Ebben a bejegyzésben szeretnék bemutatni egy viszonylag új garnéla változatot, a Calceo Bee garnélát, ami most az egyik kedvenc változatom. Tudom, hogy ez tőlem kicsit elcsépeltnek hangzik, de egyszerűen annyira olyan sok változat van, ami tetszik, nehéz egyetlen kedvencet választanom 🙂

Szóval ez a változatot 2015-ben láttam először képeken, már akkor felkeltette az érdeklődésemet, külön érdekességük, hogy dacára annak, hogy manapság szinte az összes új változat Taiwanból származik, ők német tenyésztőknél jelentek meg!

Szinte biztos, hogy valamilyen bee (esetleg taiwan bee) és valamilyen tigris garnéla kereszteződéséből jöttek létre ezek a garnélák, nem pedig egy adott változat szelekciója során.

Ami a vízparamétereket illeti, ugyanolyan vízben vannak, mint amiben általában a bee változatokat tartom: PH ~6,5, gh és kh ~2-4nk körül van, 19-25 fok közt tartom őket, ez évszaktól függ… Tehát nekik is lágy, enyhén savas és természetesen tiszta vízre van szükségük.

Ami a kinézetüket illeti, ők is nagyon változatosak, de alapvetően elmondható, hogy nem teljesen átlátszó, hanem kissé sárgás az alapszínük, és ezt tarkítják élénk piros sávok/foltok. A mintázatuk nagyon változatos, gyakorlatilag náluk sincs két egyforma egyed.

Szaporodásukban nincs semmi különös, természetesen ők is specializáltan szaporodnak, ami náluk érdekesség, hogy ha minden igaz ők is teljesen tisztán szaporodnak, tehát az összes utódjuk Calceo lesz, nem lesz semmilyen más színvariáns. Ez abból a szempontból különleges, hogy a Tibee/Taitibee garnélák esetén ezt rendkívül nehéz elérni, úgy tűnik náluk sikerült, bár ezt jelenleg sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom saját tapasztalatok alapján.

A garnéla nagyon találóan a nevét a papucsvirágról kapta (Calceolaria sp), amelyre színeiben valóban nagyon hasonlít a garnéla.

Nálam ősz óta vannak a garnélák, tehát közel fél éve. Ez idő alatt még nem volt petés, bár szerencsére elhullás sem, ahogy látom pár hét kell nekik, és meg fognak jelenni az első petés kismamák. Sokaknál felmerül, hogy ha már 1-2 hónapja megvannak a garnélák, és még nem petésednek, akkor ott már valami baj van. Erről szó sincs, egyszerűen van, hogy több idő kell nekik. Ha jók a körülmények, akkor meg fogják hálálni a garnélák, csak egy kis türelemre van szükség.