A napokban ismét sikerült szert tennem erre a szép kis növényre. Igen ismét, már korábban is volt vele dolgom, de sajnos a kapcsolatunk nem volt túl hosszútávú. Egy alkalommal Thaiföldről kaptam belőle, de sajnos az utazás viszontagságait nem sikerült túlélnie a növényeknek, máskor pedig már minden rendben volt, de valahogy a nagy akvárium rendezgetés és ide-oda pakolgatás közben valahogy nyoma veszett…

Rendkívül mutatós egy növény, ez az egyik kedvencem, csak igen ritkán találkozni vele, ezért is örültem meg, mikor megláttam, persze, hogy el is hoztam, remélem ezúttal több sikerrel járok vele, majd igyekszek jobban figyelni.

Rögtön “megtámadták” az újdonságot

Korábban (tévesen) Pellia-nak nevezték ezt a növényt, valószínűleg hosszas kutatás és a “civakodás” árán csak megszületett a Monosolenium tenerum elnevezés. Eredetileg Ázsiából (Japán, Kína, India) származik, mint a garnélák döntő többsége, így remek kis biotóp növény számukra (feltéve persze ha ez érdekel valakit, én sem emiatt tettem be az akváriumba, mert így ki tudok alakítani egy biotóp jellegű környezetet, hanem azért, mert tetszik).

A Monosolenium tenerum valójában egy moha, amit leginkább a Ricciához hasonlítanak, csak annál jóval nagyobb. Érdemes egy fadarabhoz, vagy kőhöz kötözni, hogy meg tudjon tapadni (én is úgy vettem, hogy már rá volt kötözve egy vékony fadarabra). Ha minden igaz, nem túlságosan igényes egy növény, akár alacsony megvilágítás mellett is tartható, épp megfelelő számomra. Természetesen ha nem kap elegendő fényt/tápot/co2-t, akkor lassabban fog növekedni, és valószínűleg nem is lesz annyira szép, mintha mindezt megkapná, de így is életben lehet tartani.

Mivel nem nő magasra, így remek előtéri növény lehet belőle, vagy jópofa dekorációkat lehet belőle csinálni, ha sikerül beburkolni egy követ, vagy faágat, remélem ki fogom tudni ezeket próbálni.

Ekkora különálló darabkákból áll

Megjegyzem, hogy létezik egy növény, amit “mini pellia” néven emlegetnek, ha minden igaz a valódi neve Riccardia chamedryfolia. Ez nagyon hasonlít a Monosolenium tenerum -ra, csak jóval kisebb nála, még lassabban nő és természetesen még ennél is ritkább. Remélem egyszer sikerül ehhez is hozzájutnom.