2019 május 10-12 közt került megrendezésre az első garnéla világbajnokság. Tavaly és idén nem sikerült eljutnom egy garnélás rendezvényre sem, de úgy döntöttem, hogy ide mindenképp elmegyek, így ezt a hétvégét Észak-nyugat Németországban töltöttem 🙂 A rendezvény, amelynek a keretei közt megrendezték ezt a garnéla versenyt, nem volt túl nagy, azonban a garnéla verseny szuper volt.

Győzteseknek járó szalag
Serlegek, díjak

Az elmúlt évek során sikerült elég sok garnélás versenyen részt vennem, de ekkorát még soha nem láttam. 350 versenyakvárium volt, a világ minden részéről érkeztek nevezők. Természetesen a legtöbben a németek voltak, azonban voltak nevezések Ausztriából, Franciaországból, Angliából, Hollandiából, Olaszországból, Görögországból, Spanyolországból, Portugáliából, Svájcból, Belgiumból, Katarból és Taiwanból. Sajnos magyar nevezés nem érkezett…

Akváriumok egy része
Még akváriumok…

Szóval elképesztő felhozatal volt és nem csak a mennyiséget tekintve, hanem a minőség szempontjából is. Gyönyörű garnélák voltak, gyakorlatilag minden kategóriában. Ezen a versenyen 24 kategória volt, ami szerintem kicsit sok volt, nem minden esetben volt egyértelmű, hogy hogyan alakult ki az a kategória, de a szervezőknek biztosan megvolt rá az oka.

A verseny menete kb ugyanaz volt, mint minden más versenyen – 3-6 garnélát kellett nevezni, a garnélák egy 10 liter körüli akváriumban voltak, amiben sötét talaj, szűrés, egy kis moha volt. A pontozás hasonlóan zajlott, mind máskor – 2 bíró bírált minden akváriumot az előre meghatározott pontozási szempontok szerint, a pontszámokat átlagolták, ez alapján kerültek ki a győztesek. A pontozás pénteken történt, az eredményhirdetés szombaton, vasárnap pedig az aukció, amin már sajnos nem voltam ott, pedig biztos izgalmas volt az is.

Sakura, nem rossz lábak 🙂
A képen nem jön vissza annyira, de ez egy óriás YF
YF Neon, szép vastag sávval
YF neon, brutális sávval 🙂
Orange rili
Szintén orange rili
Green jade rili
Green jade

A garnélák minősége, mint említettem nagyon magas volt, rengeteg nagyon különleges és nagyon szép garnélát sikerült megcsodálnom. Az első 6 kategóriában különböző Neocaridina változatok voltak, egyszínű, rili, stb. Számos nagyon szép sakura, bloody mary, csoki sakura, stb volt, amit azonban itt kiemelnék, hogy volt egy csapat yellow fire, amik kb akkorák volt, mint a közepes méretű Amano garnélák, és a színük is nagyon szép volt. 2-3 akváriummal arrébb pedig egy csodás yellow fire neon csapat, akiknél szinte az egész garnélát befedte a Neon csík. Volt nagyon szép green jade, illetve nagyon szép, szabályos rilik is, többféle színben is.

SCRS

A 7. csoportban kék tigrisek voltak, míg a 8. csoportban super CRS garnélák, akik közt szintén voltak igazán szép csapatok!