Bumblebee garnéla

/, fajok/Bumblebee garnéla

Bumblebee garnéla

A kis triops kitérő után evezzünk vissza a garnélás vizekre. Bumblebee, azaz dongó, vagy talán méh? Ha egy picit elvonatkoztatunk, azért eléggé találó egy elnevezés, mert valóban a kis csíkos testével emlékeztet ezekre a repülő “szörnyetegekre”.

A kis “dongó”

Ez a garnéla is a Caridina-k közé tartozik, Caridina (cf.?) breviata a neve, de ha jól tudom ez most eléggé képlékeny, mert elterjedt több változat is, és ha minden igaz még náluk sincsen meghatározva a pontos latin név, mint oly sok más fajnál. Tehát maradok a bumblebee megnevezésnél, így egyértelműen lehet azonosítani őket. 🙂 Szokták “Hummel” néven is emlegetni, de a Bumblebee inkább helytálló. A faj eredete eléggé homályba merül, valószínűleg Kínában és Hongkongban őshonos.

Nőstény a “terhével”

Első ránézésre gyakorlatlan szem akár össze is keverheti a crystal black garnélával, de ha egy picit jobban megnézzük, akkor azért elég nagy különbség van a 2 faj között. A testén 3-4 elég vastag barna-fekete sáv fut keresztbe, a köztük lévő rész pedig kissé fehéres, de inkább átlátszó.

Egy barnább és egy feketébb

Érdekessége, hogy egy fehér színű W alak fedezhetű fel a fejük mögött, bár nem minden egyednél. Ha stressz alatt állnak, akkor ez a barnás rész kékessé színeződik.  A kifejlett méretük talán egy kicsit nagyobb lesz, mint mondjuk a red cherry-é, de közel sem Amano garnéla: bő 2.5, esetleg 3cm körüli lesz.

W alak a feji részen

Ez is specializált faj, azaz nincs lárva alakja és nem szükséges a kicsiknek a sós víz sem. A kis garnélákon születésük után 1-2 héttel már meg lehet figyelni a sötét sávokat. Egyéb szempontból nem túlzottan igényesek, persze fontos nekik a tiszta víz, és a túl kemény vizet nem igazán szeretik, de komolyabb problémát nem jelent a tartásuk és az esetleges szaporításuk.

Csíkos apróságok

Nekem az egyik kedvenc fajom ez a garnéla, szerintem nagyon jól mutatnak, mikor egy nagyobb csapat összegyűlik az akváriumban.

Vacsorázik a banda

Bumblebee rezidencia

By |2017-01-04T21:00:24+00:00március 3rd, 2009|Egyéb, fajok|9 hozzászólás

9 hozzászólás

 1. warrior71 2009.03.06 at 20:32 - Reply

  Aranyos kis garnélák ezek is csak azt nem értem,hogy nekem miért nincs még 🙂 ? István várom a következő olvasni valót a blogodon.

 2. B. Laci 2009.03.06 at 22:02 - Reply

  szia
  A börzén tudtál volna veni. én vetem 2db. sajnos már csak 1db van. Ő a kedvenc. mindig látom nem tud elbijni. a csikok miat könyen megtalláom
  Szlovákiából jött, biztos sok volt neki az utazás.
  A nyugátinál van egy hakas bolt (címet nem mondok, reklám) Ha megadod a címed megirom pontos elérhetöséget.

 3. szentgyo 2009.03.06 at 22:05 - Reply

  A börzén nem volt bumblebee garnéla.

 4. B. Laci 2009.03.06 at 22:18 - Reply

  ??? ahól a növényeket árulták. azok mellet voltak a szlovákok, elég sok guppit árultak. nekik volt. vagy a képek alapján rosszul azonosítom be. sajnos még nem tudtam jó képet csinálni róla. de mingyárt átküldöm.

 5. Talliasuavalf 2009.11.24 at 10:52 - Reply

  Premium blogpost, great looking blog, added it to my favorites!

 6. Nigovicz Péter 2012.05.05 at 23:07 - Reply

  Szia

  Azt olvastam, hogy nem bírják a tartós meleget. Mit jelent ez a tartós meleg, és te hogy oldod meg, hogy az akváriumok vize ne melegedjen fel. A fűtés az egyszerűen megoldható egy fűtővel, de a hűtés az nekem keményebb dió.

 7. szentgyo 2012.05.16 at 18:55 - Reply

  Igen, valóban nem jó nekik ha huzamosabb ideig van a hőmérséklet 25-26 fok fölött! Egy akvárium hűtése kis ventilátorral és az elpárologtatott víz rendszeres pótlásával viszonylag egyszerűen megoldható, ezzel 2-3 fokot tudsz hűteni.

  Sok akváriumnál már persze más kérdés… Ott a légkondi a járható út.

 8. Nigovicz Péter 2012.05.22 at 08:25 - Reply

  Szia

  Még azt szeretném kérdezni, hogy mi az az akvárium méret amiben tarthatóak ezek a gyöngyszemek. Azért kérdezem, mert kaptam egy kicsi kg 10L-es akváriumot és mielőtt beletenném őket szeretném a véleményedet megkérdezni. Ha jó ez a méret, akkor mennyit érdemes benn e tartani. A többi aksim az 20 L és gyönyörűen szaporodnak benne a red-ek a yellow-k és a tigrisek is (persze mindegyik külön aksiban)

  Előre is köszi a segítséget
  Üdv
  Nigó

 9. szentgyo 2012.05.22 at 08:26 - Reply

  Én nem javasolnám a 10 literes akváriumot

Leave A Comment