tartani, azt szoktam javasolni, hogy igazából jobb minden fajnak/változatnak külön akváriumot áldozni, mivel nem túl szerencsések ezek a társítások, kivéve ha direkt ezzel kapcsolatos terveink vannak! Mint tudjuk az édesvízi garnélák döntő többsége nincs pontosan meghatározva, leírva, de az bizonyos, hogy a crystal red garnéla és a tigris garnéla is nagyon közel áll egymáshoz, valószínűleg egy fajhoz tartoznak, jelenleg őket a Caridina cf. cantonensis névvel illették.

F1, Fotó: Monika Pöhler

F1, Fotó: Monika Pöhler

F3

F3

A közeli rokonság következtében ez a két változat akár össze is ívhat egymással. A leírások alapján ha mindkét változatból van hím és nőstény is az akváriumban, akkor nagy valószínűséggel nem fog előfordulni ez az összeívás (persze van rá esély), azonban ha az egyik fajból csak nőstények vannak, míg a másikból hímek is, akkor szinte biztos, hogy be fog következni a kereszteződés, aminek az eredménye a TiBee garnéla. Röviden tehát azokat az állatok nevezik TiBee-nek, aminek az egyik szülője Tigris garnéla (vagy valamilyen változata), míg a másik szülője Crystal Red garnéla (vagy valamilyen változata). Ha egész pontos akarok lenni, akkor ezek a garnélák az úgynevezett F1-es TiBee garnélák és az ő utódaik az F2, F3… TiBee-k. Azonban meg kell jegyeznem, hogy egyes beszámolók szerint bizonyos esetekben ezek a keresztezett utódok terméketlenek lesznek, ennek a pontos oka még nem tisztázott.

F3

F3

Sajnos elég nehéz biztosra megmondani egy garnéláról, hogy az TiBee-e vagy sem, emiatt gyakran előfordul, hogy összekeverik őket a Super Tigris garnélákkal. Annyira változatos variánsról van szó, hogy szinte lehetetlen leírni, hogy milyen egy “igazi” TiBee, de gyakorlott szemmel azért elég nagy valószínűséggel megállapítható az adott egyedről, hogy az-e vagy sem. Általánosságban elmondható, hogy olyan jegyeket kell keresni, ami mindkét fajnál előfordul. Itt is ki kell hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megbízható beszerzési forrás, amelynek köszönhetően végig lehet követni a garnélák felmenőit. Az esetek döntő többségében az F1-es generációban még nincsenek nagyon különleges kinézetű garnélák, általában fenotípusra a tigris garnélákra emlékeztetnek, apróbb eltérésekkel. Azonban innentől kezdve az F2, de inkább az F3-F4-es generációkban rendkívül érdekes, izgalmas garnélák jöhetnek elő, amelyeknek gyakorlatilag lehetetlen leírni a változatosságát. Mint tudjuk a tigris garnélának rengeteg változata ismert (kék, fekete, piros…) és ugyanígy a crs-nek is (crs, cbs, gold bee…) és ezek kereszteződéséből tényleg határtalan lehetőségek nyílnak meg.

Fekete tigris, fekete csíkokkal, Fotó: Monika Pöhler

“Blue lagoon”, Fotó: Monika Pöhler

TiBee garnélákról korábban nem nagyon lehetett hallani, de az elmúlt egy évben egyre erősebben törnek elő. Nem meglepő módon ez a trend is Németországból indult, az ottani tenyésztők kezdtek el komolyabban foglalkozni velük, és ha a hírek igazak, akkor már sikerült stabil változatokat is létrehozniuk. Egyes feltételezések szerint a Taiwan bee garnélák megalkotásában is szerepük volt a tigriseknek (lehet, hogy nem tudatos módon), de ez biztosra soha nem fog kiderülni. Meg vagyok róla győződve, hogy az előttünk álló 2011-es év egyik fő irányvonlát a TiBee garnélák fogják meghatározni, rengeteg lehetőség van bennük, és a közeljövőben biztos, hogy nagyon sokat fogunk hallani ezekről a garnélákról, és rövidesen elkezdik bemutatni az eddig sikeresen létrehozott különféle változatokat, amelyek közül az egyik legígéretesebb szerintem az úgynevezett “snow tiger”, vagy “white tiger”.

Itt pedig a Logemann testvérek TiBee garnéláinak generációi kerültek bemutatásra, elképesztő garnélák: TiBee projekt

“Snow Tiger”, Fotó: Monika Pöhler

“Snow tiger”, Fotó: Monika Pöhler