Pár éve, mikor először találkoztam a garnélákkal és elkezdtem gondolkodni azon, hogy hogyan is rendezzen be nekik az akváriumot ,nem különösebben foglalkoztam azzal, hogy milyen legyen talaj, úgyhogy az akkori választásom a bazaltzúzalékra esett, mivel szép fekete, így biztos jó fognak mutatni rajta a  kis piros garnélák. Aztán ahogy telt-múlt az idő, kezdtem magam egyre jobban beleásni a témába, egyre másra futottam bele olyan írásokba, amelyben előszeretettel említik, hogy vannak speciális talajok… Sajnos akkor még elég körülményes volt ezekhez hozzájutni, így nem is nagyon forszíroztam a dolgot, úgyhogy maradt a jól bevált bazaltzúzalék vagy  pedig a kvarchomok, de azért csak ott maradt bennem a tüske, hogy egyszer ki kell próbálni…

Red cherry a bazalton

Bumblebee szőnyeg a kvarchomokon

Szerencsére időközben ide, Magyarországra is megérkeztek ezek a talajok,  így a beszerzése gyakorlatilag semmiféle nehézségbe nem ütközik, úgyhogy eljött az ideje a modernizálásnak 😉 Tavasz végén rá is szántam magam ezeknek a “csodaszereknek” a megvételére. Számos márka, és talaj létezik, én 2 különbözőt próbáltam ki: egyik a Shirakura Red Bee Sand, a másik pedig az ADA  Aqua Soil Amazonia I.

Az általam kipróbált talajok

ADA Aqua Soil Amazonia I

Az ADA talaj volt az első, amit végre kibonthattam. Az egyetlen negatívum, amit el tudok mondani, hogy relatív sok időnek kell eltelnie a talaj behelyezése, és az első garnélák betelepítése között, de hát a garnélázás már csak ilyen türelemjáték… Ez a talaj nem kifejezetten a garnélák számára lett készítve, hanem általános akváriumi aljazatnak szánták. Azon kívül, hogy szerintem nagyon dekoratív, segít abban, hogy közel ideális vízparamétereket tudjunk beállítani a garnélák számára, ugyanis csökkenti a PH értéket és a vízkeménységet is.

Ahogy feltöltöttem az akváriumot, elkezdtem szépen folyamatosan mérni és írni a vízparamétereket, de sajnos nem sok értelme volt, pontos adatokat nem tudok közölni, mert valószínűleg nem voltak egészen pontosak a méréseim, így inkább adatok nélkül számolok be.

Balra Amazonia, jobbra Red Bee Sand

Az akváriumot fele csapvíz, fele RO vízzel töltöttem fel, és vártam a fejleményeket. Ez a talaj a feltöltés után néhány hétig jelentősen megváltoztatja a vízparamétereket: az ammónia szint az egekbe szökik, és gyakran számolnak be nagyon drasztikus PH eséstől. Ezt mielőbb megszüntetendő, elég gyakran cseréltem vizet a feltöltés után: eleinte két naponta kb 40% -ot, ezt négyszer ismételtem meg, majd három naponta, szintén négyszer vagy ötször, aztán pedig heti kétszer. Az egész procedúra 4 hétig tartott, 4 hét után döntöttem úgy, hogy be merek tenni pár garnélát az akváriumba. A garnéláknak 2 hét elteltével sem volt semmi látható baja, tehát jöhet a főpróba! Bevallom kicsit izgultam, mert úgy terveztem, hogy a black tiger garnéláim lesznek az első állandó lakók az ADA talajon. Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy minden rendben van, kb 10-15 kis fekete szépség növekedik az akváriumban, és ismét van 2 petés nőstény. Bátran mondhatom, hogy a talaj teljesen jól bevált!

Shirakura Red Bee Sand

A következő próba a Shirakura talaja volt. Ez az ADA val ellentétben eléggé újdonságnak számít, szerintem nincs egy éve, hogy forgalomban van, de hát próbáljuk ki. Kinézetre nagyon hasonlít az ADA talajára, talán egy kicsit kisebb szemű, és nem teljesen egyöntetűen sötétszürke, van benne egy kevés világos színű “rög” is. Ami a legmeglepőbb volt számomra, hogy a zacskóra rá van írva, hogy feltöltés után 6 órával (!) már lehet is garnélákat telepíteni bele. Bevallom ezen kicsit meglepődtem, de hát próbáljuk ki. Ha nem is 6 órával, hanem 2 nap múlva, de beletettem 10 crs -t. Azt kell hogy mondjam, nem volt jó ötlet… A 10 garnélából 2 hét alatt 5 elhullott, sajnos nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy a friss talaj miatt. Szóval ott is kipróbáltam a jól bevált módszert, a 4 hetes procedúrát,  ez már tökéletesnek bizonyult. 4 hét után teljesen biztonsággal lehet bele garnélákat telepíteni.

Egy csapat mosura a Red Bee Sand en

Jelenleg kb 5-6 akváriumban van ADA, és ugyanennyiben Shirakura talaj. Az összes crs-cbs garnélás akváriumban Shirakura talajt használok, míg a többiekhez  Amazoniát. Minden egyes akváriumban teljes pompájukban díszelegnek a garnélák, és szerencsére folyamatosan szaporodnak. Igazi előnye számomra ott van ezeknek a talajoknak, hogy így jóval kevesebb időt kell töltenem a víz előkészítésével, tőzegezéssel, több időm marad arra, hogy gyönyörködjek a kis garnélákban 😉

Black Tiger baba és az Amazonia