A garnéla színét, főleg ha Neocaridináról van szó, rengeteg tényező befolyásolja. Egyrészt náluk a nőstények minden esetben erősebb, teltebb színűek, mint a hímek, ám ez nem jelenti azt, hogy a hím sakura, red cherry, red fire, etc garnéla teljesen színtelen lenne. Ezen az alapvető tényen túl nagyon meghatározó természetesen a genetika, tehát, hogy milyen törzsből származik, mennyire erőteljes színűek a garnéla felmenői.

Ám messze nem ez az egyetlen tényező, nagyban befolyásolja a garnéla színét a tartási körülmények – milyen vízben van, milyen táplálékot kap (vannak színerősítő anyagok, amik nagyon erősen megdobják a piros színt (pl astaxanthin), illetve olyan körülmények is hatással lehetnek rá, mint természetesen a stressz, a világítás, vagy a hőmérséklet.

Látható, hogy számos tényező van, ami befolyásolhatja az adott garnéla színét, ha ezek mind optimálisak, akkor tud teljes fényében pompázni az adott egyed, de akár egy paraméter is könnyen el tudja vinni.

Az esetleges színre történő szelektálást kb másfél centis “korban” érdemes megcsinálni, ilyenkor már látható, hogy mi lesz belőle kb. Én tartom magam ahhoz, hogy ha egyszer kiszelektáltam egy garnélát, akkor azt nem fogom visszarakni, hiába színesedik ki a későbbiekben.