Ezidáig nem ejtettem túl sok szót a növényekről, amelyeket tartok az akváriumokban, azt hiszem épp itt az ideje ennek is… Elöljáróban azt tudni kell, hogy nálam nincs túl sok fény az akváriumok fölött, ezért jelentősen korlátozott számú növény jöhet számításba, a fényigényesebb, érzékenyebb növények nem maradnak sajnos meg nálam.

Felfedezés

Felvetődhet az az alapvető kérdés, hogy miért is tartok növényeket az akváriumban, egyáltalán szükséges-e ez? Számos okot lehetne felsorolni, hogy miért is vannak növények az akváriumban, én csak néhányat emelnék ki ezek közül. Egyrészt számomra a növények dekorációs célt szolgálnak, szeretem ha van valami zöld az akváriumban, illetve nekem nagyon tetszik, mikor apró “dzsungel” látványa fogad. Másrészt a növények a növekedésük során nitrogént vonnak ki a vízből, és oxigénnel dúsítják, ezáltal javítják a víz minőségét. Harmadrészt a garnélák nagyon szeretnek a növények, gyökerek közt bujkálni, kicsit természetközelibb így talán számukra a környezet. És minden összevetve, nem azért tartunk akváriumot, hogy egy cseppnyi természetet csempésszünk az otthonunkba? Számomra pedig a természet elképzelhetetlen a növényvilág nélkül…

Kagylótutaj az akváriumban

Ebben a postban egy kis úszó növényről szeretnék beszámolni, a Pistia stratiotes-ről, vagy ahogy talán ismerősebb lehet, a Kagylótutajról. Szerencsére ez a kis növény nem igényel túl nagy gondoskodást, nagyon könnyen és gyorsan el tudja foglalni akár az egész vízfelszínt.A növény eredeti élőhelyéről nem sikerült pontos információt találnom, annyi bizonyos, hogy trópusi, szubtrópusi növényről van szó. Alapvetően tavi növénynek számít, azonban akváriumba is átszoktatható. Természetesen a szabadban nevelkedett növények jóval nagyobbak lesznek, az akváriumi társaik kb 4-8cm átmérővel fognak rendelkezni. Leveleire jellemző, hogy viszonylag vastagak, apró szőrökkel vannak teli, melyek levezetik a levelek felületéről a vizet.

A vízfelszín

Garnéla a gyökéren

Számomra azért nagyon szimpatikus ez a kis növény, mivel tényleg nem kifejezetten érzékeny, nagyon könnyen szaporodik, gyorsan elterül a vízfelszínen. A gyökere viszonylag nagy, amely segítségével hatékonyan veszi fel a vízből a nitrogént, és nem utolsó sorban remek búvóhelyet nyújt a garnélák számára.

Alulról

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Ganesha “kollégának”, akitől kaptam az induló adag tutajt!