általános ismertető

/általános ismertető
13 11, 2018

Talajcsere

By |2018-11-13T18:18:08+01:00november 13th, 2018|aktualitások, általános ismertető, Egyéb|0 Comments

Az előző tél során elég sok akváriumban kicseréltem a talajt, mert már eléggé el voltak öregedve, ki voltak merültek. Írtam már többször is, hogy nekem a legjobban az ADA Amazonia talaj vált be a legjobban. Nem olcsó, viszont eddig soha nem csalódtam.

Sajnos most igen… A legnagyobb akváriumom 80 liter körül van, ez az egyetlen akvárium, ami fent a lakásban van, a többiek a pincében laknak. Ebben az akváriumban vannak a legszebb PRL garnélák.

Egy lakó

A talajcseréje ha jól emlékszek januárban történt meg, ebbe is ADA Amazonia talajt tettem, mint a legtöbb másik akváriumban. Miután letelt a kb 1 hónapos bejáratási időszak, mentek is bele a garnélák – az összes PRL garnéla közül kiválasztottam a 20 legszebbet és ők kerültek be lakónak.

Sajnos ahogy telt múlt az idő, nem nagyon akartak szaporodni a garnélák, és mintha a létszámuk is csökkent volna, illetve arra lettem figyelmes, hogy a talaj is egyre jobban kezd “iszaposodni”, mintha szétolvadt volna a talaj… Sajnos több akvárium esetében is megfigyeltem ezt a jelenséget. Nem tudom mi lehetett az oka, eddig soha nem tapasztaltam ilyet.

Iszapos talaj

Szintén

Úgyhogy most úgy döntöttem, hogy akkor lecserélem a talajt és újraindítom az akváriumot, ezúttal Dennerle Shrimp King talajjal. Az akvárium egy bő hete megy, garnik még nem költöztek vissza, de kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz ezúttal az ökoszisztéma.

Régi talaj kiszedve

Akvárium bejáratás alatt

11 06, 2016

Fotóözön XIII

By |2017-01-07T12:13:13+01:00június 11th, 2016|általános ismertető, Egyéb, fotó|7 hozzászólás

Mint ahogy előző postomban írtam róla, picit megcsappant az akváriumaim száma, azonban így is közel 50db maradt. A Neocaridina vonalat teljesen megszüntettem, csak Caridinák vannak, úgyhogy jöjjön egy kis képsorozat, hogy milyen garnélák laknak most nálam.

7t6uofv

PRL SS

s4uio4b

Pinto spotted head

fd2wmiy

Pinto zebra

vkhswag

Skunk

nfa7gew

Panda hinomaru

hay6tkk

Caridina trifasciata

pymdu6y

Blue tiger OE

zzk1bu8

Red Tibee

ywhnuvr

Tibee folyamatban

nx1wbdj

Pinto belly

ibyk90f

CRS spotted head

5 04, 2015

Garnélás előadások

By |2017-01-07T12:15:03+01:00április 5th, 2015|általános ismertető, Egyéb|0 Comments

Kedves Olvasók!

Egy különleges eseményre szeretném felhívni a figyelmeteket. Május 9-én (szombati nap), a nagyon sokak által ismert garnélafotós ellátogat hozzánk, és előadást tart a Camponában lévő Tropicariumban.

A rendezvényt a Dennerle támogatja, így Chris mellett Alex Veres, a Dennerle ezért a régióért felelős managere is tart egy előadást, illetve jómagam is fogok egy kicsit beszélni a garnéláknak.

Mindenkinek, aki érdeklődik a garnélák iránt, érdemes ellátogatni, ez nem egy mindennapos esemény lesz.

 

chris-lukhaup

Az aktuális információk megtalálhatók az akvakertesz.hu oldalon.

3 03, 2015

Milyen garnélát válasszak?

By |2017-01-07T12:15:38+01:00március 3rd, 2015|általános ismertető, Egyéb|4 hozzászólás

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit meg szoktam tőlem kérdezni, hogy mi az a garnéla, amit javasolnék. Természetesen ez nem egy egyszerű kérdés, mert számtalan tényezőtől függ, ami teljesen azon múlik, hogy ki, milyen akváriumba és miért szeretne garnélát tartani.

