Hát elérkezett ez a nap is… Végre azt hiszem nyugodtan kimondhatom, hogy kész, befejeztem a költözködést. Igaz, hogy még van 1-2 üres akvárium, de a következő 1-2 hét során azokat is fel fogom tölteni.

Biztos sokan tudjátok, hogy eddig a garnéláim és azért többnyire én is Egerben voltam, viszont idén egyre több időt kellett a fővárosban töltenem, egyre inkább ritkultak az Egerben töltött napok. Amíg én nem  voltam otthon, édesapám szerencsére etette a garnélákat, de természetesen ez így nem működhet sokáig, úgyhogy muszáj voltam felköltöztetni a garnélákat. A nyári meleget ezzel mindenképp szerettem volna megvárni, de persze az első lépéseket már a nyár folyamán meg kellett tenni.
A pesti lakás méreteit számba véve úgy döntöttem, hogy 2db állvány fog elférni, amelyeken egyenként 16 akvárium van. Júliusban elkészítettük a hiányzó állványt, illetve az új akváriumokat, majd július első felében el is kezdtem “járatni” az akváriumok egy részét. A nyár folyamán az egyik állvány még Egerben volt, mivel azon voltak az akváriumok, de a másik már Pesten, egy ideiglenes állvánnyal együtt, hogy legyen az akváriumoknak, a víznek idejük beállni.

Elkészült az új állvány

Itt pedig már Bp-n

Állványon az akváriumok

Az első garnélák szeptember elején jöttek fel, majd mivel nem volt semmi gond, szép folyamatosan felkerült az összes a hónap folyamán. Múlt héten végre a másik állvány és a hiányzó néhány akvárium is feljutott Bp-re, így végre teljes lett az összkép.

Az állvány zártszelványből készült, kellően erős, gond nélkül elbírja a polconként ránehezedő, kb 150 kg súlyt. Az akváriumok egyforma méretűek, nagyjából 32 literesek, 4es üvegből vannak, egyszerű üvegtetővel, aminek az első része külön levehető. A világítás sajnos nem a legerősebb, emiatt különlegesebb növényeket nem tudok tartani, de mivel nincs otthon saját villamos erőművem, így ezzel kell beérnem: elektronikai boltban kapható, T8-as bútorvilágítást használok, amire alumíniumból csináltattam burkolatot.

Szivacstábla, szabdalás előtt…

És után…

A kis pipák

Sokat gondolkodtam a szűrésen, és végül úgy döntöttem, hogy “mattenfiltert” használok, aminek a lényege, hogy egy nagy szivacstábla adja a szűrőfelületet. A szükséges levegőztetést, illetve a vízmozgatást egyszerű több kimenetes légpumpákkal oldottam meg. Lehet, hogy egy kompresszor jobb megoldás lenne, egyelőre elég hatékonynak tűnik ez is. Előnye a szivacsszűrővel szemben, hogy jóval nagyobb szűrőfelületet biztosít a hasznos baktériumok számára, illetve szerintem dekoratívabb is az egységes kék háttér. A szűrőhöz szükséges “pipát” rettentő egyszerű megoldással, bergmann csőből készítettem, a levegő szabályozását pedig a legegyszerűbb kis műanyag csapokkal oldom meg.

Akváriumsereg

Feltöltés után

Természetesen minden akváriumban van talaj: a természetes kvarchomokon és bazalton kívül most kipróbáltam az Akadama nevezetű talajt, és persze sok akváriumban a jól bevált, bizonyított ADA Amazonia I et használom. Egyéb dekorációnak bazalt köveket és vasfákat használok, a növényzetet pedig elsősorban mohák, Cryptocorine-k és Microsorium-ok alkotják. Igyekeztem minden akváriumot berendezni, nem egy hatalmas műalkotások, de nekem tetszenek 🙂

Akadama

ADA

Bacter ball az indításhoz

Ami pedig a garnélákat illeti… Az egyik állványon vannak a CRS garnélák és társai. Igyekeztem a lehető legjobban szétválogatni őket, így a crs és a cbs garnélák is külön külön vannak, szín és mintázat szerint. C-S-SS-SSS osztályú garnélák vannak mindkét színből külön külön akváriumokban, illetve a crs-ből vannak SSSS osztályúak is. Emellett ezen az állványon vannak külön akváriumban a gold bee garnélák, az F1 és F2 taiwan bee mix ek, illetve külön akvárium van a taiwan bee garnélák számára is. Itt kaptak helyet a BT0 fekete tigris garnélák, és még néhány üres akvárium a további “kísérletek” számára.

Minden együtt

CRS lak első fele…

… és a második fele

Vegyes csapat első fele…

… és a második fele

A másik állvány pedig mindenesnek lett kinevezve: sakura, yellow fire, blue pearl alkotja a neocaridina társaságot, mellettük pedig babaulti zöld, blue bee, princess bee, tigris, kék tigris, bt3 fekete tigris, kardinális, bumblebee és minden egyéb garnéla lakja 🙂

Remélem a garnélák elégedettek lesznek az új otthonukkal, én az vagyok 🙂 Az első petés kismamák megjelentek, szóval rövidesen kiderül, hogy jól működik-e a rendszer. Az viszont biztos, hogy végre annyi időt tölthetek a garnélákkal, amennyi a rendelkezésemre áll, nincs is jobb esti program, mint a bennük való gyönyörködés 😉

Az akváriumok

RO készülék