A rendszeres vízcsere a sikeres garnélatartás egyik legalapvetőbb eleme, amely nélkül nagyon nehéz egy stabil állományt fenntartani. Ez az egyik alapvető kérdés, amit gyakorlatilag mindig megkérdeznek tőlem, hogy hogyan csinálom a vízcserét, így most vesézzük kicsit ezt a témát. Nem mondom, hogy minden alkalommal ez a legélvezetesebb része a garnélázásnak, de hogy őszinte legyek én szeretem csinálni. Nálam gyakorlatilag fix hétvégi program, hogy vizet cserélek az akváriumokban, ha valami miatt nem tudom megcsinálni, akkor nem csak amiatt van rossz érzésem, hogy kimaradt a soron következő alkalom, hanem már hiányérzetet is okoz, hogy nem csináltam meg.

Az alapvető kérdés, hogy miért is csináljuk a vízcserét, azon kívül, hogy biztosan jó, mert mások is csinálják… A vízcserével tudjuk a legegyszerűbben és a leggyorsabban lecsökkenteni az akváriumunkban a nitrát szintet, ami köztudottan káros a legtöbb élőlény, különösen a garnélák számára. Általában az a cél, hogy a nitrát szintet 10 ppm alatt tartsuk. Természetesen erre sok egyéb megoldás is létezik, de az egyszerű vízcserével elég nehéz felvennie a versenyt bárminek (a növények pl elég hatékonyan “eszik fel” a vízben lévő nitrátot).

Mindenkinek megvan a maga szokása, praktikája, hogy hogyan és mennyi vizet cserél. Én évek óta két hetente kb 20-25% vizet cserélek. Sokan esküsznek a heti 10-15% vízcserére, ami valószínűleg optimálisabb is, sajnos egyszerűen nekem túl sok időt venne igénybe, hogy minden héten cseréljek minden akváriumban vizet, emiatt álltam rá erre, hogy nálam minden akvárium kéthetente kerül sorra, viszont ekkor kicsit többet, 25%-ot cserélek. (vízcserét minden héten csinálok, az első héten az akváriumok egyik felén, a másik héten pedig a másik felén).

Akváriumok, ahol vízcsere lesz

A vízcseréket mindig hétvégén csinálom, hacsak nincs valami egyéb elfoglaltságom, ami miatt hétköznapra kell csúsztatnom, de ezt igyekszem minimalizálni. A vízcserére a vizet hétköznap készítem elő. Jelenleg egy hétvégén kb 3-400 liter vizet cserélek le, aminek az előkészítésére van egy 500 literes tárolóm, amibe az RO vizet gyűjtöm, majd sózom vissza kb 300uS értékre és hagyom pihenni pár napot az előre beállított vizet. Nekem könnyebbség, hogy gyakorlatilag az összes akváriumban, kivéve a sulawesi és 2 kis csapvizes akváriumot, mindenhol ugyanolyan vízben vannak a garnélák, így nem kell külön-külön előkészíteni, beállítgatni különböző vizeket.

Magára a vízcserére még mindig a legegyszerűbb, teljesen manuális módszert használom, fogok egy csövet, amivel leszívom vödrökbe az akváriumokból a vizet, majd kannával visszatöltöm a friss vizet. A használt víz remek szolgálatot nyújt a konyhakerti növények öntözésében 🙂 A víz frissítésén túl ezek azok az alkalmak, amikor sok apróságot is megcsinálok az akváriumokban, pl az elhalt növényi részeket vagy az elfogyasztott levelek utáni maradékot, a nem szükséges csigákat is kiszedem az akváriumból, illetve töltöm fel az oxydatorokat,. Az új akváriumoknál az első 10cm részt leválasztottam, oda nem teszek talajt, így a garnélák utáni végtermék itt koncentrálódik, amit remekül le lehet szívni a vízcserék alkalmával.

A felszerelés

A fent írt előkészítésen túl mást nem csinálok a vízzel, az, hogy van némi eltérés akár vezetőképességben, akár hőmérsékletben a cserevíz és az akvárium víz között, nem okoz gondot a garnéláknak, ezen teljesen felesleges aggódni, a visszatöltés során is gyakorlatilag egyszerre adom hozzá az új vizet, nem használok csepegtetős, vagy bármi egyéb módszert, hogy elnyújtsam a folyamatot, láthatóan elég jól működik. Sajnos a legnagyobb igyekezetem ellenére is gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy a vízcsere során ne szívjak fel pár garnélát is, akiket igyekszek kis hálóval kivadászni a vödörből, de hát nem járok minden esetben sikerrel, erre azért érdemes odafigyelni. Fontos tény, hogy az akváriumokat a vízcsere utáni napon a legjobb fényképezni, akkor a legtisztább a víz.