Ismét megrendezésre került a Terrapláza elnevezésű rendezvény, amely az utóbbi időben a legnagyobb itthoni terrarisztikai és akvarisztikai vásárt jelenti. A rendezvény az első két  alkalommal  csak a terrarisztikáról szólt, majd a későbbi eseményeken már az akvarisztika is képviseltette magát. Úgy gondolom, hogy a terrarisztikai és az akvarisztikai rendezvények összekapcsolása egy jól működő modell, melyet tőlünk nyugatra már egy ideje sikeresen használatban van. Annyit hozzátennék, hogy a Terraplázán azért jelentős fölényben van a terrarisztika, ami lényegében nem változott azóta, mióta ez az összefonódás tart.

A Duna

Február 12.-én reggel a hőmérő -10 fok körül járt, és napközben épphogy megközelítette a 0-t. Nem tudom, hogy ez a terraristák számára mekkora problémát jelent, de az akvarisztikában azért jelentősen megnehezíti az élőlények mozgatását. Mi délután értünk ki, valamikor 2 óra magasságában. Nem tudom korábban mi volt, de ebben az időben nem volt sorállás, és tömeg sem volt egyáltalán. A beszélgetések során kiderült, hogy ezúttal nem volt akkora tömeg, mint ősszel.

Az árusok elrendezése a szokásos volt, a felső részen volt a terrarisztika, ahol bőséges választék volt kígyókból, siklókból, gyíkokból, békákból, pókokból, eleségállatokból… míg a hátsó részen és a lenti aulában foglalt helyet az akvarisztika. Az igazat megvallva nem vagyok egy nagy terrarista rajongó, de mindig nagy érdeklődéssel nézem meg ezt a sok különleges állatot, ezúttal is nagyon tetszett a felhozatal, bár hozzáteszem, teljesen laikusként néztem csak ezt, semmiféle hozzáértésem nincs ezen a területen (sem).

Ami az akvarisztikát illeti, már kicsit borúsabbnak láttam a rendezvényt. Egyrészt jóval szerényebb arányban volt jelen az akvarisztika, mint a terrarisztika, szegényesebbnek láttam a felhozatalt is, jóval kevesebb tenyésztő (akár kicsi, akár nagy) volt jelen, mint a terraristáknál. A garnélákat tekintve pedig teljesen elszomorított a fogadott kép. Rettentő kevés garnélával lehetett találkozni, és hát azok is olyanok voltak, amilyenek… Nem teljesen világos még mindig számomra, hogy miért ilyen kicsi az érdeklődés a garnélák iránt… ha visszagondolok, hogy a bécsi Exoticán mennyi garnéla volt, összehasonlíthatatlan a helyzet.

De hogy ne legyen ennyire negatív kicsengésű a beszámoló, azt meg kell említeni, hogy a Greenaqua standja ismét nagyon szép volt, nekem a “növényes tálak” tetszettek a legjobban. Másrészt pedig jó volt találkozni és beszélgetni a sok régi/új ismerőssel, ha másért nem, de ezért mindenképp érdemes kimenni, ritkán van ilyen alkalom, hogy ennyi akvarista összegyűlik egy helyen.

Wabi kusa, egy tál növény, Fotó: Zsotyi