Szentgyo Garnéla

Én, azaz szentgyo, immár 10 éve tartok és tenyésztek garnélákat. Rengeteg faj és változat megfordult nálam, jelenleg csak lágy vizes garnéláim vannak, elsősorban CRS, Taiwan és Tigris változatok.

Az elmúlt évek során volt szerencsém elég sok helyen megfordulni, számos garnélás rendezvényen, kiállításon és versenyen voltam, olykor nevezőként, olykor bíróként, és természetesen időnként látogatóként.

A honlap célja, mint ahogy anno a blog célja is volt, hogy minél több emberrel sikerüljön megismertetni az édesvízi garnélák világát. Itt kicsit rendszerezettebben, egy helyen igyekszek összegyűjteni sok-sok hasznos információt, leírást, és megosztani az évek során megszerzett tapasztalatokat.

49

Akvárium

1600

Liter víz

38

Változat

1000+

Garnéla

Rólam

Szentgyörgyi István Szabolcs
Szentgyörgyi István SzabolcsGarnéla megszállott

Az akvarisztikához és mindenféle kisállathoz már elég korán közel kerültem, igazi állatkert volt/van otthon, a pintyektől kezdve, mindenféle hörcsögön és a csíkosmókuson át rengeteg állat megfordult nálunk. Fiatalabb korában édesapám tenyésztgetett különféle halakat (elevenszülőket, gurámikat) gondolom többek között ezért is meglepett egy akváriummal, amikor 5-6 éves lehettem, ám az idő múltával ez valahogy eltűnt a szobámból.

Sok év után aztán ismét ragasztottunk egy 80 literes akváriumot, ami egy elég vegyes csapat uszonyosnak adott otthont. A sors valahogy elvitt egy AME kiállításra, ahol megláttam valamit, ami megfogott: Egy garnéláknak berendezett akvárium! Nekem is kell egy ilyen… Újabb akvárium, szépen beállítva, egy probléma támadt: honnan szerezzek bele garnélát? Sajnos akkor (2006-ot írtunk) nem volt túl egyszerű találni, de sikerült néhány red cherry hez hozzájutni. A garnélák ahogy nőttek és szaporodtak és úgy kezdtem magam egyre mélyebben beleásni ebbe a világba, természetesen újabb fajokat szerettem volna a szobám falain belül tudni. Kisebb nagyobb nehézségek árán meg is találtam amit szerettem volna: crystal red garnélák, akik talán mind a mai napig a kedvenceim!

Ezután folyamatosan igyekeztem bővíteni a garnélás akváriumaim számát, rövid idő múlva már közel 20 akváriumban garnéláztam. 2009-ben elindítottam egy blogot, hogy megosszam a tapasztalataimat, és próbáljam minél több embernek bemutatni ezt a különleges kis világot. Az elkövetkező évek során többször is költöztem, de valahogy sikerült mindig megoldani, hogy stabilan maradjon meg az addigra kb 30 akváriumra bővült kis farm. 2014-ben úgy alakult, hogy egy családi házba költöztünk a feleségemmel, és itt a pincét megkaptam “játszószobának”, tehát kb az egészet be tudtam rendezni a garnélák számára. Ezt azt jelentette, hogy 80db akváriumban tartottam garnélákat. Ebben az évben az egyik legnevesebb taiwani garnélafarm, a Silane shrimps magyarországi disztribútora lettem, több alkalommal érkezett hozzám Taiwanból több ezer garnéla.

A család, munka és egyéb elfoglaltságok miatt sajnos nem tudtam annyi időt szánni a garnélákra, hogy ezt a mennyiséget fenn tudjam tartani, így 2016-ban lecsökkentettem a mostani darabszámra, 49-re az akváriumokat, amivel már kényelmesen elbírok és így megmarad a lényeg is, a garnélázás öröme. Jelenleg kb 1600 liter vízben, 49 akváriumban tartok most 38 féle garnélát. Van pár üres akvárium még, és vannak elképzeléseim is, hogy mivel szeretném ezeket feltölteni 🙂

Blue tiger OE

Sakura

PRL Akvárium

CRS

Pinto

Az egyik állvány

Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért…

Antoine de Saint-Exupéry