Talán a leggyakrabban azt a kérdést teszik fel nekem, hogy mivel és hogyan szoktam etetni a garnéláimat, ezért most összefoglalom ezt a kérdéskört.

Tudni kell, hogy igazából majdnem minden eleséget megesznek a garnélák, a szabadban is leginkább különféle szerves törmelékekkel, elhullott állatokat, algákat, moszatokat fogyasztanak. (Bár vannak köztük ragadozó fajok is, de most maradjunk a (Neo)caridináknál). Ezt a változatosságot próbálom én is biztosítani számukra, talán annyi különbséggel, hogy én elég kevés állati eredetű táplálékot adok nekik.

Egy héten négyszer szoktam etetni, tehát vannak pihenőnapok is, fontos, hogy annyi táplálékot kapjanak, amit 1-2 óra alatt meg is esznek, mert különben elkezd bomlásnak indulni a maradék és ugye ez nincs jó hatással a vízminőségre.

És hogy mit is adok nekik… Nálam vegyesen kapnak elég sokféle mesterséges és emellett persze természetes eledelt is. Ilyen-olyan algák gyakorlatilag az összes akváriumban előfordulnak, nálam valószínűleg több is, mint a legtöbb akváriumban, a meglehetősen gyenge világítás miatt, így ezt előszeretettel fogyasztják gyakorlatilag folyamatosan. Érdekes, hogy ahogy megfigyeltem leginkább a növendék garnélák szeretik, a nagyobbak már nem annyira. Itt megjegyzem, hogy aki az algák kordában tartása miatt akar garnélákat tenni egy akváriumba, akkor mindenképp az Amano garnélát ajánlom.

Egy kis alga csemege

A legfőbb növényi táplálék, amit én használok az a spenót. Gyakorlatilag az összes faj imádja, ahogy bedobom, rögtön ellepik és elég rövid idő alatt elfogyasztják. Erre a célra jó a fagyasztott és a friss növény is, csak jó lenne elkerülni a túlzottan permetezett dolgokat. Én ezt nemes egyszerűséggel úgy oldom meg, hogy én “termelek” spenótot házilag. Nem egy bonyolult dolog, egy egyszerű balkon láda is tökéletes a célra. Leszedek pár levelet, kb 1 percre beleteszem  forrásban lévő vízbe, majd lehűtöm és mehet is az akváriumba. Ha nagyon sok levél van egyszerre, akkor lefagyasztom és később ezt a fagyasztott spenótot használom. Néha ha eszembe jut és épp van a közelben, akkor szoktam adni csalán levelet és gyermekláncfű levelet is. Ezeket szintén forrázás után teszem be az akváriumba.

Ezeken a növényeken kívül szoktam adni a korábban már leírt fagyasztott eleségből is. Amit még megemlítenék, hogy szoktam az ablakba kitenni kis gömb akváriumba vizet, amibe köveket teszek, ezek egy idő után szépen bealgásodnak, mikor beteszek egy ilyen követ, rögtön ellepik a garnélák. Ez pl egy rendkívül hasznos módja a gömbakváriumok felhasználásának.

Még nem igazán zöldült be a víz, de egy kis napsütés csodákra képes

Én nagyjából ezeket a “természetes” eleségeket szoktam adni, van aki ad fagyasztott artemiát, vagy élő tubifexet, meg még sokféle egyéb dolgot, én ilyeneket nem szoktam.

Ezek mellett pedig elég sokféle “mesterséges” táplálékot is adok. Valószínűleg nem csodaszerek, de legalább így is változatosabb az étrend.

Ezeket kapja az összes faj

Az utóbbi időben a különböző nagy cégek is elkezdtek direkt garnéláknak szánt tápokat gyártani, ilyen a Sera és a JBL táp. Kipróbáltam mindkettőt, valószínűleg nincsen túl nagy különbség köztük, de ahogy észrevettem a JBL tápot jobban szeretik a jószágok, bár ezt kevesebb helyen lehet kapni, mint a Serát. Mellette azok a kis kerek valamik spirulina tabletták, attól jobbra pedig a Cyclop-eeze nevű lemezes eledel van, ami szerintem az egyik legjobb ilyen lemezes cucc, ivadék halaknak is elég gyakran adom, csak ennek is egy hátránya, hogy elég ritkán lehet hozzájutni. A felső sor jobb szélén pedig algázóknak gyártott süllyedős táp van. Ebből a legjobb szerintem a Tetra Tabimini nevezetű, csak az most épp elfogyott. Az alsó sorban bal oldalt Gernot féle házilag készített eledel van, nagyon jó, majd konzultálnom kell vele, hogy mi is ez valójában. Jobb oldalt pedig különféle lemezes eleségből álló keverék. Ezeket adom az összes fajnak. Ezenkívül van néhány olyan termék is, amit csak a crystal redeknek és “társainak” szoktam adni.

Direkt crystal red garnélák számára készített eleségek

Bal oldalt Shirakura táp van, ezt Japánban gyártják, számos neves japán tenyésztő kizárólag Shirakura termékekkel etet, valóban nagyon jó minőségű táp. Mellette szintén egy Shirakura eleség van, ezt a port leginkább a növendék garnéláknak szokták adni, hogy pontosan mi van benne azt balladai homály fedi, de valószínűleg nem teljesen értelmetlen. Jobb szélen pedig egy másik nagy termékcsoport egy eleme látható, ez pedig a Mosura. Ezt a márkát az ASSA csoport fejlesztette ki, ez az egyik legjelentősebb távol-keleti crystal red tenyésztő társaság, 7 vagy 8 féle terméket gyártanak, különféle eledelek, vízkezelők, baktériumkultúrák. Jelenleg ezt az egy féle tápjukat használom, de valószínűleg másokat is ki fogok próbálni.

Ezeken kívül a márkákon kívül sok egyéb direkt garnélákra és azok között is direkt crystal redekre specializálódott termék van, pl Ebita breed, Biomax termékek, Ebikuma és sok egyéb. Egy hátránya van ezeknek, hogy viszonylag drágák (25g Mosura food 13 euro volt), és elég nehézkes a beszerzésük, bár az ebay azért sokat könnyít a helyzeten.