Az eredeti Taiwan bee garnélákat gondolom senkinek nem kell bemutatnom, minden bizonnyal tudjátok, hogy mit takarnak azok a bűvös elnevezések, hogy panda, king kong, red wine, red ruby és blue bolt. Az utóbbi időben nem méltatlanul lettek talán az egyik legnépszerűbb garnélák, a gyönyörű erős színük és a mintázatuk sokszínűsége sokakat rabul ejt. Természetesen a garnéla tenyésztők is elég erőteljesen foglalkoznak velük, törekedve arra, hogy újabb változatokat hozzanak létre.

Kék fekete és fehér fekete

Az egyik ilyen változat, amiről az első fényképek kb két éve jelentek meg, az úgynevezett Shadow Mosura vagy Blue Shadow Mosura. Ez a változat igazából az utóbbi egy évben vagy pontosabban idén kezdett egyre jobban elterjedni. A nevéből viszonylag könnyen kikövetkeztethető, hogy kb hogyan is néz ki. Alapvetően Mosura mintázata van a garnélának, tehát a fején és a teste legvégén van csak színes, fekete minta, a teste pedig fehér vagy különböző mélységű kék színű, akárcsak egy blue bolt garnéla. Természetesen, mivel ők is Taiwan bee garnélák, a színeik nagyon erősek. A mosura mintán túl egyes esetekben olyan érdekességeket is meg lehet figyelni, mint a smiley head minta és/vagy a fekete lábak. Létezik piros változata is, bár ekkor a fehér színben nem szokott kék vegyülni, hanem csak tisztán fehér a garnéla mélypiros fejmintával.

Fekete lábak

Ezek a garnélák a nehezen tartható változatok közé tartoznak, tehát kezdőknek semmiképp sem ajánlott, csak olyanoknak, akinek már elég sok tapasztalatuk van a garnélák területén. Mivel Taiwan bee változatokról van szó, számukra is lágy és savas (6 körüli PH) víz szükséges. Ezen túl a nagyon tiszta és stabil vízparaméterek lényegesek számukra, amennyiben ezt tudjuk biztosítani számukra, akkor nem történhet nagy gond. Ami a szaporodásukat illeti, nagy meglepetések nincsenek, specializált típusú szaporodást követnek, a nőstény kb 5-6 hétig hordozza a kicsiket. Jellemzően elég lassan növekednek a kicsik, és könnyen nagy lehet az elhalálozási ráta az első hetekben. Az,  hogy mennyire örökítik tisztán a Shadow Mosura mintát valószínűleg nagyban függ attól, hogy milyen felmenőktől származnak.

Kis család

Én pár hónappal ezelőtt kaptam egy kis tenyészcsapatot, akik meglepő módon nagyon fiatalon elkezdtek bepetésedni (kb 1,2 cm méretűek voltak a garnélák, amikor megjelentek az első peték), azóta folyamatosan látok újabb és újabb petés nőstényeket, és szerencsére úgy tűnik, hogy a kicsik is viszonylag jól megmaradnak. Jelenleg a legnagyobb apróságok kb 6-7mm körül vannak, de ennél kisebbek minden méretben ott bogarásznak a nekik szánt akváriumban. A kicsik nagy része (százalékot nem nagyon tudok sajnos mondani) (Blue) Shadow Mosura lett, azonban van köztük blue bolt, viszonylag nagyobb számú, illetve 1-2 Red Shadow Mosura és Red Bolt is, más mintát még nem láttam. Jelenleg ők az egyik kedvenceim közé tartoznak, remélem, hogy sikerül fenntartani egy stabil csapatot!

Apróságok érdekes fejmintával

Ezeket a garnélákat tényleg csak olyanoknak ajánlom, akik valami ritkaságot/különlegességet keresnek és már bőven van tapasztalatuk a garnélatartásban. Az viszont kétségtelen, hogy bámulatosan szép garnélák, gyönyörű mintával és rengeteg újabb lehetőséggel!