A természetben élő kis garnélák általában rendkívül egyszerű színűek (persze vannak kivételek, pl a sulawesi garnélák), így könnyebben tudnak rejtőzködni a rájuk leső számos ragadozó elől. Pontosan ennyire “seszínű” a Necaridina heteropoda, pontosabban annak az eredeti színű változata is.

Valahogy így néznek ki, persze mindegyik más, van, amelyik sötétebb, van amelyik világosabb, van ami kicsit barnás, van ami kicsit zöldes és ezt a végtelenségig lehetne sorolni. Pontosan ez a változatosság az, ami érdekessé teszi ezt a fajt.

neodenticulatagreen0227112006800
A vad változat sokszínűségére jó példa: “zöld”

Legelőször a piros színű egyedeket kezdték el sikeresen szaporítani, ők a red cherry-k. Itt a cél a minél erősebb, élénkebb piros szín elérése. Itt egy kevésbé piros garnéláról készült kép:
akv-048
Red cherry, de azért nem az “igazi”

Egy egész élénk színű

dsc_1123Szintén egy elég szép színű nőstény

Mostanában kezdenek elterjedni az úgynevezett “Sakura” garnélák. Egyesek szerint ez külön faj, véleményem szerint csak jó marketing, de ezek a Sakura garnélák valóban gyönyörű piros red cherry-k, és ami mégszebb a dologban, hogy a hímek is megközelítőleg ugyanolyanok, mint a nőstények. Remélhetőleg tavasszal hozzájutok pár egyedhez, ha sikerül, teszek fel képeket róluk.
A red cherry után a következő színváltozat, ami egyre népszerűbb lett az a “yellow fire”. Mint ahogy azt csekély angol tudással is ki lehet következtetni, ez a változat sárga színű. Ha jól emlékszem kb 1,5-2 éve kezdett megjelenni, azóta egyre népszerűbb. Mérete, tartása, viselkedése teljesen megegyezik a red cherry- vel, talán annyit vettem észre náluk, hogy lassabban nőnek és kevesebb kicsi születik egyszerre.

Valóban sárgák

Egész szép kis csapat összegyűlt

Az elmúlt 1 évben lehet hallani olyan “pletykákat”, hogy elkezdtek megjelenni zöld színű heteropodák is, de megbízható információ még nagyon kevés van róluk. 1-2 kép mutatja, hogy tényleg világító zöldek! Valószínűleg jópár hónapnak el kell telni addig, míg ezekből a zöldekből lesz valami, de ha minden igaz, ez a szín lesz a következő a palettán, hogy azután mi… Majd kiderül 🙂

Viszont egy valamit mindenképp szem előtt kell tartani! Ha egy akváriumban tartunk különböző színváltozatú heteropodákat, akkor természetesen ők össze fognak ívni egymással és sajnos a kicsik nem olyanok lesznek, hogy a feje tűzpiros, lefelé pedig nagyon szép sárga, hanem az eredeti változatra fognak visszaütni. Ennek tükrében el kell gondolkodni, hogy érdemes-e őket együtt tartani.
Végezetül köszönet Xema-nak a heteropoda képekért, sajnos nekem nincs ez a vad színű változat. A spanyolul tudó olvasók pedig böngészhetnek bátran ezen az oldalon, de csak a képekért is megéri megnézni: