Az előző tél során elég sok akváriumban kicseréltem a talajt, mert már eléggé el voltak öregedve, ki voltak merültek. Írtam már többször is, hogy nekem a legjobban az ADA Amazonia talaj vált be a legjobban. Nem olcsó, viszont eddig soha nem csalódtam.

Sajnos most igen… A legnagyobb akváriumom 80 liter körül van, ez az egyetlen akvárium, ami fent a lakásban van, a többiek a pincében laknak. Ebben az akváriumban vannak a legszebb PRL garnélák.

Egy lakó

A talajcseréje ha jól emlékszek januárban történt meg, ebbe is ADA Amazonia talajt tettem, mint a legtöbb másik akváriumban. Miután letelt a kb 1 hónapos bejáratási időszak, mentek is bele a garnélák – az összes PRL garnéla közül kiválasztottam a 20 legszebbet és ők kerültek be lakónak.

Sajnos ahogy telt múlt az idő, nem nagyon akartak szaporodni a garnélák, és mintha a létszámuk is csökkent volna, illetve arra lettem figyelmes, hogy a talaj is egyre jobban kezd “iszaposodni”, mintha szétolvadt volna a talaj… Sajnos több akvárium esetében is megfigyeltem ezt a jelenséget. Nem tudom mi lehetett az oka, eddig soha nem tapasztaltam ilyet.

Iszapos talaj

Szintén

Úgyhogy most úgy döntöttem, hogy akkor lecserélem a talajt és újraindítom az akváriumot, ezúttal Dennerle Shrimp King talajjal. Az akvárium egy bő hete megy, garnik még nem költöztek vissza, de kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz ezúttal az ökoszisztéma.

Régi talaj kiszedve

Akvárium bejáratás alatt