Talán az egyik legnagyobb kihívással akkor szembesülünk, mikor a frissen megvásárolt kis állatokat hazavisszük, és be akarjuk tenni őket az új otthonukba. Ugye azzal mindenki tisztában van, hogy a garnélák nagyon érzékenyek mindenféle hirtelen változásra, és hát ilyenkor minden változik, mert nincs 2 olyan akvárium, amiben teljesen egyforma lenne a víz.

Elöljáróban viszont egy kis kitérőt tennék… A legtöbb helyen, vásárláskor műanyag halszállító zacskóba teszik a garnélákat. Ezzel nincs is baj, mert egyszerű, praktikus, kéznél van, viszont én sokkal jobban szeretek kemény falú szállító edényt használni, legyen az akár üveg, akár műanyag. Ugyanis könnyen előfordulhat az, hogy a zacskóba beszorul az állat, ahogy gyűrődik, úgy beragad 1-1 láb… Ez kemény falú edényekkel megelőzhető.

A másik dolog pedig a megvásárolt garnélák méretét illeti. Én álatalában bő 1-1,5 cm méretű garnélákat szoktam kiadni, ugyanis ezek bírják a legjobban a szállítást, és az új helyhez való hozzászoktatást. Célszerű ezt is keresni a boltokban.

Most pedig egy “képriportban” bemutatom, hogy hogyan szoktattam én be a legújabban garnélámat, a black tiger-t. Sajnos a képek nem lettek túl jók, mivel épp nem volt kéznél normális fényképező, és hát sietni kellett 🙂

“Egyszerűbb”, azaz kevésbé érzékeny garnéláknál az egész eljárás ideális esetben kb 2 óra, viszont ezeknél a kifejezetten érzékeny állatoknál (pl a crs is) érdemes minél több időt rászánni. Én kb este 10 óra körül értem haza a garnélákkal, és az utolsót másnap dél körül engedtem ki, természetesen éjszaka is többször felkeltem 🙂

Ezeket a garnélákat történetesen én is sima halszállító zacskóban kaptam meg, nem nagyon örültem neki, mert nem is a “breathing bag” volt, hanem tényleg teljesem egyszerű zacskó, oxigénnel feltöltve, de szerencsére nem volt semmi probléma.

A csomag, benne 10 db black tiger

A képen sajnos nem nagyon látni, de ebbe a kis darab X-mas mohába kapaszkodik az összes garnéla.

A zacskó kibontása után első dolgom volt, hogy óvatosan átraktam őket az általam használt kis műanyag edénybe. Ezt a kis dobozt már tudom úsztatni az akvárium tetején. Maradhatott volna a zacskóban is, de én jobban szeretem azt a kis dobozt. Amint ez megtörtént, a dobozt a víz tetejére helyeztem, és egy darabig hagytam úszni a víz tetején, hogy átvegye az akvárium hőmérsékletét.

Egy doboz garnéla

A víz felszínén úszó dobozka

Kb egy fél óra elteltével kezdődhet az akváriumvíz keverése az eredeti vizükhöz, ehhez egy fecskendőt használok, egyszerre csak kis adag vizet adok hozzájuk, ezt ismételgetem kb 20-30 percenként, folyamatosan növelve a hozzáadott víz mennyiségét. Egy idő után már nem fecskendővel adagolom a vizet, hanem egyszerűen az 1/3 át – felét egy egyszerű mozdulattal lecserélem 🙂

Nagyon hasznos ilyenkor egy fecskendő

Megborítva a dobozt, több vizet is lecserélhetünk, de nagyon figyeljünk, hogy ne szökjenek meg a garnélák

Kellő idő elteltével elersztem az első, felderítő példányt, amennyiben kb 1 óra alatt nincs semmi látható baja,mehet az akváriumba a többi is.

A felderítő egység

Minden rendben, eszik a csapat