Szinte mindenkiben az egyik legelemibben kérdés, hogy mit is adjanak enni a garnéláknak, mi az, amit szeretnek. A természetben ezek a kis jószágok igazából a világon mindent megesznek, amit csak találnak, ami az ollóik elé kerül. Igazi kis takarítógépek, a lehullott növényi darabkákat, algákat, elhullott halakat, tényleg mindent bedarálnak, nem egy válogatás társaság.

Az elmúlt 15 év során, amióta garnélákat tartok kipróbáltam elég sokmindent, és végül egy elég “lecsupaszított” menüt kínálok nekik, de mielőtt ezt bemutatom, engedjetek meg még néhány gondolatot. Nagyon fontos, hogy a legtöbben általában azzal rontják el a dolgot, hogy túletetnek, túl sokat adnak enni a garnéláknak. Én amíg 10-15 garnéla van egy akváriumban, egyszerűen nem adok nekik semmi plusz eleséget. Ennyi garnélának teljesen felesleges bármit is adni, mert az csak rontja a vizet, úgyse fogják megenni. Ennyi garnéla talál magának annyi eleséget, algát, baktériumot, stb egy rendesen bejáratott akváriumban, amennyire nekik szükségük van.

Red wine és red ruby csapat vacsora

Sokan szoktak kis túlzással olyan kérdéseket feltenni, hogy a vasárnapi megmaradt húslevest, rántott húst és bólét odaadhatja e garnéláknak (nyilván nem ez a kérdés, de az eper, banán, csirkehús, répa, stb, stb rendszeres kérdés szokott lenni). Semmi értelme ennek, jó esetben az akváriumban nem húslevest készítünk, így nem kell ilyeneket adni a garnéláknak, nincs rá semmi szükségük. Ezzel maximum azt fogjuk elérni, hogy túl sokat adunk és ezek szépen elkezdenek bomlani, majd tönkreteszik a vizet…

Én általában 2 típusú eleséget különböztetek meg. Az egyik, ami bent van gyakorlatilag folyamatosan az akváriumban, és a másik pedig az, amit alkalmoszerűen (naponta mondjuk) adok nekik, ha van annyi garnéla az akváriumban, hogy van értelme ennek. A folyamatosan bent lévő az a falevél (tölgy, bükk, tebang, banán és dió), ez minden akváriumban van, függetlenül, hogy hány garnéla lakja, illetve ilyen folyamatosan bent lévő eleség a korábban írt Lubao is. Ezen kívül pedig minden nap este etetek. Egyik nap valami “klasszikus” eleséget, másik nap pedig valamilyen ásványi anyagot, vagy baktériumkultúrát.

Galaxyk is vacsiznak

Ha hagyományos eleségről beszélünk, bármilyen meglepő, de már rengeteg direkt garnéláknak készített eleség közül választhatunk. Ha szeretnénk ilyet etetni, akkor szerintem az itthon kapható változatok közül magasan a Dennerle Shrimp King a legjobb. Én jobb szeretem a taiwani tenyésztők által kialakított és használt eleségeket, ezekből is van nagy választék, sajnos nem olyan triviális itthon ezekhez hozzájutni. Én z utóbbi időben a HWA eleséget használom, ez valóban prémium garnéla eleség. Ezen kívül én is szoktam csinálni saját magam eleséget a garnéláknak, amibe rengeteg, szerintem hasznos összetevőt teszek (spirulina, chlorella, spenót, kel, csalán, stb, stb), illetve snowflakes-t szoktam még adni, ami nem egy nagyon komplikált történet, gyakorlatilag szójahéj, egyszerű takarmány melléktermék 🙂 Ezen kívül időnként szoktam adni spenótot, csalánt és sütőtököt, de ezek mind olyanok, amiket én termesztek a kertben, vagy a környékről gyűjtök be… Ezzel gyakoraltilag le is fedtem, hogy mivel etetek.

HWA eleség
Lubao

Nem szeretek nagyon sok proteint adni nekik, az általában felgyorsítja a garnélák növekedési ütemét, sok, magas fehérjetartalmú eleségtől hamarabb lesznek ivarérettek, többet is petésednek, de ezzel párhuzamosan le is rövidíti az életüket. Nálam télen hűvösebben vannak a garnélák, a téli időszak a regeneráció, tavasszal kezdnek ismét általában őrült mód petésedni a “téli álom” után, ilyekor szoktam nekik több fehérjét adni, mégpedig fagyasztott sórák formájában, kb március-április során hetente egyszer adok nekik, később már nem.

Balra HWA, jobbra saját pellet

Etetéshez kapcsolódóan még egy fontos dolgot szeretnék megjegyezni.. Ha elutazunk, vagy valami miatt hosszabb ideig nem tudunk a garnélákkal foglalkozni (normál esetben 2-3 hétig bármféle beavatkozás nélkül tökéletesen elvannak), ne tegyünk semmi különöset. Ne adjunk nekik egy nagy adag eleséget, hogy jó lesz, majd eleszegetik. Ha jól bejáratott akváriumunk van, egészséges garnéla állománnyal, akkor semmi probléma nem lesz ez idő alatt.

HWA vacsora
Csalán etetés