Az eddigiek során nem foglalkoztam túl sokat a halakkal, mert ugye itt a blogon az elsődleges akváriumi élőlény természetesen a garnéla 🙂 Azonban most annak apropóján, hogy nagyjából 2 év szünet ismét tartok néhány halat, essen néhány szó erről a kis színes elevenszülőről.

Az első endlereket 1937-ben, Venezuelában Franklyn F. Bond gyűjtötte be, majd később 1975-ben John A. Endler-nek köszönhetően került ismét be a köztudatba ez a faj, azonban a tudományos leírása csak 2005-ben történt meg. Sokan a mai napig tévesen azt gondolják róla, hogy ez a hal is egy guppi változat, azonban nem, az endler egy teljesen különálló halfaj, bár az igaz, hogy nagyon közeli rokonságban áll a guppival, sőt egymással képesek szaporodni is.

Endler hím

Tartásuk nem okoz nehézséget, nyugodtan lehet őket tartani szobahőmérsékletű csapvízben, azonban persze mindenképp gondoskodni kell az akvárium szűréséről! Tapasztalataim szerint gyakorlatilag mindenféle eleséget elfogadnak, de természetesen a legszebbek és legegészségesebbek akkor lesznek, ha változatosan, jó minőségű eleséggel etetjük őket. Gondoskodjunk a rendszeres élő eleség mellett arról is, hogy időnként zöldeleséget is kapjanak.

Fiatal hím

A nemek megkülönböztetése nagyon egyszerű, a nőstények nagyobbak (3-4cm) és egyszínű ezüstös szürkék, míg a hímek kisebbek (2-2.5cm) és rendkívül változatos színűek – felfedezhető rajtuk a fekete, kék, narancssárga, piros, zöld és még ki tudja milyen színek, melyek akkor a legerőteljesebbek mikor épp pózolnak a “szívük választottjának”. A hímeknél megfigyelhető a genopódium, míg a nőstényeknél az úgynevezett terhességi folt.

Nőstény, jól látható terhességi folttal

Szaporításuk nem jelent nehézséget, a kicsik viszonylag nagyok, születésük után rögtön elfogadják a frissen kelt artemiát. Ideális körülmények közt tartva gyorsan nőnek, és 2-3 hónapos korukra már ivaréretté válnak. A nőstény egy ellés alkalmával 15-25 kicsit hoznak világra, amit akár havonta képesek megismételni.

Kis csapat

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a garnélákkal lehet-e őket társítani… Alapjában véve az endlerek békés halak, bár naphosszat szinte megállás nélkül kergetőznek egymással az akváriumban. Gyakorlati tapasztalataim nincsenek ezzel kapcsolatban, azonban az egészen biztos, hogy nagyobb méretű garnélákkal (amano, spergető, stb) gond nélkül lehet őket egy akváriumban tartani. Úgy gondolom, hogy a kisebb Neocaridina és Caridina fajok felnőtt példányait nem bántják, azonban valószínűleg a frissen megszületett garnéla apróságok közül időnként levadásznak néhányat. Ha elegendő növény és egyéb búvóhely van az akváriumban a kis garnélák számára, akkor egészen biztos, hogy lesznek olyan kicsik, akik gond nélkül felnőnek ezeknek a kis színes halaknak a társaságában.

Párocska