Korábban írtam egy postot a lágy vízzel kapcsolatban és mint abban említettem, a víz lágyításának egyik népszerű, és viszonylag egyszerű módja a kevertágyas gyantával történő lágyítás. Itt az elején szeretném megemlíteni, hogy én ezt a módszert soha nem használtam, így sajnos nincsenek gyakorlati tapasztalataim, de sok barátom folyamatosan használja ezt a módszert, főleg ha kisebb mennyiségű vízről van szó.

Első lépésként természetesen be kell szerezni magát a gyantát, ami nem minden esetben olyan egyszerű, de ha kitartóan próbálkozunk, akkor akvarista boltokban sikerrel járhatunk. Amint a gyanta megvan, szükségünk lesz valamilyen víztároló alkalmatosságra, amiben az egész műveletet el lehet végezni, illetve vízpumpára (szűrő). A gyantát harisnyába téve gondoskodni kell róla, hogy a gyantán átpumpált víz alaposan, mindenhol átjárja, illetve, biztosítani kell, hogy a víz megfelelően mozgásban legyen, még véletlenül se legyenek “pangó” részek. A gyanta mennyiségétől és a víz keménységétől függően 1-2 óra alatt ezzel a módszerrel le lehet lágyítani a vizet.

1 liter gyantával kb 100 liter teljesen lágy vizet lehet készíteni, bár ez természetesen nagyban függ a víz keménységétől. Ezzel a kis otthon is egyszerűen kivitelezhető megoldással könnyen elő tudunk állítani lágy vizet, amit aztán be lehet állítani a kívánt keménységűre, amire a halainknak és persze garnéláinknak szükségük van.

Levinen blogján részletes leírást olvashattok az eljárásról, képekkel illusztrálva.

Ha a gyanta kimerül, akkor nem alkalmas vízlágyításra továbbra, tehát ebben az esetben két lehetőség maradt. A kényelmesebb megoldás, hogy becseréljük friss gyantára, illetve, hogy nekiállunk magunk regenerálnia gyantát, amiről pedig Zsotyi blogján olvashattok részletesen.