Először is szeretnék ismét gratulálni Gábornak, aki megnyerte a fotóversenyt egy szép Sakura garnélával, és ennek alkalmával feltennék néhány kérdést is neki.

Szentgyo: Szia Gábor! Először is gratulálok a versenyhez, nagyon szép Sakura garnélát láthattunk Tőled! Pár szóban bemutatkoznál a blog olvasóinak?

Gábor: Sziasztok,
Köszönöm szépen a gratulációt. Igazán meglepett, hogy nyertünk a Sakurákkal. Egy erős középmezőnyben bizakodtunk, mikor a képeket elküldtük, mivel a garnélás fórumon több embernél is láttam már személyem szerint sokkal szebb garnélákat.
A bemutatkozást normális esetben azzal kellene kezdenem, hogy Boros Gábornak hívnak, 28 éves, Németországban élő magyar állampolgár vagyok. Ez esetben ez azért nem annyira egyszerű, mert annak ellenére, hogy én neveztem a garnélákkal, nem csupán az enyém az érdem. A háztartásban lévő akváriumokat a barátnőmmel együtt gondozzuk. Ő “zsof” néven kezdte el naplózni a garnéláit a fórumodon, a blog olvasóinak nagy valószínűséggel ismeretes a tevékenységének egy része.

Szentgyo: Egy kicsit általánosabb vizekre evezve: mióta űzöd ezt a hobbit, jelenleg hány és milyen jellegű akváriumod van?

Gábor: Hogy mióta űzöm az akvarisztikát, ezt elég könnyű megválaszolni. Pont befejeztem az általános iskolát, és ősszel elkezdtem volna a gimnáziumot, mikor elkezdődött. Apukám egyik ismerőse üvegnagykereskedő volt, és akkori szemmel számomra szebbnél-szebb guppis akváriumai voltam. Persze nekem is kellett egy, ő pedig meggyőzte apukámat, hogy levágja az üveget, hétvégén megmutatja hogyan kell összeragasztani, majd hét elején már tölthetjük is fel vízzel. Akkor voltam 14 éves, azaz 14 éve akvarisztizálok. Ez az első akvárium egy 80 literes akvárium volt, benne 6 darab aranyhallal. A kezdeti sikertelenségekhez az is hozzá tartozott, hogy a kereskedő rábeszélt anno, hogy az aranyhalas akváriumba nem kell szűrés, max 1-2 hetente egy kis vízcsere, viszont fűtőt mindenképp vegyek…Aztán a gimnáziumi évek alatt mondhatni egy kicsit lejjebb adtam, nem voltam annyira lelkes, bár az a négy év alatt a húgomat is rábeszéltem egy akváriumra(Mondanom sem kell, hogy ez az akvárium nem volt hosszú életű, viszont felnevelt benne 2 darab Plecot kb 5 centisről 30-35 centisig) Ezalatt az én aranyhalaim is nőttek, a végén már nagyobb tyúktojásnyi testük volt, sajnáltam őket, de el kellett cserélni őket, kinőtték az akváriumot. Ekkor kék, valamint arany gurámik kerültek az akváriumba, és míg a Műszaki Egyetem padjait koptattam, ők szorgalmasan nőttek otthon, anyukám segédletével. Sajnos erről az időszakról nincsenek képeim. Az egyetem után egyből külföldre, Stuttgartba kerültünk, és ott kezdtünk neki az növényes vonalnak. Az elején egy 63 literesben kezdtünk, arany-, mézgurámik, valamint rengeteg növény. Minden koncepció nélkül neveltük a dzsungelt, és élveztük, hogy a halak láthatóan jól érzik magukat benne. Ez az idill azzal végződött, hogy vettünk egy kaliforniai kék rákot, mely kb 2 hét alatt gallyra vágta a növényes akváriumunkat. Olyan lusta dög volt, hogy semmi növényt nem került ki, hanem utat vágott rajta. El is cseréltük gyorsan egy csomó növényre, a veszteségeket pótolandó…
Ezalatt természetesen az otthoni 80l akvárium is üzemelt. Egy év múlva, 2009-ben szereztem egy 240 literes akváriumot, melyet hazaszállítottam, és leváltottam az otthoni 80litereset. Innen kezdtek felpörögni az események, 2010-ben munkahelyet váltottam, és elköltöztünk Regensburgba. Innen számítható, hogy garnélákkal is foglalkozunk. Az első elköltöztetett holmik között volt a 240-es akvárium, majd pár hét múlva a 20 literes nanó felépítése következett. A kezdeteket a barátnőm elég jól dokumentálta a fórumodon, voltak nehézségek.

