TiBee garnéla

A tigris változatok és a crystal red változatok képesek egymással összeívni, ennek az eredménye a TiBee garnéla. Rendkívül változatos garnélák, a 3-4. generációban nagyon érdekes egyedek is elő tudnak jönni.

 Információk

TiBee garnéla

  • Latin név:           Caridina logemanni X Caridina mariae

  • Egyéb nevek:      –

  • Vízkeménység:    Lágy víz, GH, KH ~2-12nk

  • PH érték:            Savas, ~5,5-7

  • Hőmérséklet:      20-24C

  • Szaporodás:        Specializált

  • Nehézség:           Közepes

  • Eredet:                Tenyésztett változatok, ismeretlen eredettel

  • Méret:                  2-3cm

 Leírás

Általában mikor arról kérdeznek, hogy melyik fajt melyik másikkal lehet egy akváriumban együtt tartani, azt szoktam javasolni, hogy igazából jobb minden fajnak/változatnak külön akváriumot áldozni, mivel nem túl szerencsések ezek a társítások, kivéve ha direkt ezzel kapcsolatos terveink vannak! Mint tudjuk az édesvízi garnélák döntő többsége nincs pontosan meghatározva, leírva, de az bizonyos, hogy a crystal red garnéla és a tigris garnéla is nagyon közel áll egymáshoz.

A közeli rokonság következtében ez a két változat akár össze is ívhat egymással. A leírások alapján ha mindkét változatból van hím és nőstény is az akváriumban, akkor nagy valószínűséggel nem fog előfordulni ez az összeívás (persze van rá esély), azonban ha az egyik fajból csak nőstények vannak, míg a másikból hímek is, akkor szinte biztos, hogy be fog következni a kereszteződés, aminek az eredménye a TiBee garnéla. Röviden tehát azokat az állatok nevezik TiBee-nek, aminek az egyik szülője Tigris garnéla (vagy valamilyen változata), míg a másik szülője Crystal Red garnéla (vagy valamilyen változata). Ha egész pontos akarok lenni, akkor ezek a garnélák az úgynevezett F1-es TiBee garnélák és az ő utódaik az F2, F3… TiBee-k. Azonban meg kell jegyeznem, hogy egyes beszámolók szerint bizonyos esetekben ezek a keresztezett utódok terméketlenek lesznek, ennek a pontos oka még nem tisztázott.

A garnéla elnevezésében elég nagy kavalkád uralkodik. Számos különféle megnevezéssel lehet találkozni, de mind ugyanazt a garnélát jelenti. A black diamond vált talán a legismertebbé az elmúlt pár évben, ezzel a megnevezéssel az S osztályú, és e fölötti jószágokat szokták illetni (később lesz szó az osztályozásról), de az utóbbi pár hónapban a black diamond nevet a fekete tigris garnélára is szokták használni. Egyre jobban elterjedt erre a fekete-fehér változatra az a megnevezés, hogy crystal black, vagy cbs, de találkoztam már a black bee kifejezéssel is. Gyakran sima bee ként emlegetik, de általában bee-nek a C-B osztályú fekete-fehér egyedeket szokták hívni.

A teljes blogbejegyzés, 2010 decemberéből: TiBee garnéla