Többször kérdeztétek tőlem, hogy hogyan is lehet megállapítani a garnélák nemét. Sajnos ez az esetek nagy részében egyáltalán nem egyszerű feladat, olykor szinte lehetetlen próbálkozás, de azért nézzük mi az, ami segítségünkre lehet.

Yellow fire nőstényen látható jellegzetes folt

Általánosságban elmondható, hogy gyakorlott szemmel, kifejlett korban azért észrevehető a nemek közti különbség . A hímek valamivel “karcsúbbak” és kisebbek, mint a nőstények, míg a nőstényekre jellemző, hogy egy kicsit “kerekebbek”.  Egyértelműen megmondani egy garnéláról, hogy nőstény-e, akkor lehet ha már petés, vagy pedig előtte pár héttel, mikor megjelenik a jellegzetes háromszög alakú folt a feje mögött, amiből később a peték lesznek.

Yellow fire hím

A Neocaridina fajok esetében azért nem lehetetlen a feladat. A legkönnyebb dolgunk a red cherry garnéláknál van, mivel náluk a garnéla színe elég árulkodó, de ezen kívül náluk elég erőteljes “alkati” különbség is van a két nem közt. Náluk egész korán, 2-3 hónapos korban gyakorlatilag biztosan meg lehet mondani, hogy milyen nemű az adott garnéla. A nőstények az esetek döntő többségében jóval élénkebb színűek, mint a hímek. Persze az is előfordulhat, hogy egyes nőstények nem kifejezetten színesek, szóval azért ez alapján nem lehet 100% os biztonsággal megállapítani. A yellow fire garnélák esetében szintén lehet a színre hagyatkozni, de náluk már kevésbé szembetűnő ez a különbség.

Red cherry nőstény

Red cherry hím

Sakura hím és nőstény

A Caridina fajoknál már kicsit nehezebb a dolgunk, ott 1-2 kivételtől eltekintve nem lehet a garnélák színéből következtetni a nemére (azért kivétel itt is van, pl: a babaulti fajok ). Itt valóban jó szemre és egy kis gyakorlatra van szükség, de biztosra megmondani sokszor a kifejlett állatoknál sem lehet.

Tigris nőstény

Mind közül talán a sulawesi garnéláknál a legnehezebb megmondani, hogy melyik milyen nemű. Ezek a garnélák általában véve sokkal “karcsúbbak”, mint a többi,már megszokott törpegarnéla, így az alakjukból sem egyszerű következtetni. Náluk egy ötletes trükköt szoktak használni: infra kamerával világítják meg őket, és ilyenkor a kifejlett nőstényeknél látható az a jellegzetes háromszög forma.

CRS hím

CRS nőstény