Érkezett egy olyan kérés, hogy szívesen olvasnátok arról, hogy hogyan etetem a garnélákat, mivel táplálom őket, mire érdemes odafigyelni, stb… Korábban már írtam erről egy bejegyzést, még a blog indulása körül, majdnem pont 4 évvel ezelőtt! Kicsit összefoglalnám ennek a korábbi bejegyzésnek a tükrében, hogy jelenleg hogyan csinálom, esetleg mi az, amit változtattam.

Alapjaiban nem sok változott: továbbra sem etetek minden nap, csak kb. 2 naponta, illetve azokon a napokon, amikor nem etetek, akkor valamilyen ásványi anyagot, baktériumkultúrát,  stb. adok a garnéláknak, tehát gyakorlatilag minden nap kerül valami az akváriumba… Továbbra is tartom, hogy az etetésnél a legfontosabb, hogy minél változatosabb legyen! Ezt azért nem olyan nagyon nehéz megoldani, csak kicsit szétnézünk otthon, és temérdek olyan táplálék kerül a kezünk ügyébe, amit oda lehet adni nyugodtan a garnéláknak is. Egy héten nem szoktam kétszer etetni ugyanazzal az eleséggel.

Gyermekláncfű

Állati eredetű eleséget most sem adok nekik sokat – sokan használnak magas fehérje tartalmú táplálékokat annak érdekében, hogy minél több szaporulatra tegyenek szert, én nem vagyok ennek a híve. Ha így “csúcsra vannak járatva” a garnélák, annak meglesz a hátulütője, ugyanis rövidebb ideig fognak élni.

Az anno leírt fagyasztott eleséget már nem használom, helyette inkább sima zöldségeket, leveleket adok a garnéláknak. Sokszor hallom, hogy igazából mindet, amit találnak otthon zöldséget, gyümölcsöt beledobálnak az akváriumba a garnéláknak, én azért ennél óvatosabb duhaj vagyok, egyedül talán brokkolit szoktam adni nekik néha.

A spenótot továbbra is nagy kedvencnek tartom – kis forrázás után nyugodtan lehet adni a garnéláknak, ez szinte minden héten szerepel az étlapon. Spenót helyett gyermekláncfüvet és csalánt szoktam még adni nekik. Ezzel kb a végére is értem annak, hogy az otthon fellelhető dolgok közül én mit szoktam adni nekik. Persze nyugodtan lehet kísérletezni sok mindennel, nálam ezek váltak be. Ami nagyon fontos, hogy ha ilyesmit teszünk az akváriumba, fontos, hogy olyan legyen, ami nincs permetezve, nincs teletömve vegyszerekkel, stb.

Spenót

Természetes eleségként faleveleket szoktam még betenni az akváriumba – ezek folyamatosan vannak bent (tebang, tölgy, bükk, nyír, nyár, fűz), a levéllemezt szép lassan fokozatosan eltüntetik, mikor már csak az erezet marad, akkor kicserélem és kapnak frisset. Továbbá az akváriumban fellelhető algákat is megemlíteném, mivel az elég gyengécske világítás miatt az nálam az oldalfalon bőven szokott lenni továbbra is, aminek én direkt örülök!

Ezzel azt hiszem elérkeztünk a mesterséges eledelekhez is, amelyekből jelentősen megnőtt a választék az elmúlt pár év során. Egyrészt a “hagyományos” gyártók is rájöttek arra, hogy a garnélák, rákok kezdenek egyre nagyobb szeletet hasonlítani az akvarisztikában, így gyakorlatilag az összes gyártónak van általában többféle termékük is. Rajtuk kívül továbbra is vannak olyan gyártók, akik csak garnélák számára gyártanak mindenféle terméket, kiegészítőt, ásványi anyagot, stb… Ezek továbbra is nagy többségben távol-keleti márkák, azonban a Dennerle is jelentős fejlődést mutatott ezen a téren a ShrimpKing termékcsalád bevezetésével. Ennek talán a legnagyobb hátránya, hogy Magyarországon nem elérhető, azonban volt szerencsém kipróbálni, nagyon meg vagyok vele elégedve, rendszeresen használom azóta is.

Garnéla eledel

Ezen túl továbbra is előszeretettel használok Shirakura eleséget (a hagyományosat, illetve a sárga port az ivadékoknak) és Mosura-t. A kettő közül nekem a Mosura szimpatikusabb, rendkívül széles termékpalettával rendelkezik (túlzásnak is érzem ezt már),és kiváló minőségű termékeket állítanak elő. Kipróbáltam néhány Benibachi terméket, amelyek szintén nagyon jó minőségűek, azonban elég nehézkes a beszerzésük. Ezeknek a speciális márkáknak, termékeknek nagy hátránya, hogy viszonylag drágák, de ha 1-2 akvárium van otthon, nagyon hosszú ideig elegendőek lesznek, kiváltképp ha nem csak ezzel etetünk.

A kis garnéláknak szoktam külön táplálékot adni, szerencsére már ezen a téren is nagyon nagy a választék, én ennél a Shirakura sárga porát, a Mosura Shrimpton-t és a ShrimKing Baby terméket részesítem előnyben.

 Vacsoracsata

Nagyon fontos az etetésnél, hogy ne sokat adjunk, csak annyit, amit meg is esznek! Sok kárt lehet okozni a túletetéssel, sokkal többet, mint amit azzal okoznánk ha kevés eledelt adunk a garnéláknak, ugyanis az akváriumban mindig találnak valamilyen algát, törmeléket, stb, amit bátran elfogyasztanak. Mindig legyen szem előtt és ennek függvényében etessük, hogy mennyi garnéla van az akváriumban és hogy ezek a garnélák kb milyen mennyiségű táplálékot fogyasztanak el 2-3 óra alatt.

 Náluk is