A mostani post nem kapcsolódik nagyon szorosan sem a garnélákhoz, sem az akvarisztikához, azonban szeretnék megosztani veletek egy érdekes élményt. Múlt hétvégén elmentünk kirándulni a Tisza tó mellett nemrégiben épült Tisza tavi Ökocentrumba. Maga a létesítmény Poroszló Tiszafüred felé eső szélén van, nagyon egyszerű odatalálni.

Tiszai biotóp

A létesítmény rendelkezik jelenleg a legnagyobb európai édesvízi akvárium megtisztelő címmel, így arra gondoltunk, hogy mindenképp érdemes legalább egyszer megnézi. Belépve az épületbe maga az akvárium rész a legalsó szinten található, a lépcsőrőn lesétálva a szemünk elé tárul a Tisza tó, és általában Magyarország édesvízi élővilága. Számos “akvárium” van egymás mellett a termekben, de ezekre ne érdemes a hagyományos értelembe vett akváriumként tekinteni, hatalmas, sok sok köbméteres medencékről van. A medencék szépen be vannak rendezve, tisztán vannak tartva, és tényleg rengeteg halfajt megcsodálhatunk élőben, a szivárványos öklétől kezdve a vörösszárnyú keszegen át egészen a hatalmas leső harcsáig. A legnagyobb akvárium rendkívül látványos, van  benne egy üvegfolyosó is, fantasztikus látni, ahogy a hatalmas viza átúszik a fejünk felett!

A halbemutató kis akváriumok

Törpeharcsák

Az akváriumok feletti szinten különböző kétéltűeknek és hüllőknek voltak berendezve terráriumok, amelyekben meg lehetett tekinteni milyen érdekes élővilág van Magyarországon!

Foltos szalamandra lakhelye

 Tartozik egy hatalmas szabadtéri terület is a létesítményhez, aminek a legfőbb látványossága a vidara és a sakál, de vannak kormoránok, szitakötőház és még sok egyéb bemutatóhely.

Viza

 Összességében nagyon jól érezte magát mindenki, bárki aki arrafelé jár, látogasson el oda. Akár családi programnak is jó ötlet, mert azon túl, hogy a gyerkőcök megismerhetik ezeket az élőlényeket, az ötletes játékokkal  biztos nagy örömmel fognak játszani, ahogy az unokaöcséim is tették.

www.tiszataviokocentrum.hu

Akváriumba dekoráció 🙂

Vidra

Látkép