Sokszor mondtam már, hogy nekem a crystal redek lesznek mindig a kedvenceim, márpedig azért, mert mindig van bennük valami plusz, valami újdonság, és ez mind a mai napig töretlenül igaz. Manapság egyre többet hallani ezeket a szavakat a garnélás berkekben, hogy king kong, panda, red ruby és ehhez hasonló fura dolgokat. Tehát lássuk is, hogy mit takarnak ezek a kifejezések. Az egyszerűség kedvéért hívjuk őket összefoglaló néven Taiwan Bee garnéláknak.

Foto: Plutonium

Ezek a gyönyörű garnélák 2006-2007 során jelentek meg néhény taiwani tenyésztőnél (többek közt Mr. Yeh Chun Ching tenyészetében), nagyjából egy időben. Többen biztosan állítják, hogy ezek a Taiwan Bee garnélák a crystal red/black spontán mutációi, nincsenek semmilyen más garnélával keresztezve, hogy ebből mi az igaz, azt lehet hogy soha sem fogjuk megtudni. A fent említett taiwani tenyésztők nem a kimagasló minőségű crystal red garnélákra koncentráltak, hanem inkább arra, hogy minél nagyobb mennyiséget tudjanak felnevelni, ezáltal a “nagy számok törvénye” miatt nagyobb volt az esély a mutálódásra.

Foto: Silane

“Kereskedelmi forgalomba” egy éve, 2008  végén kerültek a Taiwan Bee garnélák, értem ez alatt azt, hogy ekkor bukkantak fel 1-1 online aukción, természetesen horrorisztikus áron: volt rá példa, hogy egy hím és egy nőstény garnéla több mint 4000 dolláros áron talált gazdára, ezt nem is merem forintosítani :)Természetesen még ma is rendkívül magas áron lehet őket beszerezni (ha egyáltalán be lehet), mivel napjainkban ők a legkeresettebb garnélák az egész világon.

A 4000 dolláros pár

Pár szó essen arról, hogy pontosan hogy is néznek ki ezek a garnélák.

Panda garnéla: Nekem ez a kedvencem mind közül. A felületes szemlélő első ránézésre könnyen azt mondhatná, hogy egy hagyományos crystal black garnéláról van szó, de ahogy kicsit alaposabban szemügyre vesszük őket, egyáltalán nem erről van szó! A fehér és a fekete szín rendkívül intenzív, feketék a lábak, fekete a garnéla feje. Ami pedig a legjobban tetszik nekem benne az, hogy a fehér rész egyes egyedeknél nem fehér, hanem világoskék. Egyszerűen lenyűgöző.

Panda, fotó: Plutonium

Panda, foto: Silane

King kong: Ezt nevezhetjük úgy, hogy “high grade panda” garnéla. Sokkal több benne a fekete szín, mint a pandában. Van ami hasonlít egy fordított színezetű hinomaru garnélára, van amiben még kevesebb a fehér rész.

King kong, fotó: Plutonium

King kong, fotó: Plutonium

King kong, foto: Silane

Wine red:  Nagyon mély bordó crystal red garnéla, náluk is rendkívül erős a fehér szín.

Egy nagyon ritka hino wine red, foto: Silane

Red Ruby: Ez gyakorlatilag a king kong garnéla piros megfelelője.

Red ruby, foto: Silane

Gyönyörű úgynevezett “shadow garnéla”, foto: Silane

Red ruby csúcsa, szinte az egész garnéla piros, fotó: Silane

Ami érdekes még ezekben a garnélákban, hogy ha elkezdenek szaporodni, akkor az utódok közt gyakorlatilag mind a 4 változat előfordulhat, kisebb nagyobb valószínűséggel, de a hagyományos crs és cbs is lesz a kicsik közt. Azt hiszem a Taiwan bee garnélák lesznek, akik a 2010 es évben meg fogják határozni a tenyésztők “munkásságát”.

Sajnos a postban szereplő képek egyike sem az enyém, nagyon szeretnék ilyen garnélákat, de még nincsenek, remélem egyszer azért sikerül hozzájutni egy csapathoz.

Végül pedig a következő linken láthatható néhány gyönyörű kép a fent említett Mr. Yeh tenyészetéről, azt hiszem ezekhez a képekhez semmit sem érdemes hozzátenni, csak gyönyörködni lehet bennük. Klikk

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]