Korábban említettem, hogy jelenleg az akváriumokban igyekszek szinte csak olyan növényeket telepíteni, amelyeket nem kell leültetni a talajba, hanem úsznak/lebegnek, vagy pedig valahova fel lehet őket kötözni. A kötözős növények közül az egyik nagy kedvencem a Bolbitis heudelotii (1934, Alston).

A növény eredeti élőhelye Afrika gyorsabb folyású patakjai, ahol kövekbe, sziklákba kapaszkodva áll ellen a víz sodrásának. A növény 15-40 cm-re nő meg, szép dús bokrot alkotva, amennyiben az adott körülmények közt jól érzi magát. Számomra nagyon különleges látványt nyújt az erős zöld színű, viszonylag nagy, mélyen szeldelt leveleivel.

Ezeken túl azért kedvelem nagyon, mert ugyan lassan növekszik, azonban mivel a lágyabb és inkább savanyú vizet kedveli, így kitűnő választás számos garnéla mellé. Természetesen a növekedési ütemét lehet gyorsítani CO2 és növénytápok adagolásával, illetve a világítás növelésével, azonban ezek nélkül is jól érezheti magát, és képes fejlődni is.

A növény szaporítása rendkívül egyszerű, a rizómáit kell elvágni, és így egy mozdulattal meg lehet duplázni a Bolbitis töveink számát! Érdekessége, hogy az új levelek egy kis “pásztorbot” formában kezdenek kibontakozni.

Ezt a növényt mindenkinek nagyon jó szívvel ajánlom, mert annak ellenére, hogy szerényebb körülmények közt is fejlődik rendkívül szép zöld foltot jelenthet az akváriumunkban.