A soron következő bejegyzésben egy nem túl elterjedt, ám annál érdekesebb Crystal red garnéla változatról szeretnék egy kis összefoglalót írni, aki nem más, mint a Super CRS garnéla. A crystal red garnéla már biztosan ismerősen cseng mindenki számára, a tartási, szaporodási körülményei ennek az újabb változatnak sem különböznek gyökeresen. Természetesen nekik is lágy, kissé savas és nem túl meleg, tiszta, bomlástermékektől, és egyéb szennyeződésektől mentes víz kell ahhoz, hogy jól érezzék magukat és szaporodjanak.

Super CRS

De honnan is ered ez a “szuper” megnevezés? Természetesen itt is elég sűrű balladai homály fedi a garnéla pontos eredetét, és az is bizonyos, hogy nem lehet semmikép sem egy adott tenyésztőhöz, egy adott ponthoz kötni. Ha minden igaz, az egyik és talán a legerősebb super CRS vonalat egy kölni tenyésztő alakította ki az évek során, majd tárta a világ elé 2009 körül. Hogy valójában történt-e bármilyen keresztezés a garnélák “megalkotása” során vagy csupán nagyon gondos szelektálással és vonaltenyésztéssel érte el, azt sajnos nem lehet tudni.

Csipet-csapat

A legalapvetőbb kérdés természetesen ezeknél a garnéláknál, hogy mitől is lesz super CRS egy crystal red garnéla… Erre nem egyszerű válaszolni, és nincs is fix definíció rá. Vannak természetesen irányok és jelek, amik a super CRS-ek esetében jelen vannak, de nincs kőbe vésve semmi sem. Alapvetően az különbözteti meg a C grade CRS-től, hogy sokkal élénkebb a színe ezeknek a garnéláknak. A piros valóban nagyon erős, tűzpiros, míg a fehér része is szép fehér, nincsenek benne átlátszó részek. Ezen túl jellemző rájuk, hogy a garnéla fején, a szem magasságában van egy fehér csíkja, illetve sok esetben van ilyen erős fehér csík a testének a közepén, illetve a farka előtt is.

Szemtől szembe

Engedjétek meg, hogy elmeséljem az én történetem ezekkel a garnélákkal. Bő egy évvel ezelőtt, mikor elköltöztem az új lakásba, akkor sikerült hozzájutnom egy csapat super CRS garnélához. Mint a legtöbb esetben, akkor is egy bő 10 állatból álló állományt vettem, akik szép lassan elkezdtek növögetni, ivarérettek is lettek, azonban sajnos mindösszesen 1 nőstény lett csak a társaságból… Szerencsémre ő tavasszal petés lett, és kb 20 kicsinek adott életet, akik azóta szépen felnőttek és nyár végére váltak ivaréretté. Jelenleg kb 5-6 petés nőstény van köztük, remélem rövidesen megszületnek tőlük is az első apróságok és komolyabban nekiláthatok a vonal erősítésének.

Super CRS

C grade CRS

Összességében véve nyugodtan el lehet mondani, hogy a super CRS garnéla is egy újabb érdekes vonal, ami tovább színesíti a különben is rendkívül gazdag CRS vonalat, azonban náluk is nagyon fontos a gondos és tudatos munka, annak érdekében, hogy szép állományt lehessen fenntartani.

Apróságok