Az elmúlt időszakban egyre több akváriumban látni kis fehér zacskókat, amiken előszeretettel járkálnak a garnélák. Eleinte a távol keleti tenyésztők medencéiben lehetett ezeket észrevenni, de az utóbbi időben egyre többször ki lehet már ezeket a zsákocskákat szúrni az európai tenyésztők akváriumaiban is. Ezeket a kis zoknikat nevezik Lubaonak. Tulajdonképpen ez egy tápanyag keverék, ami elég sok összetevőből áll, pontosan nem lehet tudni, hogy mi van benne a nehezéken túl ami biztosítja, hogy lent maradjon az akvárium alján. A lényege, hogy egyrészt folyamatos táplálékot biztosít a garnéláknak és segít a biofilm képzésben. Azáltal pedig, hogy van folyamatos táplálék a garnélák, segíti őket a petésedésben, és a kicsiknek is javítja a túlélési arányt.

Kis zacskók

A lubao használata nem túl bonyolult, pár napra be kell áztatni, mielőtt betesszük az akváriumba, érdemes naponta lecserélni a vizet, amiben ázik. Amint ez megtörtént, nyugodtan be lehet tenni az akváriumba, 1-2 hónapig tart egy zsák. Onnan lehet tudni, hogy kiürült, hogy elkezd úszni a vízen, ilyenkor egyszer még meg lehet próbálni lesüllyeszteni, 1-2 hétig még van benne tápanyag, utána pedig ki lehet dobni. Nem kell meglepődni, nincs valami kellemes szaga -> én meglepődtem…

Áznak a labdacsok

Fontos, hogy azért nem minden akvárumba érdemes tenni. Mivel táplálék van benne, így ha a garnélák nem matatnak rajta folyamatosan, nem eszegetik, akkor akár árthat is azzal, hogy a rontani tud a vízminőségen. Egy olyan akváriumban azonban, ahol van folyamatos szaporulat, és legalább 50-70 garnéla van, ott szerintem hasznos. Én nem olyan régen próbáltam ki, de szerintem állandó kelléke lesz a jövőben az akváriumaimnak. Fontos megemlítenem, hogy természetesen ez nem egy olyan dolgok, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen tartsunk vagy tenyésszünk garnélákat. Enélkül is tökéletes tud minden működni, egyáltalán nem szükséges, azonban én szeretem kipróbálni ezeket az újdonságokat, amik egy pici pluszt hátha hozzáad, mint ahogy ez a kiegészítő eleség is.

Pár hete már az akváriumban van