Mint ahogy arról az előző bejegyzésben írtam kilátogattunk január utolsó hétvégéjén az idei hannoveri Heimtiermesse-re. Az utazásunk apropojót az adta, hogy ott került 5. alkalommal megrendezésre az Internationales Garnelenchampionat, amely jelenleg az Európában lévő, szerencsére egyre több és több garnéla verseny közül a legnagyobb, legismertebb. Évek óta tervezem, hogy kilátogatok Hannoverbe erre a versenyre, azonban csak most adódott erre lehetőségem.

Versenyakváriumok

 A rendezvényre csak látogatóként mentem ki, a garnélákat még hétközben el kellett volna juttatni Hannoverbe, azonban mi csak hétvégére mentünk ki, így kicsit problémás lett volna megoldani a szállítást, majd talán egy későbbi alkalommal erre is sor kerül.

Spotted head

 Mi szombaton voltunk kint az eseményen, a garnélák pontozása, bírálata már a pénteki nap megtörtént, így a helyezéseket épp akkor ragasztgatták ki az akváriumra, amikor odaértünk. Az ünnepélyes díjátadó vasárnap volt. A garnélákat 10 különböző kategóriában lehetett nevezni:

  • N. cf heteropoda – red és orange (Red cherry, Sakura, Fire red, …)
  • N. cf heteropoda – minden más szín (yellow fire, chocolate, rili, …)
  • Tiger – Blue tiger
  • Tiger – Black tiger
  • Tiger – Red tiger
  • Crystal red, crystal black – Grade A-S
  • Crystal red, crystal black – Grade SS és felette
  • Egyszínű bee garnélák – Gold bee, blue bolt, red bolt, …
  • Taiwan bee red, black – panda, king kong, red wine, red ruby, …
  • Keresztezések, új változatok

Minden nevezőnek 3-5 garnélát kellett neveznie, amelyből a 3 legszebb került pontozásra. A garnélákat az előre elkészített kb 150db 10 literes akváriumok egyikébe tették, ahol sötét aljzaton, egy kis mohával voltak. A nevezők dönthettek arról, hogy a garnéláikat aukcióra bocsátják a verseny végeztél, vagy pedig hazaviszik.

Fancy tiger, Tibee

Fancy tiger, Tibee

Az egyes csoportokat 2-2 zsűri pontozta a következő szempontok alapján: Szín és intenzitása (2,5 pont), Speciális jegyek (2 pont), Méret és forma (2,5 pont), Egymáshoz viszonyított méret (1,5 pont), Egészség, vitalitás (1,5 pont).

Nem tudom pontosan hány nevezés érkezett, de majdnem minden akváriumban volt garnéla, nem lehetett egyszerű dolga a zsűrinek.

Zöld heteropoda

Carbon rili

Chocolate heteropoda

Yellow rili

Sakura

A hivatalos eredménylista itt érhető el:

Összességében elmondható, hogy mindenképp nagyon érdekes rendezvény volt, bár hogy őszinte legyek egy kicsit nagyobbnak gondoltam. Ami a garnélákat illeti volt pár rendkívül különleges garnéla, amelyeket igazi élmény volt élőben is megcsodálni az olyan érdekességeket, mint a yellow rili, a zöld heteropoda, a chocolate sakura, a carbon rili, a Fancy tiger vagy a blue shadow mosura és a pinto… Sajnos volt néhány tenyésztők a németek közül is, akiket hiányoltam, de természetesen nem lehet mindenki jelen mindenhol. Utólag lehet találkozni számos különféle véleménnyel, az azonban biztos, hogy jelenleg ez a legnagyobb garnélás verseny Európában és rendkívül boldog vagyok, hogy ezúttal sikerült eljutnom ide.

Hinomaru

Mosura

Gyönyörű smiley

Hivatalos fotók a nyertes garnélákról: Hannover 2013

Rövidfilm az eseményről, németül tudók előnyben: Aquanet.tv

 

Blue shadow mosura – imádom

Pinto

Pinto – grand champion