Jelenleg 4 akvárium üzemel nálunk:
-a 20l nanó a garnélákkal,
– a garnélák új otthona, egy 80l Opti, mely egy növényes-garnélás lesz, és ha beáll a növényzet, a kis nanó felszámolásra kerül.
– a régi 120X40X50, mely versenyakváriumnak indult, de lemondtam a projectről, mert a ragasztást nem éreztem stabilnak. Ez jelenleg növénytermesztő akvárium, valamint a selejt garnélák lakhelye.
-a legújabb project egy 100X50X50, mely verseny, -és showakváriumnak készül, mely a régi leváltására szolgál.
Így ha elvonulnak a viharfelhők, két akvárium lesz csak. Egy garnélás, és egy növényes.

Szentgyo: Mióta tartasz garnélákat, miért döntötték a garnélatartás mellett?

Gábor: Az első kérdést talán megválaszoltam az előző részben, viszont hozzátennék egy kis kiegészítést. Sajnos az elején fogalmunk sem volt, miről is szól a garnéla. Mielőtt barátnőm felépítette a 20-as nanót, egy boltban megláttunk 10-20 darab Crystal Red K6 garnélákat. Nagy mellénnyel fel sem merült bennünk a kérdés ennyi akvarisztizálás után, hogy ez valami új, valami nehéz dolog lehet, így hazavittünk 5 darabot, mondván, hogy elszaporodnak. Egy kb fél órás szoktatás után beleengedtük őket a relatív kemény vízű akváriumba, és sajnos mondanom sem kell, hogy a következő nap az összes már a garnélatúlvilágon keresgélt a kövek között…
Ezután kezdtünk el “tudományosabban” foglalkozni a dologgal, attól fogva számíthatjuk, hogy garnélatartók lettünk.

Szentgyo: Jelenleg milyen garnélákat tartasz?

Gábor: Ezt a kérdésedet a legegyszerűbb megválaszolnom:
Jelenleg vannak Sakurák, Mandarin garnélák, White pearl garnélák, valamint yellow fire garnéláink. Valamint nem szabad elfeledkezni ezeknek a garnéláknak a mindenféle össze-vissza kereszteződéséből született vadakról.

Szentgyo: A jövőben mik a terveid a garnélatartás területén?

Gábor: Mint írtam, a garnélák új helyet kapnak. A tenyészetre kívánatosak átköltöznek a 80-as Optiba, és a mindenféle keverék pedig a növényesbe fog kerülni. Mind a kettőnknek tetszenek a kardinális garnélák, talán egyszer megpróbálkozunk velük.

Szentgyo: Melyik a kedvenc garnélád a mostani állományodból és általában?

Gábor: Egy keverék garnéla, homogén sötétbarna, majdnem fekete alapszínnel, és a hátán a fejétől a farkáig egy világosbarna-drapp csíkkal.

Szentgyo: Heti szinten mennyi időt szoktál az akváriumokkal tölteni (vízcsere, karbantartás, bámészkodás 🙂 )

Gábor: huhh, jobb ha nem számoljuk össze, rengeteg időt..Főleg most, mióta a vizet desztillált vízből állítjuk elő mindenféle nyomelemek patikamérleggel való adagolásával…

Szentgyo: Kicsit részletesebben bemutatnád a garnélás akváriumod/akváriumaidat? Milyen talajt, vizet, szűrést, világítást, stb használsz?

Gábor: Azt hiszem a legjobb lesz, ha a 80-asról beszélek, mivel a 20asat az olvasók valószínűleg ismerik a fórumról. Substrátként a Tropica cég anyagját haszáljuk, melyre kisméretű (1-2mm szemcsenagyságú) kő került.
Szűrésként egy Eheim Ecco Pro 200as üzemel, a kiegészítő vízforgatás egy Korallia feladata. Mivel ebben az akváriumban elég sok növény is van, a világítás 4X24W T5HO. A víz desztillált vízből készül, felsózva különféle patikai anyagokkal, a végeredmény KH:5 GH:20, elenyésző mennyiségű PO4, 10mg/l körüli NO3.

Szentgyo: Mivel szoktad etetni a garnéláidat? Milyen egyéb kiegészítőket használsz?

Gábor:  Fő eleségként Sera alap garnélás tápot esznek, valamint naponta váltogatva a Dennerle Premium Shrimpfood mindenféle fajtáját, és alkalomadtán konzervkukoricát.

Szentgyo: Mi a véleményed a garnélatartás magyarországi helyzetéről?

Gábor: Elszomorító a helyzet. Főleg az, hogy 22 kép érkezett a versenyre. A fórumod meglátásom szerint egy nagyon jó lépés volt a garnélások összefogása tekintetében, de még nem fejtette ki a hatását. Magyarázatot erre a nemtörődöm magatartásra még nem tudtam találni, miért nem küldik el az emberek a garnélákat a versenyre. Főleg, ha szép garnélákkal rendelkeznek. Reméljük a következő évben másképp lesz, és izgalmas versenynek nézünk elébe.

Szentgyo: Köszönöm a válaszokat, további sok sikert kívánok, remélem a fórumon beszámolsz majd róla, hogy hogyan sikerül megvalósítani a terveidet!