Red cherry garnéla 

Évekkel ezelőtt, mikor belevágtam a garnélázásba, ez volt az egyetlen elérhető változat, így ők voltak az első garnéláim. Szép kis piros garnélák, akik nagyon könnyen tarthatók és szaporíthatók, tökéletes választás minden kezdőnek.

 Információk

Red cherry garnéla

  • Latin név:            Neocaridina david

  • Egyéb nevek:      Cseresznye garnéla, Cherry

  • Vízkeménység:    kemény víz, GH, KH: 10-30nk

  • PH érték:            enyhén lúgos, ~6-8,5

  • Hőmérséklet:      21-26C

  • Szaporodás:       Specializált

  • Nehézség:           Nagyon könnyű

  • Eredet:                Dél-Kelet Ázsia

  • Méret:                  2-3cm

 Leírás

Szeretnék egy rövid ismertetőt írni ezekről a sokak által tartott és kedvelt kis garnélákról.
Neocaridina denticulata var. sinensis néven futott elég hosszú időn keresztül, majd talán 2004 ben vagy 2005 ben sok más garnélafajjal együtt őt is átnevezték, és a Neocaridina heteropoda nevet kapta, majd 2014-ben sikerült leírni a fajt, és hivatalosan is Neocaridina davidi lett a neve, tehát ez a 3 elnevezés ugyanazt a fajt takarja!

Miért is red cherry a red cherry… Természetesen a piros színe miatt! Eredetükről pontos információm sajnos nincs, annyi bizonyos, hogy Dél/Dél-Kelet Ázsiából származnak, 2 “elmélet” lehetséges: egyesek szerint az első red cherry garnélákat vadon fogták be, mások szerint pedig a vad színezetű heteropoda-ból hosszas szelekció során lett kitenyésztve. (Nekem a 2. kicsit hihetőbb, mert legyünk őszinték a vadonban nem biztos, hogy kifizetődő az élénk, hivalkodó piros szín egy ilyen pici állat számára, ami nyilvánvalóan a tápláléklánc alján helyezkedik el).

Azt hiszem ez az a faj, amit mindenkinek bátran ajánlhatok, aki szeretne egy kicsit jobban megismerkedni a garnélákkal. Nekem is ők voltak az első garnéláim, valószínűleg miattuk is kedveltem meg ennyire ezeket a kis jószágokat. Nem túl kényesek, csapvízben, szobahőmérsékleten mindenféle probléma nélkül tartható, szaporítható és nem utolsó sorban a beszerzésük sem ütközik komolyabb nehézségekbe.

A teljes blogbejegyzés, 2009 januárjából: Red cherry garnéla