Azt hiszem lassan bátran ki lehet jelenti, hogy a 2011-es év is véget ért, így ennek kapcsán szeretném egy kicsit összefoglalni, hogy mi is történt ez alatt az egy év alatt, mintegy kis visszatekintés gyanánt.

Ami a “Nagyvilágot illeti”, nem telt eseménytelenül az elmúlt 12 hónap. Mint ahogy az várható volt, ez az év gyakorlatilag a taiwan bee garnélák előretöréséről, egyre szélesebb körű elterjedéséről szólt. 1-2 taiwani különlegesség ugyan még várat magára, remélem hamarosan róluk is hallani fogunk, azonban olyan különlegességekkel lehetett találkozni, mint a blue panda, a panda mosura, a zöld taiwan bee garnélák, pinto garnélák, illetve az egyre mélyebb színű blue boltok.

Zöld taiwan bee

Pure red line

Pure black line

Blue bolt

Pinto

Panda Mosura

Blue panda VS normal panda

Ami a hagyományos crs-eket illeti, nekik a népszerűségük továbbra is töretlen: itt egyértelműen a pure red line (és a pure black line) garnélák uralkodnak. Úgy tűnik, hogy szép lassan ők is egyre inkább elérhető válnak a “halandók” számára is.

A tigris garnélák világában nem történtek hatalmas újítások, mint ahogy a sulawesi garnélák esetében sem. Ezzel szemben végre történt egy kis mozgolódás a Neocaridina-knál: a rili garnéla jelenleg már nem számít eget rengető ritkaságnak, mint ahogy az orange sakura sem. Jelenleg talán a blue rili a legnagyobb újdonság, bár egyes pletykák szerint érdemes figyelő tekintetünket rajta tartani a Neocaridina vonalon, mert hamarosan nagy meglepetésekkel lehet találkozni – remélem tényleg így is lesz!

Orange sakura

Blue rili

Mindezeken túl érdemes megjegyezni, hogy a 2011-es év során világszerte egyre több rendezvény, kiállítás és verseny került megrendezésre, amelyeknek a középpontjában a garnélák álltak. Ázsiában ez nem számít kifejezetten újdonságnak, de olyan európai országok is csatlakoztak a “sorhoz”, mint Németország, Franciaország, Hollandia, Olaszország, Lengyelország.

Úgy látszik, hogy a garnélák népszerűsége töretlen maradt az év során, sőt egyre rohamosabb fejlődésnek indult Európában is, nagyon remélem, hogy ez a trend a továbbiakban is folytatódik és egyre különlegesebb és érdekesebb garnélákkal fogunk találkozni a későbbiekben is, illetve ami talán ennél sokkal fontosabb, hogy egyre többen fognak megismerkedni szerte a világon ezekkel a csodálatos kis élőlényekkel.

P.S.: A postban szereplő fényképek NEM saját képek!