A garnélák fotózásánák egyik ikonikus alakja Chris Lukhaup. Valószínűleg mindenki találkozott már a gyönyörű, részletgazdag fotóival, ahol gyakran nagyon új, különleges garnélákat mutat be. Chris rendszeresen jár akvarisztikai rendezvényekre, előadásokat tartani, amikor épp nem a világ valamelyik eldugott helyén fényképezi a rákokat/garnélákat. Néhány évvel ezelőtt még Magyarországon is tartott egy előadást az AME által szervezett akvarista napon, nekem ekkor volt szerencsém először találkozni vele. A fényképezésen és az előadásokon túl számos könyv és kiadvány kapcsolódik a nevéhez.

A legújabb  kiadványa a Breeders and Keepers című újság/kiskönyv, amelynek a célja, hogy európai garnéla tenyésztőket mutasson be. Az a megtiszteltetés ért, hogy felkért engem is, hogy szerepeljek a 3 részesre tervezett kiadvány első kötetében. Minden egyes részben egy interjú olvasható a tenyésztőkkel, amiket Chris képei illusztrálnak az adott tenyésztő garnéláiról, mindez angol és német nyelven.

Az első számban a következő tenyésztők szerepelnek:

– Beate Enkirch – Németország

– Roland Lück – Németország

– Monika Pöhler – Németország

– Stev Kolditz – Németország

– Markus Kriegel – Ausztria

– Fabio Silva – Spanyolország

– Andy Deppeler – Svájc

– Gennaro Lamba – Olaszország

– Michal Botden – Hollandia

– Janne Johansson – Svédország

– István Szentgyörgyi – Magyarország

– Tobias Giesert – Németország

– Astrid Weber – Németország

Az újság puhakötésű, nagy alakú, 130 oldalas, az ára 9,95€ (3000 ft). Aki kíváncsi ezekre az érdekes interjúkra a tenyésztőkkel, illetve a csodás képekre, annak nem érdemes kihagyni! Nálam is tudtok érdeklődni a beszerzésről a szentgyo<kukac>gmail<pont>com e-mail címen.