Nagyon régóta tervezem ezt a postot, azt hiszem eljött az ideje annak, hogy sort kerítsek erre a különleges garnélára is. A tigris garnéla az egyik legérdekesebb faj, mivel ennek is számos változata létezik: a hagyományos tigris garnéláról, a szuper tigrisről és a fekete tigrisről már esett korábban szó, a kék tigris is ugyanennek a vonalnak egy színváltozata.

Természetesen így őket is a Caridina cf. cantonensis név illeti, var. blue tiger kiegészítéssel. Ezek a garnélák szintén Németországból terjedtek el, mint ahogy a fekete tigris garnéla is, a mai napig ott örvendenek a legnagyobb népszerűségnek. Ha minden igaz, akkor az eredeti tigris garnélákból sikerült őket kitenyészteni nagyon szigorú és alapos munkával néhány német tenyésztőnek. Létezik vadon élő kék tigris garnéla, de az egy másik történet.

Kékek vagyunk

Ennek a változatnak a megjelenése gyakorlatilag teljesen olyan, mint a hagyományos tigris garnélának, mind méretre, mind alakra, viszont két jelentős különbséggel: az állatok szeme narancssárga és a garnéla kék színű. Ugyanúgy megtalálható rajtuk fekete csíkozottság, de a testük alapszínét a kék különböző árnyalatai adják. Érdekes, hogy egyes példányoknál a kék szín mellett a piros is megjelenik, általában az idősebb nőstényeken.

Valószínűleg amiatt, hogy ezek a garnélák nagyon erős szelekció következtében lettek kitenyésztve, sajnos eléggé érzékenyek. Nagyon kényesek a megfelelő vízminőségre, mindenképp biztosítani kell nekik a teljesen tiszta, nitrátmentes vizet. Ami a vízparamétereket illeti, az eléggé változó. Egyes tenyésztők lágy és savas vízben tenyésztik őket, míg mások kissé kemény és inkább lúgos vízben. Mindenképp olyan vízparamétereket kell nekik biztosítani, mint amiben tenyésztették őket, tehát ha eredetileg lágy és savas vízből valók a garnéláink, akkor ne erőltessük azt, hogy majd hozzászoknak a kemény vízhez, mert nagy valószínűséggel nem fognak. Ami ezen kívül lényeges, hogy nagyon kell arra figyelni, hogy a víz hőmérséklete ne menjen 26 fok fölé, különben rövid időn belül elkezdenek pusztulni a garnélák.

Fiatal kék tigris, kb 4-5mm

Természetesen ugyanúgy szaporodnak, mint a többi tigris garnéla. A frissen elúszott kis garnélák még átlátszóak, az első pár héten nem is látszik rajtuk a kék szín, inkább fehérek, de még a csíkok megjelenése előtt elkezdi a testük felvenni a világos kékes színt. Ami viszont érdekes bennük, hogy a kicsiknek már a születésükkor narancssárga a szemük.

Mint említettem nem minden garnélánál egyforma a kék szín, hanem a kék különböző árnyalatait veszik fel. Ezeknek a garnéláknak az osztályozása épp ezen alapul: minél sötétebb kék színűek, annál magasabb osztályúak. Általában 3 csoportot szoktak megkülönböztetni:

  • blonde tiger: Ezek a garnélák nem kékek, épp olyan a színük, mint a hagyományos tigris garnélának, azzal a különbséggel, hogy narancssárga a szemük. Innen lehet tudni, hogy hordozzák a kék géneket.
  • (light) blue tiger: A legtöbb embernek valószínűleg ez a változat áll a legközelebb a szívéhez, mivel ezek a garnélák  kissé világosabb, kissé sötétebb árnyalatban, de kékek. Természetesen nekik is narancssárga a szemük, és nagyon jól láthatók rajtuk a fekete csíkok.
  • deep blue tiger: Ez az osztály jelenti a kék tigris garnélák legmagasabb osztályát. Ők valóban sötétkékek, gyakran szinte feketének látszanak. Nagyon erős kontrasztot alkot a sötét szín és a narancssárga szem.

Blonde tiger, narancssárga szemmel, Fotó: Horváth Balázs Gergő

(light) blue tiger

Azt, hogy a megszülető kis garnélák milyen színűek lesznek a szülők genetikai háttere határozza meg döntően. A blonde tigerek utódai közt is lehet kék tigris, csak természetesen kisebb százalékban, mint a valóban kék tigris utódai közt és ez fordítva is igaz: a kék színű szülőktől származó kicsik közt is lehet blonde. Ami a deep blue tiger-t illeti, náluk már nem jellemző, hogy születik blonde. Persze pontosan nem lehet megmondani, hogy melyik osztálynál milyen arányban jönnek ki az egyes egyéb osztályok, mivel ezt döntően az határozza meg, hogy milyen genetikával rendelkeznek a szülők, de általánosságban igaz, hogy minél sötétebbek a szülők, annál nagyobb lesz az esély arra, hogy a kicsik is sötétek maradjanak.

Deep blue tiger

Ami pedig a kék tigris garnélák jövőjét illeti: egyes tenyésztők azon munkálkodnak, hogy olyan garnélákat sikerüljön stabilizálni, amelyek kék színűek és a csíkjaik nem feketék, hanem pirosak. A másik vonal pedig, ami az utóbbi pár hónapban lett egyre népszerűbb Németországban, hogy olyan kék tigris garnélák legyenek, amelyeknek nincsenek csíkjaik, hanem teljesen egyöntetűen sötétkék a testük. Ezen kívül pedig a harmadik irányvonal (mint ahogy a többi tigris változatnál) az, hogy keresztezzék őket a crystal red és crystal black garnélákkal, ami azt hiszem számos meglepetést fog tartogatni a következő 1-2 évben.