Az első képek erről a számomra nagyon érdekes garnéláról 2009-ben jelentek meg: egy vietnámi akvarista feltett egy akvarisztikai fórumra néhány képet az egyik gyűjtőútjáról, amely során rátaláltak ezekre a kis fekete-fehér garnélákra egy eldugott lelőhelyen.

Gyűjtőúton készült kép

Természetesen azonnal hatalmas érdeklődést keltett ez az új faj, német kereskedők, importőrök nagyon hamar lecsaptak rá, és már 2009 végén, 2010 elején nagyobb mennyiségben is elkezdték importálni őket Európába, aminek meg is lett az eredménye, mert az élőhelyükön jelentősen megfogyatkozott a garnélák száma. Sajnos náluk is, mint ahogy nagyon sok vadon fogott garnéla esetében, a kifogott példányok beakvarizálása nem volt igazán sikeres, nagyon kis százalékuk élte túl az első 1-2 hónapot.

A garnélák eredeti élőhelye Vietnámban található, kicsi, homokos tavakban, ahol viszonylag sok kő és faág nyújt nekik megfelelő búvóhelyet, a jellemzően savas (PH 6), lágy és nem túl meleg (19-25C) vízben.

Ezek a garnélák sincsenek pontosan tudományosan leírva, jelenleg a Paracaridina sp. nevet viselik. Jellemző rájuk, hogy nem nőnek túl nagyra, valamivel kisebbek, mint általában a Caridina/Neocaridina fajok. Viszonylag egységes fekete-fehér színűek, bár a világhálóra kerültek fel piros és kékes változatokról is képek. A nevüket nagyon találóan a fejükön lévő fehér kis foltról kapták, amely egy koronára emlékeztet. Ez a garnéla is specializált típusú szaporodást követ, tehát nincs szükségük sós vízre.

Jellemző rájuk, hogy elég félénkek, szinte egész nap a növényzetben rejtőzködnek, emiatt célszerű az akváriumban minél több növényt és egyéb búvóhelyet biztosítani számukra. Társítani nem érdemes őket sem más fajjal, sem halakkal. A halak jelenléte minden bizonnyal csak stressszelné a Princess-eket, garnélákkal pedig amiatt nem célszerű őket együtt tartani, mivel a Neocaridinák a szaporodásuk üteme miatt hamar kiszorítanák őket az akváriumból, az pedig még nem teljesen tisztázott, hogy a Caridina vagy a többi Paracaridina fajjal össze tudnak-e ívni.

Én 2010 őszén kaptam egy csapat F1 Princess-t egy német tenyésztőtől, akinek az elsők közt sikerült akváriumban szaporítani őket. A garnélákkal nem volt semmi gond, 2011 januárjában meg is láttam az első petés nőstényt az akváriumban, majd néhány apróságot is sikerült felfdeznem, de sajnos a tavaszi/nyári időszakot nem vészelte át a csapat, szép lassan elfogytak, minden bizonnyal a “nemtörődésemnek“ köszönhetően.

Ezeket a garnélákat kezdő garnélatartóknak semmiképp sem ajánlom, mindenképp csak olyanok vágjanak bele, akiknek már bőven vannak tapasztalataik a garnélákkal kapcsolatban. Amit pedig szeretnék még kihangsúlyozni, hogy amennyiben lehet tartózkodjunk a vadon fogott garnélák vásárlásától és törekedjünk arra, hogy tenyésztett állatokat vásároljunk, kímélve a természetet, és az eredeti populációt!

Videó az élőhelyükről: katt