Az elmúlt időben rendkívül sokféle, speciálisan garnélák számára kifejlesztett termék került napvilágra, amelyek közül számos már nálunk is viszonylag könnyedén elérhető. Természetesen ezen termékek nagy része különféle eledel vagy ásványi anyag, azonban az utóbbi időben baktériumkultúrákkal is találkozhatunk. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy mi a szerepe ezen baktériumkultúráknak?
Alapvetően 2 csoportra osztanám a baktérium kultúrákat, persze ez nem jelenti, hogy teljesen éles határvonalat lehetne húzni a csoportok közt. Az egyik kategóriába azokat sorolnám, amelyek az akvárium indításakor használatosak, míg a másik csoportba azok tartoznak, amelyeket általában a már működő akváriumokba javasolt adagolni.
Akvárium indításakor használatos baktériumkultúra
Amennyiben egy új akváriumot indítunk, akkor minden esetben szükség van valamennyire időre, míg a víz “életre kel”, tehát amíg az alapvető biológiai (biokémiai?) folyamatok beindulnak. Ezen idő rövidítése lehetséges ha egy kis “kezdőlökést” adunk. Ezt megtehetjük egyszerűen úgy, hogy egy már működő akváriumból hozunk át vizet és vagy valamilyen szűrőanyagot, de ebben az esetben fennáll annak a veszélye, hogy valamilyen fertőzés, betegség, stb is bekerül az újonnan indított akváriumunkba. Ezt kiküszöbölendő, egyes baktériumkultúrákat direkt erre a célra hoztak létre hogy segítségükkel biztosíthatjuk az optimális induló feltételeket. Ezekben általában olyan speciális baktériumkeverék van, amely számos hasznos mikroorganizmust tartalmaz, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy tökéletes kezdőfeltételek mellett indulhasson el az új akvárium.
Baktériumkultúrák garnéláknak
Mint említettem a másik nagy csoportba azokat a termékeket sorolnám, amelyek arra szolgálnak, hogy a már működő, garnéláktól hemzsegő akváriumunkba adagolva fejti ki áldásos hatásait. Ezek a porok vagy folyadékok alapvetően táplálékot nyújtanak a (növendék és felnőtt) garnélának, és/vagy javítják a vízminőséget.
Szükséges-e ezen termékek használata? Természetesen ezek nélkül az adalékanyagok nélkül is fent lehet tartani a garnélákat, szaporodni is fognak, azonban egyes esetekben, vagy körülményesebb, érzékenyebb garnélák esetében valamilyen szintű segítséget jelentenek. bár egyes elméletek szerint ezek is csak az egyre nagyobb “akvarista iparág” újabb termékei, melyek a fogyasztói társadalmat célozzák meg…
Nem igazán használok ilyeneket. Illetve de. A nagy akváriumaimban folyékony indítókultúrát használtam, de nem mértem a hatásosságát, a garnéláknál csak tonikot, de inkább a betegségtől tartva/kezelve.
Nekem egy kicsit furák ezek a baktériumkultúrák.
Az indító típusúakat megértem, mert induláskor nagyon alacsony a lebontó baktériumok száma a medencében, és a biológiai terhelés növekedésével nem képesek azt azonnal lebontani. De mi biztosítja, hogy a beadagolt baktériumkultúrában van még élő baktérium? Ha ki van szárítva, akkor elképzelhető hogy sok baktérium túléli a passzív időszakot, és vizet kapva újra életre kel (nem tudom, hogy ezek a baktériumok hogy viselkednek szárítás után), ha meg folyadékban van, akkor kell neki tápanyag, különben egy idő után elpusztul. Ha benne van a tápanyag a folyadékban, akkor azt elfogyasztja, és utána pusztul el, ha nagy dózisú a tápanyag, akkor meg az akváriumba öntve terheljük azt. Hosszabb idő alatt a nagyobb mennyiség is elfogy.
Vannak más technikát az indításhoz. Cukor, alkohol, gyógyszertári ammónia stb. Ezek mind tápanyagot biztosítanak a baktériumoknak, és így el tudnak szaporodni. A cukor és az alkohol már üzemelő akvárium esetén is hatásos, jelentősen megnöveli a lebontást rövid távon (a nitrátét is, ha van megfelelő baktérium is a szűrőben).
Sokan elkövetik azt a hibát (én is elkövettem), hogy összerakják az akváriumot, beindítják, minden megy ahogy kell, és várnak 3-4 hetet, mire beleteszik az első állatokat. Pedig eddig teljesen jónak hangzik a dolog. A hiba ott van, hogy ebben az akváriumban minimális a lebontó baktériumok száma. Miért? Kivártuk a 3 hetet, és mégsincs benne lebontó baktérium, pedig mindenhol ezt írják, hogy így kell? Hülyeség…
Pedig nem. Mitől alakulna ki a baktériumkultúra? A 3 hét üresen történő üzemtől? A baktériumok ott jelennek meg, ahol van tápanyag nekik. Az üres üzem, a frissen betelepített növények szenvedés és részbeli bomlása által keletkezett ammónián és szénvegyületeken kívül semmilyen tápanyagot nem ad. Ez lehet jelentős mennyiségű is akár, egy erősen növényesített akváriumban, de némi moha és pár strapabíróbb növény minimális tápanyagot fog termelni.
A baktériumkultúra kialakulásához kell tápanyag, és ezt kintről, nekünk kell biztosítani.
Az indító kultúrák egy része valószínűleg ilyen, biztosítja a tápanyagot, és ezzel el is éri a kívánt hatást. Viszont akkor rendszeresen, a bejáratás teljes időtartama alatt kellene adni, vagy vizet nem kell cserélni, mert a nitrit-boomnak ki kell alakulnia, hogy a nitritlebontó baktériumok is elszaporodjanak.
Az üzemelő akváriumba rakandó kultúrák valószínűleg inkább a garnéláknak biztosítanak megfelelő ásványi anyag, és nyomelem hátteret, ahogy írod is. Talán van bennük minimálisan tápanyag a baktériumoknak is, vagy inkább olyan, amit mindkettő tud hasznosítani.
Itt megint felmerül, hogy mitől maradnának életben a baktériumok a szavatosság lejártáig (hosszú hónapokig, évekig).
Igazából nem vagyok a híve ezeknek. A megfelelően pihentetett víz, a jól összeraktott akvárium, a folyamatosan etetett üres akvárium járatása néhány hétig szerintem megfelelő. Mondom úgy, hogy még nem tartottam kényes, igényes garnélákat. De az, hogy én is alkalmazok közülük azért van, mert inkább költök némi pénzt a biztonságra, hogy jobb eséllyel éljenek jobb körülmények között. Vagy ahogy mondani szokták, ezek a szerek “ártani nem használnak”.