Október első hétvégéjén rendezték meg Olaszországban a már hagyományosnak mondható Aqua beach -et, ami náluk a legnagyobb akvarisztikai eseménynek számít, amely évente egyszer kerül lebonyolításra. A rendezvény része volt az első European Shrimp Contest, ami az apropóját adta annak, hogy ellátogassunk oda a kedvesemmel.

Verőfényes napsütés a tengerparton

Kis érdekesség – ajándékbolt a városban, ecosphere

Pénteken hajnalban kocsiba ültünk, és gyakorlatilag meg se álltunk a szállásunkig, ami a 950 km-re fekvő, tengerparti városkában, Riminiben volt. Hihetetlen jó időnk volt, gyönyörű napsütés, 29 fok, így még meg is tudtunk mártózni a tengerben így október elején.

Szombat reggel ismét kocsiba ugrottunk és nekiindultunk a kb 40 km-re található Cesena városába, ahol a rendezvény volt. Őszintén megmondva kicsit tartottam tőle, hogy a várakozásaim alul fogja múlni, amire már sajnos volt példa, azonban a parkolóban lévő autók mennyiségéből ítélve megnyugodtam. Mint kiderült ez egyben volt akvarisztikai rendezvény, illetve az olasz teknős klub rendezvénye is.

Teknőcök

Teknőslak

A csarnok első felében mindenféle teknős volt (szárazföldi és vízi), illetve a tartásukhoz elengedhetetlen kellékek, mint pl a kennel és kaktusz, amit rágcsálhatnak. Érdekes volt végignézni ezt a sok páncélos jószágot, melyek között egyeseket ezer euro felett árultak, nem is beszélve az óriási méretű teknőcökről.

Korallválaszték

A csarnok hátsó részén volt az akvarisztika részlege – ez azt hiszem minden várakozásomat felülmúlta. Szerencsére  nem volt zsúfolt, bőven volt hely nézelődni, a sok ember ellenére is. A rendezvény börze és egyfajta kiállítás is volt, ahol meg lehetett nézni az olasz klubok/szekciók bemutatóit.

Nevelő diszkoszpár

Hatalmas diszkoszok

A tengeri akvarisztika nagyon erősen jelen volt, rengeteg korall, akvárium, hal, eleség, felszerelés volt kint, de az édesvízi akvarisztika is nagyon erősen képviseltette magát. Számomra hatalmas élmény volt látni a kb 10 féle vad bettát az ő szép barna, teljesen átláthatatlan vizükben, de volt számos guppi változat, hatalmas diszkoszok, különféle killik, apistogrammak és még rengeteg egyéb.

Biotóp akvárium

Gyönyörű vad betta, akár egy ecsetvonás

Ami a garnélákat illeti, természetesen a legérdekesebb rész maga a verseny volt, de ezen kívül is volt pár érdekesség, többek közt voltak kint Crimson garnélák, taiwan bee érdekességek (pl green hulk), carbon rili és az elmaradhatatlan eleségek és kellékek. Most láttam életemben először Halocaridina rubra-t, azaz a kis tűzpiros hawaii garnélát, nagyon érdekes volt!

Garnik 🙂

CRS

Szintén CRS

Talán ami kicsit csalódás volt, hogy kifejezetten “garnéla árus” nem sok volt, mindössze 2 helyen lehetett kapni garnélákat, bár itt azért voltak csemegék szerencsére.

Blue panda

Egy újdonság – Spotted head

A szombati nap ismerkedéssel, nézelődéssel telt, amit a közös vacsora zárt. Vasárnap volt a garnélák versenye, de erről a következő bejegyzésben számolok be. Azt hiszem igazán irigylésre méltó rendezvényt sikerült összehozniuk a szervezőknek (az olasz szervezés és alaposság szépségeivel együtt…), remélem előbb-utóbb itthon is részesei lehetünk egy hasonló megmozdulásnak.

A verseny nyerményei

Egy nagyon ügyes olasz garnélatenyésztővel

Versenyakváriumok, Fotó: Dirk Van Steenbrugge

Slideshow

Video