A kis triops kitérő után evezzünk vissza a garnélás vizekre. Bumblebee, azaz dongó, vagy talán méh? Ha egy picit elvonatkoztatunk, azért eléggé találó egy elnevezés, mert valóban a kis csíkos testével emlékeztet ezekre a repülő “szörnyetegekre”.

A kis “dongó”

Ez a garnéla is a Caridina-k közé tartozik, Caridina (cf.?) breviata a neve, de ha jól tudom ez most eléggé képlékeny, mert elterjedt több változat is, és ha minden igaz még náluk sincsen meghatározva a pontos latin név, mint oly sok más fajnál. Tehát maradok a bumblebee megnevezésnél, így egyértelműen lehet azonosítani őket. 🙂 Szokták “Hummel” néven is emlegetni, de a Bumblebee inkább helytálló. A faj eredete eléggé homályba merül, valószínűleg Kínában és Hongkongban őshonos.

Nőstény a “terhével”

Első ránézésre gyakorlatlan szem akár össze is keverheti a crystal black garnélával, de ha egy picit jobban megnézzük, akkor azért elég nagy különbség van a 2 faj között. A testén 3-4 elég vastag barna-fekete sáv fut keresztbe, a köztük lévő rész pedig kissé fehéres, de inkább átlátszó.

Egy barnább és egy feketébb

Érdekessége, hogy egy fehér színű W alak fedezhetű fel a fejük mögött, bár nem minden egyednél. Ha stressz alatt állnak, akkor ez a barnás rész kékessé színeződik.  A kifejlett méretük talán egy kicsit nagyobb lesz, mint mondjuk a red cherry-é, de közel sem Amano garnéla: bő 2.5, esetleg 3cm körüli lesz.

W alak a feji részen

Ez is specializált faj, azaz nincs lárva alakja és nem szükséges a kicsiknek a sós víz sem. A kis garnélákon születésük után 1-2 héttel már meg lehet figyelni a sötét sávokat. Egyéb szempontból nem túlzottan igényesek, persze fontos nekik a tiszta víz, és a túl kemény vizet nem igazán szeretik, de komolyabb problémát nem jelent a tartásuk és az esetleges szaporításuk.

Csíkos apróságok

Nekem az egyik kedvenc fajom ez a garnéla, szerintem nagyon jól mutatnak, mikor egy nagyobb csapat összegyűlik az akváriumban.

Vacsorázik a banda

Bumblebee rezidencia