Megpróbálom alább összeszedni, hogy milyen “általánosabb” esetekkel szoktam találkozni, hátha hasznos lesz valakinek, aki azon töri a fejét, hogy milyen garnélát tegyen az akváriumba.

1. Kezdő akvarista, garnélát még nem tartott, de akváriuma már van (esetleg ez lesz az első akvárium): Számukra szerintem a tökéletes garnéla valamelyik Neocaridina színváltozat. Szerencsére manapság már hatalmas választék van belőlük, számtalan színváltozata van, ezek viszonylag egyszerűen be is szerezhetők. Tartásuk egyszerű, ha nem követünk el nagy hibákat rövidesen el is kezdenek szaporodni, és megismerhetjük, hogy hogyan “működnek” a garnélák és átélhetjük az örömöt, mikor az első kis átlátszó apróságokat keresgéljük az akváriumban. Sokan azt mondják, hogy ez teljesen felesleges lépés, semmi “értelme” Neocaridina garnélákkal foglalkozni, mivel gyakorlatilag egy félig üres befőttesüvegben is elszaporodnak… Én azért egyáltalán nem így látom

2. Halas akváriumba szeretnék garnélát tenni: Attól függ milyen halak vannak az akváriumban. Amennyiben nagyobb halak, mint vitorláshal, gurámik, akkor esetleg kifejlett legyező vagy sepregető garnélát, mást nem nagyon érdemes. Ha kicsit kisebb halak, molli, platti, nagyobb lazacok, stb stb akkor Amano garnélát is lehet az akváriumba. Ha ennél kisebb halak, pl törperazbórák, stb vannak, akkor a hagyományos Caridina/Neocaridina törpegarnélák is mehetnek, azonban szaporulatra ne nagyon számítsunk. Ha sok a növényzet néhány kicsi vsz fel fog nőni, de nem túl sok, azonban a kifejlett garnélák akkor is szép díszei lehetnek az akváriumnak.

3. Red cherry garnélám már van: Ha van lehetőség arra, hogy lágy vizet csináljon, akkor én a következő lépésnek valamilyen tigrist vagy bumblebee-t, vagy alacsony osztályú CRS/CBS garnélákat javaslok. A lágy víz azért mindig egy kis plusz kihívást okoz, azonban ha tudunk nekik ilyen környezetet biztosítani, akkor rengeteg új faj/változat előtt nyílik meg az út. Ha a lágy víz nem megoldható, akkor valamilyen babaulti garnélát érdemes kipróbálni

4. Valami igazi kihívást keresek: Aki ilyet keres azért már nem új a garnélázás világában, számukra érdekesek lehetnek a sulawesi garnélák, a taiwan bee garnélák, vagy valami igazán magas osztályú CRS/CBS garnéla vagy pl a TiBee/TaiTiBee garnélák keresztezései.

Mint a fenti példákból is látható szinte bárki tud találni olyan garnélát, amit nyugodt szívvel betehet az akváriumba, esetleg egy kicsit több utánajárást igényel a dolog.

Amit mindenképp tartsunk szem előtt, hogy csak úgy tegyünk garnélát az akváriumba, ha előtte utánajártunk, hogy a kinézett változat milyen vízparaméterek mellett érzi jól magát és ezt tudjuk is biztosítani nekik!

29 12, 2014

2014 – Saját visszatekintésem

By |2017-01-07T12:16:40+01:00december 29th, 2014|általános ismertető, Egyéb|10 hozzászólás

A tavalyi évihez hasonlóan most is szeretném összegezni, hogy mi is történt velem idén (leginkább) garnélás szempontból.

A 2014-es év nagyon mozgalmas volt számomra, rengeteget kellett utaznom ebben az évben is, de ami kifejezetten garnélák miatti utazás volt, az az áprilisi malmöi kirándulás, ahol a garnélaversenyen bíráskodtam, azonban sajnos idén nem tudtam részt venni más nemzetközi garnélás rendezvényeken, azonban a decemberben megrendezett Terraplazán én is kint voltam, mint árus/kiállító.

