Mint ahogy az várható volt, a 2011-es év nemzetközi szinten gyakorlatilag a taiwan bee garnélákról szólt. Az igazat megvallva, arra számítottam, hogy a tibee garnélák is egyre nagyobb teret fognak hódítani maguknak, ez azonban nem történt meg, de ez nem jelenti azt, hogy nem is fog!

Mostanában már egyáltalán nem lepődünk meg 1-1 teljesen fekete king-kong vagy red ruby garnélán, egyre több van belőlük, egyre több embernél szaporodnak sikeresen ezek a garnélák. Nagyon remélem, hogy rövidesen én is beszámolhatok ismét arról, hogy nálam is feltűnnek az akváriumban a bébi taiwan garnélák.

King kong

Azonban természetesen a garnéla megszállottak világában nincs megállás… “Pletyka” jelleggel már hallottam arról, hogy léteznek green és purple bolt garnélák, azonban ezekről még sajnos nem tettek közre semmilyen fényképes bizonyítékot, úgyhogy addig fenntartással kezelem ezeket a híreszteléseket. Ezeken a garnélákon túl viszont tényleg vannak jelentős változások a taiwan bee garnélák világában.

Red Wine

A leggyakoribb az újdonságok közül valószínűleg azok a taiwan bee-k, amelyek a hagyományos crystal red mintázattal rendelkeznek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy az idei Asia Pacific Shrimp Contest-en létrehoztak rájuk egy külön kategóriát. Számos hinomaru és mosura red wine-t és pandát lehet látni, sőt van olyan japán tenyészet, amely direkt erre a változatra specializálódott. Érdekessége ezeknek a garnéláknak, hogy sok esetben a pandák nem fekete fehérek, hanem fekete-kékek.

Hinomaru panda, kék, fotó: Saisai

Hinomaru red wine, fotó: Silane

A következő csoportot az úgynevezett Pinto garnélák alkotják, amelyeket volt szerencsém élőben is látni. A garnéla a nevét egy western lófajtáról kapta, valóban nagyon találó név erre a mintázatra. A garnéla tenyésztője állítja, hogy ezek tisztán taiwan bee garnélák, nincs benne tigris vonal, de hát ugye ezt biztosra nem lehet tudni sajnos. A tenyésztő szerint a kicsik nagy része 80% körül mind pinto lesz, a maradék pedig blue bolt. Az akváriumban a kis garnélák valóban túlnyomó többségben Pinto-k voltak mind.

Pinto csapat

Pinto, foto: Chris Lukhaup

Pinto gyerekek, az akváriumban szinte mind pinto volt

A harmadik csoport egy összefoglaló lenne, ami az új színváltozatokat jelenti. Nagyon úgy tűnik, hogy a zöld szín lesz a következő stabil változat, mivel egyre többször találkozni ezzel a színváltozattal. A tenyésztők szerint úgy jön létre ez a szín, hogy egy vékony fekete réteg van a piros taiwan bee garnélákon. Tehát nincs másra szükségünk, mint néhány king kong és red wine garnélára és a többit a természetre lehet bízni 🙂

A másik ilyen fényképekkel alátámasztott színváltozat az a kék king kong, illetve a kék panda, amit blue jelly shrimp nek neveztek el. Ők a legkevésbé elterjedtek, illetve a legújabb változatok jelenleg, de egyértelműen látszik, hogy ebbe az irányba fognak elmozdulni a tenyésztők.

Zöld king kong, fotó: Gennaro Lamba

Kék king kong, fotó: Gennaro Lamba

Mint ahogy már számtalanszor mondtam, hogy épp ezért szeretem ennyire ezeket a garnélákat, mert soha nincs megállás. Napjainkban rengetegen foglalkoznak a taiwan bee garnélákkal (és természetesen a crystal red garnélákkal általában) és azt hiszem nem kell sokat várni arra, hogy meglássuk mi lesz a következő újdonság. Azonban azzal tisztában kell lenni, hogy ezeknek a szélesebb körű elterjedése már jóval lassabb folyamat lesz, de idővel ez is be fog következni, azt hiszem bővel elég arra gondolni, hogy az elmúlt 2 év alatt a hihetetlen ritkaságnak számító taiwan bee garnélák mára gyakorlatilag bárki számára elérhetővé váltak.