Az eddigi garnélás tapasztalataim alapján az egyik legnagyobb kihívást, nehézséget a taiwan bee garnélák okozták (illetve a sulawesi garnélák, de az más okok miatt) . Már elég rég sikerült hozzájutnom az első példányokhoz, de valami miatt az igazi nagy szaporulat csak nem akart beindulni.

Red wine

Red ruby

A nőstények petésedtek szépen, azzal gyakorlatilag soha nem volt probléma, a kicsik meg is születtek, de sajnos az első 2 hét során az apróságok nagy része elpusztult. Sajnos ennek az okát nem sikerült kideríteni, valószínűleg az lehetett, hogy a legapróbb változásra is nagyon érzékenyek… Néhány apróság szerencsére így is felnőtt, azonban a megszületett kicsik számához képest nagyon kevés, 90% körüli volt a kicsik elhalálozási rátája.

King kong

King kong

A nyár elején azonban ismét lett néhány petés taiwan bee garnéla. Ezúttal néhány egyedet teljesen külön akváriumba tettem, tehát csak panda, king kong, blue bolt, red ruby és wine red volt az akváriumban. Elméletileg így a megszületendő apróságok is mind taiwan bee garnélák lesznek, nem úgy mint a “mischlingek” esetben, amikor kb 10-20%-ra lehet számítani.

Red ruby

Csoportkép

A petés nőstények nagyon szépen alakultak, a petéket nem szórták el, minden rendben volt, az egyetlen dolog, ami meglepő volt, hogy több, mint 5 hétig hordták a petéket, azonban július elején végre megszülettek az apróságok. Ezúttal minden rendben ment, a kicsik szépen fejlődtek. A júliusi nyaralás után természetesen nagy izgalommal néztem bele az akváriumba és nagy örömmel láttam, hogy milyen sokat nőttek a kicsik.

Mintás king kong

Minta nélküli king kong

Jelenleg a legnagyobbak már több, mint 1 centi méretűek, de vannak fél centisek is köztük – mivel 3 nőstény engedte el a kicsiket, valószínűleg volt 2-3 hét különbség az első és az utolsó közt. Most ahogy nézegetem őket, 40-50 kicsi lehet összesen, minden színből, illetve ismét van 2 nagy petés nőstény, akik már 3-4 hete forgatják a petéket, 2-3 héten belül remélem ismét megjelenik egy csapat apróság az akváriumban.

Blue bolt

King kong, blue bolt, red ruby

Egyszínű red ruby, king kong

Piros-fekete

Panda hinomaru

Vacsora