A nyáron ismét elköltözünk, ami sohasem túl egyszerű a garnélákkal/akváriumokkal, de muszáj volt őket is hozni 🙂 Az új helyen sikerült egy nagyobb részt kialakítani a garnéláknak, és így lehetőségem nyílt arra, hogy új állványokat is beállítsak, így jelenleg 60 akváriumban vannak a garnik, ezt a számot szeretném jövőre kb megduplázni, remélem sikerül. Szerencsére az új helyen elég hamar megszokták a garnélák és szépen belakták az akváriumokat és elkezdték potyogtatni az apróságokat. Már többször is volt nálam “nyílt nap”, ahol az érdeklődők eljöhettek, és megnézhették a garnélákat, akváriumokat és beszélgethettünk egyet. Terveim szerint jövőre is lesznek ilyen napok.

Egy másik érdekesség, hogy ősszel végre sikerült pontot tenni az egyik tervemre, és én lettem a Silane és Ellen Wang garnélák hazai disztribútora. Igazából a dolog érdemi része csak most kezdődött el, de immár itthon is elérhetők ezek a kiváló minőségű taiwani garnélák.

És végül engedjétek meg, hogy elbüszkélkedjek a legfontosabb eseménnyel, hogy idén nyáron megszületett a kislányunk, aki már most nagy érdeklődést tanúsít az akváriumok iránt 🙂

A jövő évre vonatkozóan is rengeteg tervem van és ahogy eddig is mindenről be fogok számolni itt a blogon. Nagyon boldog és sikerekben gazdag új évet kívánok!

9 05, 2014

2014. Tavaszi Fotóverseny – Az eredmény

By |2017-01-04T20:59:54+01:00május 9th, 2014|általános ismertető, Egyéb|2 hozzászólás

A tavaszi garnélás fotóverseny szavazása lezárult, köszönöm a szavazatokat, illetve a nevezőknek még egyszer köszönöm a képeket, nagyon jó kis fotók érkeztek!

Ezúttal a legtöbb szavazatot, összesen 12-t az 53-es számú, “Szabadítsátok ki anyut” című kép kapta, amelyet Spekla Csilla küldött.

6 szavazattal holtverseny alakult ki Horváth Gábor “Tükröm, tükröm mondd meg nékem” és Szeles Péter “LegyezŐ” című képei közt.

 

Minden nevezőnek gratulálok!

21 03, 2014

Red Shadow Mosura

By |2017-01-04T20:59:54+01:00március 21st, 2014|általános ismertető, Egyéb|0 Comments

Korábban írtam egy postot a jelenleg egyik kedvenc garnélámról, a blue shadow mosura-ról, ami egy viszonylag új taiwan bee változat. Szerencsére a csapat nagyon szépen belehúzott, szépen stabilan szaporodnak. A kicsik továbbra is kb 80% ban lesznek blue shadow mosura-k, a maradék 20% pedig blue bolt és red shadow mosura vegyesen, így most egy kicsit a red shadow mosurákat mutatnám be.

Blue shadow mosura

Tartása, szaporodása teljesen megegyezik az összes taiwan bee garnélával, természetesen ők is az érzékenyebb, nehezebben tartható garnélák közé tartoznak, de aki a kihívásokat keresi, annak ez a változat is egy potenciális jelölt lehet.

Red Shadow Mosura

Alapvetően ezek a garnélák, mint a nevükből jól látszik piros színű mosura garnélák, tehát csak a feji részen és a farok tövénél esetleg részben a lábakon vannak piros részek, a garnéla nagy része fehér. Amiben eltér a CRS mosura garnéláktól, hogy a fehér rész nagyon szép intenzív fehér, és a piros rész inkább bordó és márványos.

RSM

A red shadow mosura apróságokat ki szoktam válogatni a blue shadow csapatból, azonban ők nem kerülnek külön akváriumba, hanem az összes többi piros taiwan bee-hez költöznek, így sajnos azt nem tudom megmondani, hogy milyenek lesznek a utódok két red shadow garnélától. Majd talán egy nap nekik is lesz külön akvárium 🙂

RSM

26 12, 2013

2013 – Saját visszatekintésem

By |2017-01-04T20:59:58+01:00december 26th, 2013|általános ismertető, Egyéb|0 Comments

Az előző bejegyzésben összefoglaltam, hogy mi történt a garnélás világban ebben az évben, a mostaniban pedig röviden leírom, hogy mi minden történt idén velem, mármint garnélás szempontból 🙂

Smiley head csapat

Az év elején kilátogattunk Hannoverbe az 5. Garnelenchampionnatra majd ősszel még két másik rendezvényre, ahol aktívan is részt vettem: előbb az Olaszországban megrendezett 2. International Shrimp Contest-en, majd pedig az ausztriai 5. Garnelentag-on.

