Az elmúlt időben rendkívül sokféle, speciálisan garnélák számára kifejlesztett termék került napvilágra, amelyek közül számos már nálunk is viszonylag könnyedén elérhető. Természetesen ezen termékek nagy része különféle eledel vagy ásványi anyag, azonban az utóbbi időben baktériumkultúrákkal is találkozhatunk. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy mi a szerepe ezen baktériumkultúráknak?

Alapvetően 2 csoportra osztanám a baktérium kultúrákat, persze ez nem jelenti, hogy teljesen éles határvonalat lehetne húzni a csoportok közt. Az egyik kategóriába azokat sorolnám, amelyek az akvárium indításakor használatosak, míg a másik csoportba azok tartoznak, amelyeket általában a már működő akváriumokba javasolt adagolni.

Akvárium indításakor használatos baktériumkultúra

Amennyiben egy új akváriumot indítunk, akkor minden esetben szükség van valamennyire időre, míg a víz “életre kel”, tehát amíg az alapvető biológiai (biokémiai?) folyamatok beindulnak. Ezen idő rövidítése lehetséges ha egy kis “kezdőlökést” adunk. Ezt megtehetjük egyszerűen úgy, hogy egy már működő akváriumból hozunk át vizet és vagy valamilyen szűrőanyagot, de ebben az esetben fennáll annak a veszélye, hogy valamilyen fertőzés, betegség, stb is bekerül az újonnan indított akváriumunkba. Ezt kiküszöbölendő, egyes baktériumkultúrákat direkt erre a célra hoztak létre hogy segítségükkel biztosíthatjuk az optimális induló feltételeket. Ezekben általában olyan speciális baktériumkeverék van, amely számos hasznos mikroorganizmust tartalmaz, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy tökéletes kezdőfeltételek mellett indulhasson el az új akvárium.

Baktériumkultúrák garnéláknak

Mint említettem a másik nagy csoportba azokat a termékeket sorolnám, amelyek arra szolgálnak, hogy a már működő, garnéláktól hemzsegő akváriumunkba adagolva fejti ki áldásos hatásait. Ezek a porok vagy folyadékok alapvetően táplálékot nyújtanak a (növendék és felnőtt) garnélának, és/vagy javítják a vízminőséget.

Szükséges-e ezen termékek használata? Természetesen ezek nélkül az adalékanyagok nélkül is fent lehet tartani a garnélákat, szaporodni is fognak, azonban egyes esetekben, vagy körülményesebb, érzékenyebb garnélák esetében valamilyen szintű segítséget jelentenek. bár egyes elméletek szerint ezek is csak az egyre nagyobb “akvarista iparág” újabb termékei, melyek a fogyasztói társadalmat célozzák meg…