Ezzel a bejegyzéssel szeretném feleleveníteni ezt a mostanában kicsit elfeledett garnélát. Pontos okát nem nagyon tudom, hogy az elmúlt évek során miért is szorult ennyire a háttérbe, bár valószínűleg azért, mert annyira nem elkáprásztató színű, mint a mostanában divatos változatok. Azonban szerintem érdemtelenül merültek ennyire feledésbe ezek a szép kis garnélák, hiszen ne feledjük, hogy alapvetően ők az ősei a PRL, a Taiwan bee és sok más népszerű garnélának!

Az eredeti élőhelye ezeknek a garnéláknak Dél-Kelet Ázsia, Kína, Hong kong területén van. Az eredeti színváltozatnak általában 3 színe van: fehéres részek találhatók a fejen, illetve vékony csíkok a testen, és pontok a farok végén, fekete csíkok vannak a testen, és a rostrum/farok pedig narancssárgás. Egyes esetekben a narancssárga szín hiányzik. Méretben megegyezik a többi törpegarnélával, a hímek náluk is kisebbek, míg a nőstények nagyobbak valamivel.

Specializált típusú szaporodásuk van, tehát az apróságoknak nincs szükségük sós vízre a felcseperedéshez. Ami a vízparamétereket illeti, lágyabb és inkább kissé savas/semleges PH tartományt szeretik, és természetesen ők is a “jó minőségű”, “tiszta” vizet igénylik.

Elég régóta próbálok hozzájutni ehhez a színváltozathoz, viszont nem sok sikerrel jártam… Tél végén azonban Hannoverben egy tenyésztő barátomtól kaptam egy csapatot, azóta ők szépen elkezdtek sokasodni. Az utódok egy része A-B osztályú garnéla, tehát még vár egy kis “visszafelé szelekció” rájuk, de a cél az, hogy legyen egy stabil “C” grade CBS csapatom, remélem 1-2 generáció múlva sikerül stabilizálni őket.