Super princess

Black tiger, BT0

A tavalyihoz hasonló nagy változás nem történt idén, ami az akváriumokat illeti. Továbbra is két állvány működik, 15 illetve 16 akváriummal. Idén is sikerült pár garnéla újdonsághoz hozzájutnom, többek közt carbon rili, blue shadow mosura és pinto csapathoz.

1. állvány: 15 akvárium

2. állvány: 16 akvárium

A garnélák szerencsére úgy néz ki továbbra is jól érzik magukat, folyamatosan örvendeztetnek meg újszülött apróságokkal, azonban sajnos ismét kezdek szembesülni a helyproblémákkal, hiszen olyan sok érdekesség van, amit szeretnék tartani, de véges számú a rendelkezésre álló akváriumok száma… bár már vannak ötleteim a megoldásra 😉

Blue tiger

A jövő évre vonatkozóan számos tervem van, amelyeket remélem sikerül megvalósítani, ígérem minden ilyesmiről továbbra is beszámolok a blogban!

Piros taiwan bee

Fekete taiwan bee

Blue shadow mosura

Mindenkinek nagyon boldog és sikerekben és garnélákban gazdag új évet kívánok!

P.S.: Egy kis személyes – nyáron volt az esküvőnk, a feleségemtől ezt a mandzsettagombot kaptam az esküvőnkre 🙂

19 12, 2013

2013 – visszatekintés a garnélás világra

By |2017-01-04T20:59:58+01:00december 19th, 2013|általános ismertető, Egyéb|0 Comments

Idén is eljött a december, közeleg az év vége, úgyhogy gondoltam tartok egy rövid számadást mi is történt idén a garnélás világban, ahogy azt megpróbáltam összefoglalni 2012-ben is. Röviden összefoglalva nem volt ez az év sem eseményektől, hírektől mentes, mindig van valami újdonság, érdekesség, esemény, ami olyan érdekessé teszi ezt a hobbit.

Idén a legnagyobb hír a Neocaridina garnélák esetében, hogy Werner Klotz és Andreas Karge legutóbbi munkásságuk során kiderítették, hogy az oly sokak által tartott red cherry (sakura, yellow fire, rili, …) garnéla valójában nem N. heteropoda, hanem valójában Neocaridina davidi.

c_skyBloody Mary, fotó: C-Sky

Ami az új változatokat illeti, idén elsősorban a fekete és a kék változatok voltak a legfelkapottabbak, mint pl a black sakura vagy a blue carbon rili, blue dream. A piros változatoknál is megjelent egy nagyon érdekes garnéla, az úgynevezett bloody mary, azonban egyre gyakrabban látni az úgynevezett orange rili garnit.

Blue carbon rili

Orange rili

Idén mintha egy kis “visszaesés” lenne a tigris garnélák területén, nagy újdonságok nem történtek, talán mintha a Poison blue tiger és a hozzá hasonló variánsok (csak más-más fantázianéven) terjednek. Ezen a vonalon idén nagyon sokat foglalkoztak a tibee és a taitibee garnélákkal, ami a különböző tigrisek és crystal redek, illetve taiwan bee garnélák kereszteződésével jönnek létre. Rendkívül érdekes garnélák születtek és úgy tűnik, hogy sikerül stabilizálni is a vonalakat.

optyTaitibee, fotó: Opty Shrimp

A CRS vonalon még mindig töretlen a PRL garnélák “hatalma”, ezeknél a garnéláknál az ázsiai tenyésztők egyértelműen sok-sok utcahosszal vezetnek. Idén volt szerencsém élőben is látni Ázsiából származó igazi szép PRL garnélákat, tényleg összehasonlíthatatlanok.

hungpinmr_sungPRL, fotó: Hungpinmr Sung

Ami a taiwan bee garnélákat illeti egyre jobban terjednek, egyre többen foglalkoznak velük és továbbra is gyönyörűek 🙂 Náluk az újdonságok a shadow vagy ghost garnélák, amik kékes (blue jelly) vagy zöldes színűek (green hulk). Rajtuk kívül a shadow mosura garnélák kápráztatják el a garnélatartókat, beleértve a blue shadow és a red shadow garnélákat is.

