Biztos sokan láttátok már, hogy a legtöbb akváriumomban vannak falevelek és valószínűleg többekben is felvetődött a kérdés, hogy miért. Több okból használok leveleket. Először is szerintem jól mutat, nekem tetszik, dekoráció… Ennél fontosabb ok, hogy több olyan levél is van, ami savanyítja a vizet és különféle hasznos anyagokat enged ki magából. Emellett pedig ez is egyfajta táplálék a garnéláknak, teljesen lerágják a levéllemezt, csak az erezet marad meg.

Ami marad a levélből

Olyan helyről érdemes gyűjteni, ami messze esik az utaktól, így kevésbé szennyezettek, nem fogunk becipelni az akváriumba sok káros anyagot. Mindig lehullott leveleket gyűjtök, és mielőtt az akváriumba teszem őket, előtte kiforralom egyszer, majd 1-2 napig még áztatom. Ezután kiszárítom az egészet és így teszem el. Mikor beteszem az akváriumba, akkor 1-2 napig úsznak a víz felszínén, de aztán lemerülnek és neki is állhatnak a garnélák szétszedni. Kb 2-3 hét alatt fogy el egy levél, mikor már csak az erezete marad, akkor szoktam kivenni.

Száradó levelek

Én a legtöbbet tölgy, bükk és tebang levelet használok, de szoktam betenni nyír, nyár és fűzfa leveleket is.

A tebang levelet valószínűleg nem ismeri mindenki, sajnos hazánkban elég nehéz hozzájutni, mert nem hiszem, hogy túl sok Terminalia catappa fa lenne, de 1-2 botanikus kertben elképzelhető, hogy van. Néha szokott lenni olyan elvetemült bolt, ahol lehet kapni, de azt hiszem a legegyszerűbb módja a beszerzésnek az ebay.

Közel A4-es lap méretű

Ezt a levelet előszeretettel használják a betták tenyésztéshez, van aki diszkoszokhoz is szokta használni, én a garnélákhoz… Elég erősen színezi és valamennyire  savanyítja is a vizet a csersav és a különböző savak miatt, amit kienged magából emellett pedig gombaölő, és antibakteriális hatása is van.

Tebang levelek

Akinek van kedve kirándulni egy kicsit, irány az erdő és lehet gyűjtögetni!