pupuxe_shrimpBlue jelly, Fotó: Pupuxe shrimp

Blue shadow mosura

Természetesen idén is a nagy jolly joker a pinto,még mindig ők számítanak a “legnagyobb különlegességnek”, azt hiszem egyáltalán nem érdemtelenül, engem teljesen elkápráztatnak. Ázsiában vannak nagyon érdekes újabb változatai is a pinto garnéláknak, remélhetőleg rövidesen ők is egyre és egyre terjedni fognak.

vin_fish

Taiwan bee új színváltozat, fotó: Vin Fish

taiwan_breeder

Taiwan bee új színváltozat egy taiwani tenyésztőtől, fotó: Chris Lukhaup

A sulawesi és egyéb vadon fogott garnélák mintha egyre inkább szorulnának háttérbe.

Idén is megrendezésre került a már hagyományosnak nevezhető januári garnelenchampionat Hannoverben és Észak-Olaszországban az őszi International Shrimp Contest. Emellett a két fő verseny/rendezvény mellett volt Hollandiában, Lengyelországban, Ausztriában, Svédországban, … is garnélás verseny.

Érdekesség, hogy Chris Lukhaup és csapata elindított egy kiadványsorozatot Breeders&Keepers néven, aminek az első száma nyáron jelent meg, a következő száma remélhetőleg még idén kijön, de jövőre is lesz folytatása. Röviden összefoglalva idén sem telt eredménytelenül az év és egyre többen foglalkoznak és merülnek el a garnélák világában!

9 11, 2013

Carbon rili

By |2017-01-04T20:59:58+01:00november 9th, 2013|általános ismertető, Egyéb|0 Comments

Korábban már írtam a fekete davidi garnélákról (akkor még heteropoda néven futottak…) amelyek azóta is egyre és egyre népszerűbbek. Most egy pár sorban  bemutatom ezeknek az egyik változatát, a carbon riliket. A neocaridina garnéláknak nagyon gyakran jelennek meg újabb és újabb változatai, amelyek általában apróbb különbségeket jelentenek a színben, és természetesen minden egyes garnélának más a fantázianeve, hogy minél nagyobb kavarodást okozzon…

Apróságok

 A carbon rili garnélák ha jól rémlik először kb 1,5-2 éve jelentek meg. Elég könnyű megismerni, olyanok, mint minden más rili garnéla, tehát színes és átlátszó részek váltakoznak rajtuk, a színes rész az esetükben fekete. Természetesen rájuk is igaz, hogy a nőstényeknek teltebb színük van.

Hagyományos carbon rili

 Tartásuk és szaporításuk nem jelent gondot, ugyanaz vonatkozik rájuk, minden minden más davidi garnélára: jobban szeretik a kicsit keményebb és lúgos vizet és még a melegebb hőmérsékletet is elég jól tűrik. Viszonylag gyorsan és nehézségek nélkül szaporodnak, a kis garnélák eleinte kékes színűek, kicsit később lehet látni majd a színüket.A carbon rili garnéláknak is vannak különböző változatai: azokat, amelyeknél az átlátszó rész valóban átlátszó, azokat szokták carbon rilinek hívni.

Kékes árnyalat

Vannak olyan garnélák, amelyeknél az átlátszó rész nem teljesen átlátszó, hanem kékes, őket gyakran nevezik blue carbon rilinek. Az utóbbi időben szokták emlegetni a “blue dream” garnélákat, ezeknél a fekete rész egészen kicsi, esetleg nincs is, de ezek is carbon rili garnélákból jöttek elő.

Átlátszó

Ami ezeknél a garnéláknál az igazi érdekességet jelenti, hogy a fekete-átlátszó rész milyen arányban, milyen mintaként jelenjen meg…

Fiatalság

 Én az első carbon riliket egy szűk éve kaptam egy német barátomtól, aki elsőként hozta őket Európába Taiwanból, azóta adtam hozzá “egy csipetnyi” kék változatot is, a kicsik közt mindkét változat elő szokott jönni. Jelenleg ők a kedvenc Neocaridina garnéláim (bár még egy kedvenc is van, de róla később…), egyszerűek, könnyen szaporodnak és ami miatt igazán szeretem őket, hogy rendkívül változatosak.

Ilyeneket szoktak blue dream nek hívni